GeriSeyahat En güzel 10 mavi bayraklı plaj
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
En güzel 10 mavi bayraklı plaj

En güzel 10 mavi bayraklı plaj

Mavi Bayrak; Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın belirlediği standartları taşıyan, nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Dünyada en çok tanınan ve bilinen turizm eko-etiketi. Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli, uygar ve sürdürülebilir bir çevrenin sembolü.

2010’de 314 plaj, 14 marina ve 9 yat Mavi Bayrak Ödülü’ne hak kazandı. Bu sayı, 2009’a göre yüzde 11’lik artışa işaret ediyor. Uluslararası nitelikteki mavi bayrak ödülü, sezon süresince 15 gün arayla deniz suyu analizleri, AB standardında plajlar ve istenilen donanıma sahip marina ve yatlara bir yıl süreyle veriliyor. Bu yıl 314 mavi bayraklı plajla İspanya, Yunanistan ve Fransa’dan sonra dünyada 4. sırada yer aldık.

LİSTE

1. Datça Ak-Tur Tatil Sitesi
2. Çeşme Sheraton
3. Fethiye Ölüdeniz Kumburnu
4. Marmaris Hisarönü Select Maris
5. Fethiye Hillside Beach Club
6. Kaş Patara Plajı
7. Dikili Kalem Adası
8. Kalkan Halk Plajı
9. Gökova Sedir Adası Kleopatra Plajı
10. Marmaris Selimiye Palmetto Resort Hotel

1. DATÇA AK-TUR
Atıklar denize karışmıyor

Yazlıkçı akınına rağmen her zaman temiz kalmayı başarmış bir plaj. Bu koy, karmaşık akıntı ve rüzgarlardan dolayı doğal temizliğini koruyor. Plajın temiz kalmasında gönüllülerin payı büyük. Datça yarımadasındaki site ilçeye 25 km, Marmaris’e 42 km, Dalaman Havalimanı’na 130 km. Ak-Tur Sitesi’nin Kuruca Koyu, doğal olarak 16 rüzgardan 15’ine kapalı, yalnızca keşişleme alıyor. Bu nedenle mavi yolculuğun en önemli durağı. Sağlık merkezi, eczane, PTT, banka, alışveriş merkezleri, lokanta, bar ve dalgıç okulu var. Sitenin atıkları deniz suyuna karışmıyor. Arıtılan su bahçe sulamasında kullanılıyor.

2. ÇEŞME SHERATON
İnce kum, güvenli derinlik

Otelin önündeki Ilıca plajı, ince ve beyaz kum, ılık deniz suyu, güvenli derinlik artışı ve dalgasız olmasıyla pek çok turizmciye göre en güzel plaj sıralamasında üst sıralarda. Sheraton Çeşme’nin bulundugu Ilıca mevkii adını zengin mineralli, sıcak sulardan alıyor. Denizi, kumu ve güneşiyle bir dinlenme ve tatil cenneti. Bir talassoterapi/denizle tedavi yöresi aynı zamanda. Otelin plajı, Ilıca sahilinin üç kilometresi boyunca yayılmış. Alaçatı Rüzgar Sörfü Merkezi’ne ve Sakız Adası’na da yakın.

3. ÖLÜDENİZ KUMBURNU
Cennet yürüyüşü

Ölüdeniz Tabiat Parkı içinde yer alıyor. Yerli yabancı turistlerin cennet tabir ettiği yerlerden. 2 kilometrelik güzel bir yürüyüş vadediyor. Güneşlenmek isteyenler için plaj, serinlemek isteyenler için koruluk. Sahilinin ince kum olması en büyük avantajı. Çocuklu aileler için ideal. Dalgasız olması ve birden derinleşmemesi artılarından. Etrafında Babadağ gibi yüksek dağların bulunması plajın hem az rüzgar almasına neden oluyor, hem de güzel bir manzara sunuyor.

4. HİSARÖNÜ SELECT MARIS
Buhur ağaçlarıyla çevrili

Temiz, ekolojik dengesi korunmuş bir plaja sahip. Ege ve Akdeniz’in birleştiği büyüleyici bir mekan. Koruma altında bulunan bir bölgede. Kum ve kaya sahilleriyle birlikte su sporları için de yeterli olanaklara sahip. Çam ağaçları ve ender rastlanan buhur ağaçlarıyla çevrili. Marmaris Datça yolunun 35. kilometresinde yer alıyor.

