GeriSeyahat Delmece Yaylası’ndan İznik Gölü’ne kış macerası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Delmece Yaylası’ndan İznik Gölü’ne kış macerası

Delmece Yaylası’ndan İznik Gölü’ne kış macerası

Ozan Musluoğlu müzikten arta kalan zamanında seyahat etmeyi seviyor. Motosikletine atlayıp, arkadaş grubuyla doğaya çıkıyor. Tenha yollardan geçip köyleri, yaylaları keşfediyor.

“Bu geziler deşarj olmamı sağlıyor, beni müziğe motive ediyor” diyor. Musluoğlu’nu kış bile engelleyemiyor. Arkadaşlarıyla İstanbul’dan başlayıp Samanlı Dağları üstünden Mudanya’ya ulaştıkları, İznik Gölü’nü dolaşıp geri döndükleri 400 kilometreyi bulan günübirlik turlar yapıyor.

Ozan Musluoğlu (35), Neşet Ruacan’ın şefliğini yaptığı TRT Caz Orkestrası’nın kontrabasçısı. 2009’da “Coincidence” ve 2011’de “40th Day” isimli iki albüm yayımladı. Farklı sanatçılarla konserler veriyor. TRT Radyo 3’te “Caz Saati” isimli programı hazırlıyor. En büyük tutkusu müzik. Geri kalan vaktinde motosikletle doğaya çıkıyor. 1999’dan bu yana motosiklet kullanıyor. Şimdiye kadar 170 bin kilometre yol yaptığını söylüyor. Fırsat bulduğunda offroad kulüpleriyle ormanda cipli safari yapıyor. “Yoldayken hem motive oluyorum hem deşarj. Bütün her şeyi unutabiliyorum” diyor.
Musluoğlu, motosikletli arkadaşlarından bir grup oluşturmuş. “Hepimizin farklı meslekleri var. Motosiklet ve seyahat tutkusu ortak noktamız. Birlikte rota belirleyip farklı yerleri geziyoruz. 3-4 motosikletli bilmediğimiz yerleri keşfediyoruz, navigasyon cihazını pusula gibi kullanıyoruz. Bazen 40 kilometre hiç insan görmediğimiz oluyor. Benzinimizi katedeceğimiz yola göre ayarlıyoruz. Koşullar uygunsa mola veriyoruz. Bazen çadır kurup konaklıyoruz. Bundan çok keyif alıyoruz.” Yunanistan’ı baştan sona motosikletle gezen Musluoğlu, Türkiye’den Köln ve Belçika’ya kadar da otomobille gitmiş. Turnelerde Türkiye’nin pek çok şehrini görmüş. En çok etkilendiği yer ise Türkiye’deki Kapadokya’ya benzettiği Meteora. “Güzelliği unutulmazdı” diyor.

DOĞAYLA BAŞ BAŞA

Musluoğlu, az bilinen güzergahlarda seyahat etmekten hoşlanıyor. Geçen ay motosikletçi arkadaşlarıyla İstanbul’dan başlayıp Yalova’dan Delmece Yaylası’na, oradan Mudanya’ya gitti. Dönüşte İznik Gölü’nün etrafını dolaştılar. Bu rotada ara sıra yolculuğa çıktıklarını söylüyor Musluoğlu. “Toplam mesafesi yaklaşık 400 kilometre. Sabah saat 8.00 gibi yola çıkıp akşam karanlığa kalmadan, 17.00 civarında dönüyoruz. Sabah önce benzin ve erzak alıyoruz. Bazen ocakbaşı restoranlarda mola veriyoruz. Bunlar tabiatın içinde, kütükten masalarda oturuyoruz, mangalı, eti, içeceğimizi getiriyorlar. Biz sadece pişiriyoruz. Mangal alışverişine gerek kalmıyor.”
Grup yeni güzergahlarda yola çıkmadan rota araştırması yapıyor, ne kadar yol gidip, nerede konaklayacaklarına önceden karar veriyor. “100-150 kilometrede bir mola veriyoruz. Delmece Yaylası’na çıkmak için İstanbul’dan ilk varılması gereken nokta Eskihisar Yalova feribotu. Karşıya geçerken çay, tostla kahvaltı yapıyoruz. Ardından Çınarcık, Teşvikiye hattında köy yollarını motosikletle aşıp tırmanışa başlıyoruz. Yaylaya çıkana kadar çok güzel virajlar var. Delmece Yaylası’na ulaştıktan sonra duruyoruz. İlk molayı burada veriyoruz. Öğle yemeğini yedikten sonra aşağıya, Mudanya’ya, deniz kenarına iniyoruz. Mudanya’ya bağlı bir köyde çay içip tatlı yiyoruz. Bu arada birçok yerden geçip anayola çıkıyoruz. Biraz yol aldıktan sonra İznik tarafına yöneliyoruz. Bursa Yalova yolunda giderken Gemlik-İznik yoluna sapıyoruz. İznik Gölü’nün kenarında çok güzel yerlerden geçiyoruz: Sölöz, Heceler gibi. Herkesin yorgunluk ve açlık durumumu göz önünde bulundurup mola veriyoruz. Maksadımız yeni yerler görmek ve doğayla baş başa kalmak. Gölü dolaştıktan sonra etrafında bir yerde son durağımızı yapıyoruz, yorgunluk kahvemizi içiyoruz ve dönüşte istersek yine aynı güzargahtan yol alıyoruz. Ya da başka bir yol seçiyoruz. Yalova feribotuna çıkan, bilmediğimiz yolları tercih ederek hedefe ulaşıyoruz. Otomobillerin daha az bulunduğu, köy yolları bize daha çok keyif veriyor.”

ŞELALELER BUZ TUTUYOR

Delmece Yaylası’na çıkarken, yolun kenarında küçük şelalecikler görürsünüz. Biz son gittiğimizde bazılarının kenarları buz tutmuştu. Ortaya hoş bir manzara çıkmıştı. Buz tutmayan su ise inanılmayacak kadar soğuktu. Hava dondurucu değildi, kar yoktu. Buna rağmen suların bu kadar soğuk olması bizi şaşırtmıştı.

DOĞANIN FARKLI HALİNİ KEŞFEDİN

İstanbul - Mudanya hattında kışın motosikletle yolculuk yapacaksanız sıkı giyinmelisiniz. Otomobille gitseniz de ince giyinmeyin, çünkü asıl güzellik dışarıda. Dağlar güzel bir manzaraya, doğaya sahip. Trekking yapabilirsiniz. Güvenlik amacıyla yanınıza mutlaka bir harita, GPS cihazı ya da yolu bilen rehber alın. Aksi takdirde yönünüzü kaybedebilirsiniz. Bu mevsimde giderseniz doğanın farklı halini keşfedebilir, kışa has unsurlara yakından tanık olabilirsiniz. Gidecek olanlara önerim, köylerden geçerken mutlaka kahvelerde durmaları, bir çay içip köylülerin samimi sohbetine katılmaları. Misafirperverliklerine tanık olmaları.

En sevdiği beş şehir: İstanbul, İzmir, Gaziantep, Nevşehir, Çanakkale
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Motosiklet, uçak, otomobil
Seyahatte ne yer ne içer? Yerel tatlar
Seyahatte nerede kalır? Çadır, hostel, otel, pansiyon
Kiminle seyahat eder? Ailesi, arkadaşlarıyla
Seyahatten ne alır? Küçük hatıralık objeler
Seyahatte ne okur? Dergi, gazete
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Fotoğraf makinesi, güneş kremi, el temizleme jeli, terlik

False