GeriSeyahat Doğu Akdeniz kıyıları tatilcileri karşılamaya hazır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Doğu Akdeniz kıyıları tatilcileri karşılamaya hazır

Doğu Akdeniz kıyıları tatilcileri karşılamaya hazır

2013 Akdeniz Olimpiyatları’nda 11 milyon turist ağırlamaya hedefleyen Mersin, hızla çehre değiştiriyor. Otoyollar yenileniyor, parklar düzenleniyor. Aquapark ve Doğu Akdeniz’in en büyük yat limanı hizmete girdi. Mavi Bayrak sayısı arttı. Adana sahillerinde görüntü kirliliğine yol açan yapıları yıkarken, Hatay tarihi bölgelerinde düzenleme çalışmalarıyla yeni sezona hazırlandı.

SAHİLLER

Mersin’e üç yeni Mavi Bayrak

Yeni marinası, 50 dönüm alana kurulan yeni Aquapark’ıyla Mersin sahilleri yaz sezonuna iddialı giriyor. Dubai ve Miami turizm fuarlarına katılan yerel yatırımcıların girişimiyle kentin kruvaziyer rotalarına alınması gündeme geldi. Altı gemi davet edildi. Bu arada sahil şeridindeki 14 kilometrelik turizm bölgesi Kazanlı-Tarsus projesiyle çehre değiştiriyor. 3 milyon metrekarelik araziye 15 bin kişiyi ağırlayacak golf sahaları, sağlık kompleksi, 5 yıldızlı oteller yapılıyor. Kentin en turistik beldesi Kızkalesi’nde sahil yolları bu yıl parke taşıyla kaplandı. Boş kamu arazileri modern parklara dönüştürüldü. Süpermarketler arttı. Uluslararası Kızkalesi Plaj Voleybolu müsabakaları bu yıl temmuzun ortalarında yapılacak.

ERDEMLİ ÖNDE

321 kilometrelik Mersin sahilinde temiz denizi simgeleyen Mavi Bayrak sayısı 7’den 11’e yükseldi. İlçelerden Erdemli 4, Silifke 3, Bozyazı 1 bayrağa sahip. Bu yıl yapılan incelemeler sonucunda Silifke’deki Altınorfoz Otel listeden çıkartıldı. Anamur Anemurion Oteli, Mia Resorts Pine Park Holiday Club, Olbios Marina Resort Otel, Intermot Boğsak Motel, Mediterranean Oteli, Kızkalesi Halk Plajı bayraklarını korudu. Listeye beş yeni otel girdi: Erdemli ilçesindeki Neoplis Park, Lamos, Royal Sebaste, Admiral ve Kilikya.

MARİNADA BEŞ ÇIPALI AVM

20 milyon Euro’ya malolan Mersin Marinası’nda 5 çıpalı, 10 bin 500 metrekarelik alışveriş merkezi, 2 bin kişilik amfi tiyatro, yat kulübü ve spor merkezi, restoranlar, deniz feneri terası, helikopter pisti, 850 araçlık otopark bulunuyor. Marina, 500’ü denizde, 500’ü karada olmak üzere bin yat bağlama kapasitesine sahip. Şu anda doluluk oranı yüzde 15.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce Orduevi’nin kuzey-doğusuna yaptırılan Aquapark’ta su aktivitelerinin yanı sıra olimpik yüzme havuzu, restoran, balo ve toplantı salonu, gazino, sentetik buz pateni, kaydıraklı havuzlar ve çocuk yüzme havuzları bulunuyor.

TEKNE TURLARI
İskenderun’da tur teknesi sayısı ikiye katlandı

Sahillerdeki tekne turlarına ilgi artıyor. İskenderun ve Samandağ’da tur düzenlemek için müracaat edilen tekne sayısı 30’dan 60’a yükseldi. Kızkalesi’ndeki tekneler sabah erken yola çıkıp bölgenin en güzel koylarından Akkum, Akyar, Kızlarhamamı, Narlıkuyu’ya, Güvercin Burnu ve Susanoğlu sahiline uğruyor. Öğle yemeklerinde balık ikram ediliyor. Eğlenceler düzenleniyor. Tur fiyatı bu yıl 40 TL. İskenderun Körfezi’nden kalkan tekneler, yemek dahil kişi başı 45 TL’ye Arsuz beldesine kadar gezinti turu yapıyor. Samandağ ilçesinden kalkan tekneler ise 35 TL’ye Suriye sınırındaki Kara Mağara bölgesindeki koylara götürüyor.
İskenderun Körfezi’ne yapılacak nostalji iskelesinden de yat turları düzenlenecek. İskele çevresine balık restoranları yapılacak. İskenderun’daki Denizcilik Müzesi yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelirken Mustafa Kemal Üniversitesi’nde İskenderun Kampus Yerleşkesi’nde Deniz Müzesi oluşturmak için çalışmalara başlandı. Bu yıl 30’uncusu düzenlenecek İskenderun Kültür ve Turizm Festivali 2-5 Temmuz’da gerçekleştirilecek.
Adana’da iç göl konumundaki Seyhan Barajı’nın kıyısında görüntüyü bozan barakalar, tekneler bu yıl kaldırıldı. Sahil temizlendi. Gölde yazın tekne turları yapılıyor. Kano, yelken, sürat teknesi yarışları düzenleniyor.
 
