GeriSeyahat Denizi İzmir’inki kadar sıcak yaylaları gökkuşağı kadar renkli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Denizi İzmir’inki kadar sıcak yaylaları gökkuşağı kadar renkli

Denizi İzmir’inki kadar sıcak yaylaları gökkuşağı kadar renkli

Yazı yoğun yağışla karşılayan Doğu Karadeniz nihayet güneşli günlere kavuştu. Deniz suyu sıcaklığı Ege kıyılarındaki seviyeye ulaştı. Bölgede bu yıl da Mavi Bayrak’lı tesis yok. Ramazan nedeniyle ara verilen yayla şenlikleri ağustosta yine başlayacak.

SAHİLLER

Rize’de Alipaşa açıldı, Giresun’da plaj eğlenceleri tarih oldu

Doğu Karadeniz sahil şeridinde deniz suyu sıcaklığı batıya doğru yükseliyor. Hafta sonunda Hopa’da 22, Trabzon’da 24, Samsun’da 25 dereceydi. Rize Belediyesi bu yıl Alipaşa köyünde plaj oluşturdu. 100 metrelik alanda piknik yapılabilecek serenderler, atlama yerleri bulunuyor. Giriş ücretsiz. Kentin 80 kilometrelik kıyı şeridinde denize girilebilen diğer plajlar: Alipaşa, Gündoğdu Bozukkale, İyidere ilçesinde Sarayköy ve Yalıköy, Fındıklı ilçesinde Kıyıcık ve Yeniköy, Ardeşen ilçesinde Karaoğlu, Pazar ilçesinde Hamidiye, Sivrikale, Çayeli ilçesinde Halk, Limanköy ve Saklıbahçe. Aralarınde en popüleri iki yıl önce hizmete giren Limanköy. Dört dönümlük kumsalında voleybol, futbol, denizinde kano ve jet ski yapılabiliyor. Restoranında yöresel lezzetler sunuluyor.
Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün ölçümlerine göre, ilde 21 yerde denize girilebiliyor. Merkezdeki tek plaj Yalıncak Beldesi Aile Plajı. Akçaabat ise Akçakale, Söğütlü, Darıca, Mersin, Salacık ve Özmersin ile denize girilebilecek en çok plaja sahip ilçe. Ayrıca Beşikdüzü’nde Belediye ve Liman, Vakfıkebir’de Belediye plajlarında denize girebilmek mümkün. Trabzon’un doğusunda ise denize girilebilecek en güzel nokta, 10 yıl öncesine kadar Mavi Bayrak taşıyan Çamburnu Plajı.
Giresun’un yaklaşık 80 kilometrelik sahilinde plaj eğlenceleri artık düzenlenmiyor. Denize girilebilecek başlıca plajlar: Giresun Belediyesi Halk Plajı, Jandarma Plajı, Sky Beach, Çerkez, Bodimeli, Espiye Uluburun, Keşap Asarkaya, Burunucu Ofran, Piraziz Eğrice, Görele Deliklitaş, Keşap Düzköy, Tirebolu Yılgın ve Küçükçay Koyu ile Tirebolu Belediye Plajları.

LEZZETLER

Ayder’de alabalık Ayasofya’da kuymak

Rize’nin Gündoğdu beldesinde hizmete giren Kuzey Balık günbatımı manzarasıyla öne çıkıyor. 17 çeşit meze ve kabak tatlısı restoranın spesyaliteleri. Ayder Yaylası’nda hizmet veren Doğa Alabalık’da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan leziz kırmızı benekli alabalıklar yetiştiriliyor, taze olarak pişiriliyor. İkizdere’nin Şimşirli köyündeki “Maden Suyu Et Yeri” piknik atmosferiyle dikkat çekiyor. Güneysu’daki Dört Mevsim Alabalık’ta alabalıktan sac kavurma yapılıyor.
Trabzon’da talep yetersizliğinden yerel lezzetleri sunan restoran sayısı sınırlı. Akçaabat ilçesi bu açıdan bir lezzet vahası. Sahildeki Nihat Usta, Cemil Usta, Saray, Körfez, Lazeli, Fevzi Hoca (Akçakale mevkii) gibi restoranlarda balık, et yemeklerinin yanı sıra yöresel yemekleri tadabilirsiniz. Saray bu yıl mönüsüne sacda balık kavurmayı ekledi. Köftede iddialı restoranlar Komaroğlu ve Pirali Usta. Akçaabat’ın restoranları hafta sonunda da açıkbüfe kahvaltıyla çevre ilçelerden müşteri çekiyor.
Kent merkezinde özgün lezzetler ara sokaklardaki küçük restoranlarda. Eski belediye binasının arkasındaki İskenderpaşa köftecileri, lezzette çıtayı yukarıya çıkarmış durumda. Özel salatalarını da denemeye değer. En iyi kuymağı bir ay önce camiye çevrilen Ayasofya’nın bahçesindeki Müze Restoran’da yiyebilirsiniz. Pilavıyla ünlü asırlık Kalkanoğlu’nu Pazarkapı Mahallesi’ndeki yerinde ziyaret edebilir, kiloyla satılan kavurmalı pilavın yanında, komposto, turşu ve kuru fasulyesini tadabilirsiniz. Meşhur pideler için Uzunsokak Caddesi’ndeki Çardak, Atatürk Alanı’ndaki Ertuğrul Pide, Pazarkapı Mahallesi’ndeki Rüştü’nün Fırını ve Akın Fırını önerdiğimiz adresler.
Giresun’un başlıca lezzet adresleri Kulak, Bal Teras ve Eşkina faaliyetlerine devam ediyor. Antep mutfağı ve farnakia çorbasıyla Farnakia, yöresel yemekleriyle Ziyade, balık çorbası ve taze deniz ürünleriyle Çakır Balıkevi, et ürünleriyle Gırık Bahçe ve Gelevera öne çıkan restoranlar. Yolağzı’ndaki Cinağa ise güveçte kuru fasulyesi, ısırgan yemeği ve kaburga kebabı ile tanınıyor. Giresun’da balığın porsiyonu 12 - 20 TL, pişirilmiş etin kilosu 40 TL civarında.

