GeriSeyahat Dünyanın en ilginç statları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en ilginç statları

Dünyanın en ilginç statları

Dünyanın en büyük stadyumu hangi ülkede? En pahalı stadyumda futbol mu oynanıyor yoksa Amerikan futbolu mu? Hiç denizin üstüne inşa edilmiş stadyum olur mu? Ya da kendi elektriğini üreten stadyumdan haberdar mısınız? Dünya stadyumlarının ‘En’lerini derledik

Renklerin kardeşliği
ALLIANZ ARENA (ALMANYA)

Almanya’nın Münih kentindeki stadın en önemli özelliği dış yüzeyinin renk değiştirmesi. Şehrin iki futbol kulübü Bayern Münih ve 1860 Münih’in maçlarını oynadığı stat 340 milyon Euro’ya mal oldu. Sigorta şirketi Allianz’ın adını taşıyan stadın dış cephesi, kırmızı-beyaz renkli Bayern’in maçlarının oynandığı gün kırmızı, mavi-beyaz renkli 1860’in maçlarında mavi, milli maçlardaysa beyaz renkli ışıklarla aydınlatılıyor.

1.6 milyar dolarlık en pahalı stat
NEW MEADOWLANDS


ABD’nin New Jersey eyaletinde, Amerikan futbolu takımı New York Giants’ın yeni stadyumun New Meadowlands’ın inşaatı üç yıl sürdü. 10 Nisan 2010’da faaliyete geçen 82 bin 566 kişilik stat, 1 milyar 600 milyon dolarlık maliyetiyle dünyadaki en pahalı stat. New York’un iki Amerikan futbolu takımı Giants ve Jets’in ortaklaşa kullandığı statta, maçları ayakta izlemek isteyenler için 10 bin kişilik özel bir tribün de var.

150 bin kişilik en büyük stadyum
MAY DAY (KUZEY KORE)


“Dünyanın en büyük stadı hangi ülkede?” diye sorsanız, sanırım aşağı yukarı aynı cevapları alırsınız: Brezilya, Arjantin, Almanya, İngiltere. Muhtemelen kimsenin aklına Kuzey Kore gelmez. Ancak gerçek başka: Dünyanın en büyük stadı Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da. May Day Stadyumu tam 150 bin kişi kapasiteli. 1 Mayıs 1989’da açılan stat o yılki 13. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Kuzey Kore Futbol Milli Takımı’nın maçlarını oynandığı statta resmi bayram törenleri de yapılıyor.

Teksas’ta her şey büyüktür
COWBOYS STADYUMU (ABD)


Çok büyük, çok pahalı ve çok havalı... Amerikan futbolu takımı Dallas Cowboys’un devasa stadyumu, ‘Teksas’ta her şey büyüktür’ felsefesini en iyi biçimde yansıtan, 110 bin seyirci kapasiteli tesis gerçek bir teknoloji harikası. 2010’daki ilk sezonunda NBA All-Star basketbol maçı da burada oynandı. Dünyanın en büyük kubbeli yapısı niteliğini de taşıyan Cowboys Stadyumu’nda, 21 Eylül 2009 günü oynanan Dallas Cowboys-New York Giants maçını tam 105 bin kişi takip etti. Stadın bir özelliği de kubbesinin tam ortasından sarkan bin 070 m2’lik HD (yüksek çözünürlüklü) televizyon ekranının dünyanın en büyüğü olması.

Kendi elektriğini üretiyor
KAOHSİUNG (TAYLAND)


Gerek mimarisi gerekse teknolojik özellikleriyle benzersiz bir yapı olan Kaohsing’in tasarımı, Doğu Asya’nın sembolleri yılan ve ejderhayı çağrıştırıyor. 40 bin seyirci kapasitesine sahip ve aynı zamanda dünyanın en çevreci stadı. 19 hektar alanda kurulu bir parkın içinde bulunan stadyumun çevresinde bolca yeşil alan, bisiklet yolları, suni havuz, spor ve ekoloji parkları bulunuyor. Bu kadar değil, stadın çatısındaki 8 bin 844 adet güneş paneli yılda 1 milyon 140 kilowat elektrik üretiyor. İhtiyaç fazlası elektrik de satılarak ek gelir elde ediliyor. Stadın yerleşimi ince matematik hesaplarla belirlenerek, güneş ışığının oyuncuların gözüne gelmesi engellenmiş. Doğal bir havalandırma sağlamak için güneybatıdan esen rüzgârı alacak şekilde konumlandırılmış. Ayrıca muson yağmurlarından en az etkilenecek biçimde tasarlanmış.

Saha denizde, tribünler karada
FLOATING (SİNGAPUR)

Şimdi gözlerinizi kapatın ve sahası denizde, tribünleri karada bir stat düşünün. Arazinin altın değerinde olduğu Singapur’da stat yapılacak yer bulamayınca parlak bir fikir uygulamaya koymuşlar. Marina Bay kentindeki ‘The Florat’ limanına yapılan Floating Stadı’nın sahasının toplam ağırlığı 200 ton. Bunun yaklaşık 30 ton ağırlığındaki kısmı, eski askeri malzemelerin geri dönüşümünden kazanılmış. 120 metreye 85 metre ölçülerindeki saha, normal bir futbol sahasından yüzde 5 daha büyük. Stadın seyirci kapasitesi ise 30 bin.

Tribünler boşken bile dolu gibi görünüyor
ESPRIT ARENA (ALMANYA)

Düsseldorf’a komşu Stockum kentindeki Esprit Arena’yı bu listeye almamızın sebebi tribünleri. Çok amaçlı bir stadyum olan 54 bin 600 seyirci kapasiteli Esprit Arena, 218 milyon Euro’ya mal oldu. Stadın mimarları, boş tribünlerin çok sevimsiz göründüğünden yola çıkarak, stadın her daim doluymuş gibi görünmesi için harika bir fikir üretmişler: Her koltuğu farklı renklere boyayarak, renk kalabalığı yaratmışlar. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması’na da ev sahipliği yapacak Esprit Arena’nın sahibi Düsseldorf Belediyesi.

False