KONAKLAMA
Oda fiyatları 20 - 220 TL arasında

Ortadoğu’dan gelen turist sayısındaki azalma nedeniyle bu yıl Doğu Akdeniz’deki konaklama fiyatlarında önemli bir artış olmadı. Mersin kıyısındaki tesislerde konaklama fiyatları kişi başı 20 - 220 TL arasında. Pinepark Holiday Clup Tatil Köyü, Kızkalesi’ndeki ünlü Kilikya Otel, Barbarossa Otel, Rain Otel, balığın cenneti olarak nitelendirilen Narlıkuyu’daki Hotel Calamia, Ayaş Beldesi’ndeki Lamos Hotel, Royal Sebaste Otel, Kumkuyu Beldesi’ndeki özel plaja sahip Olbios Otel, Liva Otel ve kent merkezindeki Sultaşa, Hilton, Nobel, Mersin Otel’de fiyatlar temmuzda kişi başı 200 TL civarında kalacak. Erdemli ve Silifke sahillerinde her geçen gün artan pansiyonlarda fiyatlar 20 - 130 TL arasında. Kızkalesi’nde artan talep üzerine yöre halkı ikinci evlerini tatilcilere günlüğü 80 - 150 TL arasında eşyalı olarak kiralıyor. Kızkalesi’nde bu yıl şezlongların çifti 15 TL’den kiralanıyor. Mersin plajlarında giriş ücreti ortalama 3 TL. Kamplarda araç başı 5 TL talep ediliyor.
Adana’nın Karataş İlçesi’nde Öyküm Butik Otel ile Magarsus Otel’de kişi başı konaklama ücreti 60-80 TL, pansiyonlarda oda fiyatı 40 TL.
Hatay’ın İskenderun İlçesi’ndeki Casmin, İsos, Gümüş, Arsuz Büyük otellerde ortalama günlük kişi başı yarım pansiyon fiyatlar, geçen yıla oranda değişiklik göstermedi. Arsuz Beldesi’ndeki Gümüş Otel Antakya merkezdeki Ottoman Palace, Büyük Antakya Oteli, Savon Otel, Livan Otel, Antik Otel ve Narin Otel’de ise kapılarını günlük ortalama 100 liraya açıyor.

ANTAKYA’YA MÜZE-OTEL

Antakya’nın merkezinde, Hıristiyan dünyasının önemli hac noktalarından Saint Pierre Kilisesi’ne yakın bölgede otel inşaatı için yapılan kazıda çok sayıda tarihi eser bulundu. Genç Antik Dünya’nın dört önemli şehirlerinden Antiokheia’ya ait kalıntılar 850 metrekarelik alana yayılıyor. Helenistik döneme ait olduğu düşünülen sur kalıntıları, hamam kompleksi ve cam atölyesi ortaya çıkarıldı. Bu gelişme üzerine müze-otel kurulmasına karar verildi. 250 odalı tesis yedi metrelik çelik ayakların üzerine yerleştirilecek. Müşteriler tarihi eserlerin sergileneceği müzeyi de görebilecek.

LEZZETLER
Ekonomik balık sofralarının adresi Karataş

İskenderun Turizm Otelcilik ve Meslek Yüksek Okulu yöredeki farklı lezzetleri ortaya çıkarmak amacıyla çalışma başlattı. Birbiri ardına, deniz ürünlerinin yelpazesinin genişletecek, farklı lezzetler yaratacak yemek yarışmaları düzenleniyor.
Hatay’da Harbiye, İskenderun’da Arsuz, Mersin’de Narlıkuyu damak tadına meraklı tatilcilerin uğrak yeri. Adana’da Seyhan Gölü’nü çevreleyen Adnan Menderes Bulvarı’nda kebapçılar hızla artarken balıkçılar da tercih edilir hale geldi. Adanalılar balık yemek için Karataş’a gidiyor. Duble yolla kent merkezinden yarım saatte ulaşılan ilçe sahildeki barakalar geçen yıl temizlenmişti. Bu yıl ise sahili gören zirvelerdeki ahşap balık lokantaları yıkıldı. Geriye kaliteli restoranlar kaldı. Karataş’ta bir kişi ortalama 30 TL’ye balık yerken bu rakam Narlıkuyu’daki restoranlarda 50 TL’yi buluyor. Balık sofraları kalamar, karides, salatalarla süsleniyor. Adanalıların mesire alanı Seyhan Gölü’nün kenarında lokanta hizmeti veren tekneler görüntü kirliliği yaptığı için kaldırıldı.

