GeriSeyahat İşte Koç’un yeni müzesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İşte Koç’un yeni müzesi

İşte Koç’un yeni müzesi

Koç Grubu, 2016’da açılacak yeni çağdaş sanatlar müzesiyle ilgili detayları vermekte hayli ketum.

Ancak ArchDaily, İngiliz mimarlık şirketi Grimshaw’un Koç Çağdaş Sanatlar Müzesi’nin mimarı olarak seçildiğini duyurdu. Müze, Dolapdere’de kurulacak. Bina, ister istemez yapılacağı bölgeyi etkileyecek. Tasarım da bu öngörüyle etrafı dışlamayacak şekilde yapılmış. Yapılan açıklamada, “Bina ortamın bir uzantısı olacak. İçerisi ve dışarısı arasındaki çizgi belirsiz olacak. Binanın heyecan verici açık alanları etrafta yürüyenleri cezbedecek” deniyor.

İşte Koç’un yeni müzesi

OSMANLI’DAN İLHAM ALINDI

Grimshaw’un tasarımı dünyaca ünlü 20 firmanın önerileri arasından seçildi. Dış tasarımında geleneksel Osmanlı mimarisinde kullanılan karo mozaiklerden ilham alındı. Grimshaw’un tasarımı Koçların koleksiyonunu tüm çeşitliliğiyle içine alacak. Tablolar, belgeler, video ve medya enstalasyonları, sahne sanatları ve müzik etkinlikleri ziyaretçi alanlarının bir parçası olacak.

Kentin simgelerinden biri olması hedeflenen binanın tasarımında Thornton Tomasetti, Max Fordham, Neill Woodger Acoustics ve ışıklandırma uzmanı Jason Bruges’ün imzası var. Tasarımdan sorumlu ortak Kirsten Lees, projenin parçası olmaktan gurur duyduklarını söylüyor:

“Koç Çağdaş Müzesi, mimarisi, yeri ve koleksiyonları arasındaki karşılıklı ilişki ziyaretçi deneyimini zenginleştirecek.” Peki bu Grimshaw Mimarlık kimdir, nedir? Ünlü İngiliz mimar Sir Nicholas Grimshaw tarafından 1980 yılında kurulan firmanın uzmanlık alanı yüksek teknolojili mimarlık. En bilinen projeleri Amsterdam Bijlmer Tren İstasyonu, Waterloo Uluslararası Tren İstasyonu ve ödüllü projeleri Southern Cross Tren İstasyonu. Heathrow ve Zürih Havaalanı’nın bir bölümünün inşası da onlara ait. New York, Londra, Doha, Melbourne ve Sydney’de merkezleri var.

Koleksiyonda 700 eser var

İşte Koç’un yeni müzesi

İstanbul’un yeni çağdaş sanat müzesiyle ilgili ilk duyuruyu geçen şubatta Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım yapmıştı: “700’e yakın eserden oluşan bir çağdaş sanat koleksiyonumuz var. 2010’da Beyoğlu’nda çağdaş sanat galerisi olarak Arter’i açtık. Ayrı çağdaş sanat müzesi projesinin kararını 2012’de aldık. Dolapdere’de var olan bir binayı yıkıp yeni bir bina inşa edeceğiz.”

HER YIL 10 MİLYON EURO’LUK YATIRIM

Müze, Vehbi Koç Vakfı’nın himayesinde kurulsa da projenin arkasında çağdaş sanata olan özel ilgi ve bilgisiyle bilinen Ömer Koç var. Müzede hem Vehbi Koç Vakfı’nın hem de Ömer Koç’un kişisel koleksiyonundan eserler sergilenecek. Koç, İngiliz gazetesi Financial Times’a verdiği röportajda yeni çağdaş sanat müzesine 50 milyon Euro yatırım yapılacağını söyledi. Koç ailesi sanata her yıl 10 milyon Euro yatırım yapıyor.

False