5. HILLSIDE BEACH CLUB
Özel koydaki güzellik

Kızılçam ormanlarının ortasında güzel ve korunaklı bir koyda yer alıyor. Plajının kum olması ve denizinin aniden derinleşmemesi en büyük artılarından. Kayalık ve taşlık denizleri sevmeyenler için ideal. Çokuluslu misafir profiline sahip. Hillside Beach Club’ın Fethiye bölgesindeki 95 otel içinde 1. sırada listelenmesinde özel koydaki konumu ve plajının büyük payı var.

6. PATARA PLAJI
Dünyaca ünlü plaj

Türkiye’nin en uzun plajı. Patara antik kenti yakınındaki 18 km’lik kumsalın derinliği, yer yer 200-300 metreye ulaşıyor. Kumu ince, denizi sığ. Hemen hiç durmayan rüzgarı nedeniyle rüzgar sörfü için uygun. Deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktıkları yerler arasında olduğu için koruma altında. Plajdan içeriye, antik kente, rüzgarla taşınan kumulların önüne geçilebilmesi için setler oluşturulmuş. Uçsuz bucaksız kumsal nedeniyle dünya naturist ve nudistlerinin de gözde adreslerinden biri olduğu söyleniyor.

7. DİKİLİ KALEM ADASI
Ege’deki Maldivler

Gözlerden uzak, deniz ortasında bir ada Kalem Adası. Bir yandan İzmir’in Bademli köyüne, diğer yandan Yunan adalarına göz kırpan ada, günbatımıyla da dikkat çekiyor. ‘Türkiye’nin Maldivler’i olarak bilinen Kalem Adası 480 bin metrekare alana sahip. Dikiliilçesinde denizcilerin saklı cenneti Bademli Koyu kıyılarında uzanıyor. Ana karaya uzaklığı ise 450 metre. Üzerinde ada oteli Kalem Adası Oliviera Resort bulunuyor.

8. KALKAN HALK PLAJI
Dokuz ay deniz keyfi

Berrak ve serin bir denizi var ama yılın 9 ayı denize girmek mümkün. ‘Belediye halk plajı’ olarak bilinen plaj, küçük çakıl taşlarından oluştuğu için denizden çıkışta ayağınız kumlanmıyor. Temiz ve bakımlı plajın, yörenin gözde turistik beldesinin hemen içinde yer alması da ayrı bir avantaj. İster plajda şezlong kiralayıp gününüzü geçirebilir, ister arada Kalkan’ın şirin çarşısında küçük turlar atıp yeniden serin denizine dönebilirsiniz. Adı gibi halk plajı, halkla ve beldeyle iç içe, cıvıl cıvıl.

9. KLEOPATRA PLAJI
Antik fonda kumsal

Antonius’un kendisiyle evlenmeyi kabul eden Kleopatra’ya hediye olarak Mısır’dan gemilerle getirttiği kumlarla yaptırdığı balayı adası olduğuna inanılıyor. 1 milimetreden küçük ve her tanesi aynı büyüklükteki bu özel kum ateşte yanıyor, sodalı suda kendiliğinden çoğalıyor ve büyüteç altında hareket ediyor. Yabancı turistlerden büyük ilgi gören kumun korunması amacıyla önlemler alınmış. Helenistik ve Roma dönemlerine ait antik tiyatro, agora ve antik liman kalıntıları plaja fon oluşturuyor.

10. SELİMİYE PALMETTO RESORT
El değmemiş cennet

Selimiye Köyü, Marmaris’ten 40 km kadar sonra, sakin, el değmemiş bir köşe. Selimiye’nin hakim olduğu geniş kapalı koy bir göl görünümünde. Çeşmelerinden kaynak suyu akan Selimiye’de ahşap tekne, arıcılık, zeytincilik, bademcilik, hayvancılık ve balıkçılık yapılıyor. Sakin kafayla kendini sıfırlamak isteyenlerin bu beklentilerini tatmin ediyor. Modern yaşamın ihtiyaçlarını geleneksel köy yaşamının doğallığıyla birleştiriyor Selimiye. Amerika’da uzun yıllar psikiyatr olarak çalışan Dr. Erol Üçer, sanat eserleriyle dekore edilmiş 18 odalı Palmetto Resort Hotel’i yaratmış.

---- jüri ------

Faruk Pekin Gezgin, yazar
Güven Eken Doğa Derneği Başkanı
Levent Ballar Deniz Temiz Derneği Genel Müdürü,
Şerif Yenen TUREB (Rehberler Birliği) Başkanı
Prof. Bayram Öztürk İ.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve TÜDAV Başkanı
Y.Fehmi Şenok Sualtı fotoğrafçısı
Saffet Emre Tonguç Rehber,
Gani Müjde Denizciliğe meraklı mizah yazarı
Yılmaz Öztürk Yacht dergisi Yayın Yönetmeni
Sedat Zincirkıran, denizciliğe meraklı iş adamı

False