EĞLENCE
Gecelerin popüler beşlisi

Bölgenin en popüler eğlence mekanları bu yıl da değişmedi: Mersin’in Erdemli İlçesi’ne bağlı Tömük Beldesi’ndeki açık hava eğlence merkezi Club Truva, Mezitli’deki Life Legend, kent merkezinde Hot Spot, Kızkalesi’ndeki Albatros Club, TurkıshTurtle Garden Disco...
Kızkalesi’nde gündüzleri teknelerin çektiği muz, deniz bisikleti, yine teknelerin çektiği paraşüt turistlerin en büyük eğlence kaynağı. Adana Park Zirve’nin Safiye Bar’ı dekoru ve ambiyansıyla gençlerin canlı müzik eşliğinde keyifli dakikalar geçirmesini sağlıyor.
Kızkalesi’ndeki Clup Albatros ile TurkıshTurtle Garden Disco’da eğlence DJ eşliğinde sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Hafta sonlarında ünlü sanatçılar sahneye çıkıyor. Kızkalesi’nde türkü severlerin adresi Artos. Beyra Bar’da özgün müzik yapılıyor. Clup Otel Barbarossa, Admiral ve Klikya otellerinin sahnesindeki konserler gece 24.00’e kadar sürüyor.

YAYLALAR
Gözne’nin kır lokantaları Amanos’un güzel şelaleleri

Doğu Akdeniz’de bunaltıcı temmuz, ağustos sıcağından kaçanlar yaylalarda serinliyor. Toros Dağları’nın etekleri oksijen deposu. Mersin’in en popüler yaylası Gözne, çam, ardıç, meşe ağaçlarıyla çevrili. Gözne Kalesi ve çevresi kamp için uygun. Yaylada kır kahveleri, bakkal ve lokanta bulunuyor. Mezitli Beldesi’ne 32 kilometre mesafedeki Fındıkpınarı ormanların, meyve bahçelerinin arasında. Bakkal, fırın, lokanta ve kır kahveleri bulunuyor. Silifke’nin en sevilen yaylası Kırobası, ilçe merkezine 46 kilometre uzaklıkta. Roma ve Bizans dönemlerinde de yayla yerleşimiymiş. Antik çağlardan günümüze kadar gelen su kanalları hâlâ kullanılıyor. Kır kahveleri, kır lokantaları, bakkallar, PTT şubesi ve sağlık ocağı bulunan Kırobası, yöreye özgü Karamuk çalıları ve ardıç ağaçlarıyla kaplı.

ADANALI ALADAĞ VE TEKİR’E GİDİYOR

Adana’da bunaltıcı sıcaktan kaçanlar Pozantı ve çevresindeki Akçetekir gibi yükseklerdeki yerleşimlere sığınıyor. Bölgenin gittikçe kalabalıklaşması son yıllarda Aladağ ilçesi ve Meydan Yaylası’na ilgiyi artırdı. Meydan’a Adana merkezinden 1.5 saatte ulaşılıyor.
Hataylıların serinleme mekanı şelaleler. En yakını Harbiye’de. Amanos Dağları’nda da birbirinden güzel şelaleler bulunuyor. Zirvelerden aşağıya inen 45 kilometrelik Deliçay Deresi üzerindekilerin ortalama yüksekliği 5 metre. Ekizce, Karlık, Küllü, Maldere, Nergizli Kaya, Payas, Tekdoz ve Ufacık görülmeye değer şelaleler. Bölge sarp kayalıklar ve sık ağaçlarla kaplı. Ulaşım güç. Devayma Mezarlığı kalıntıları ve Devayma Mağarası kenarındaki dere yatağına sıralanan şelaleri yürüyüşü seven doğa meraklıları görebiliyor. Hatay Dörtyol’un Payas Beldesi’nde bir çoban tarafından tesadüfen bulunan Sincan Mağarası da serinliğiyle biliniyor. 120 milyon yıllık olduğu iddia edilen mağaranın girişi ışıklandırıldı, yürüyüş yolları yapıldı. Sincan’ın Alanya’daki Damlataş’ın tahtını sarsması bekleniyor.
 
DÜNYA MİRASI OLDULAR

Mersin’de Alahan Manastırı ve Saint Paul Kilisesi ve Saint Paul Kuyusu ve çevresinin ardından bu yıl da Mamure Kalesi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi. Tarsus’ta 10 yıl önce aslına uygun olarak restore edilen Nusrat Mayıs Gemisi’ni ise bugün kadar yerli ve yabancı 1 milyon kişi ziyaret etti.

False