/images/100/0x0/55ea4b03f018fbb8f87678f5

YAYLALAR

Ağustosta Trabzon’dan Giresun’a 13 festival

Doğu Karadeniz yaylalarının meşhur temmuz festivalleri bu yıl ramazan nedeniyle ağustosa alındı. Bölgenin en kapsamlı festivali 16 Ağustos’ta Artvin’de başlayacak, üç gün sürecek. Eğlencenin ötesinde yerel kültürün unutulmaya yüz tutan değerlerini canlandırmayı, doğa bilincini geliştirmeyi hedefleyen Yeşil Yayla Festivali, sekiz yıldır Gola (Yayla) Derneği’nce düzenleniyor. Her yıl bir yerel temaya odaklanan festivalde bu kez arı ve arıcılık ele alınacak. Katılımcılar baldan yerel yemek yapımını, karakovan yapımını öğrenecek. Açıkhava sohbetlerinde Prof. Dr. Sevgi Kolaylı’dan kestane ve delibalının özellikleriyle ilgili bilgi alacak. Slow Food’un Fırtına Vadisi ekibi, bu akım içinde balın önemini, Yusuf Coşkun iklim değişikliğinin arılar üzerindeki etkilerini anlatacak. Kardeş Türküler, Emre Pehlivanlar-Ali Baran ikilisi, Ebruli Ritm Grubu, Gola Çocuk Korosu konserler verecek. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu dans atölyesi düzenleyecek. Belgesel gösterimleri yapılacak. İlk günün etkinlikleri Arhavi, ikinci günün Hopa Başköy’de. Kapanış ise Rize’nin Fındıklı ilçesindeki Cennet Düzlüğü’nde (www.yaylafest.org).   

OFF-ROAD MERAKLILARI ARDEŞEN’DE BULUŞUYOR

Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde 4-6 Ağustos arasında, Ekmek ve Kültür Festivali yapılacak. 11 Ağustos’ta Akçaabat ilçesi Kayabaşı Yaylası Şenlikleri ve Sürmene ilçesi Zarha Dağı Şenlikleri düzenlenecek. 20 Ağustos’ta Çaykara, Sultan Murat Yayla Şenliği, Düzköy de, Honofter Yayla Şenliği ile etkinlikler sürecek. Maçka Kültür ve Sanat Festivali 22-24 Ağustos’ta yapılacak. Ağustosun son cumartesi Tonya Tereyağı Festivali, son pazarı İzmiş Yayla Şenliği düzenlenecek.
Rize Ardeşen Off Road Kulübü, 24-25 Ağustos’ta Uluslararası Ardeşen Off Road oyunlarını gerçekleştirecek. Fırtına Vadisi’ndeki şenliğe 5 ayrı ülkeden yarışmacılar katılacak.
Arhavi Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, 41’inci yılında Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelerin halk dansları ekiplerini ağırlıyor. 23 Ağustos’ta başlayan etkinlikler üç gün sürecek.
Giresun’un Çamoluk Bal Festivali bu yıl 10 Ağustos’ta yapılacak. 10-11 Ağustos Dereli ilçesi Sağrak Göl Yayla Şenliği, 11 Ağustos’ta da Alucra Ekin Festivali düzenlenecek. 17-18 Ağustos Dereli ilçesi Kümbet Yayla Şenliği ile devam edecek etkinlikler 31 Ağustos’taki iki günlük Dereli-Bulancak ilçeleri Bektaş Yayla Şenliği ile sona erecek.

Ayder’e dört yıldız geldi

Rize’nin ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’nda Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde iki ay önce Kaçkar Resort Otel hizmete girdi. Yörenin büyüleyici güzelliğini ve modern mimarinin konfora dair tüm olanaklarını, Karadeniz’e özgü içtenlikle sunan otel yörenin dört yıldızlı tek dağ tesisi. 38 standart, 1 VIP, 1 balayı suiti olmak üzere toplamda 42 odalı.

False