GeriSeyahat Dağın tepesinde doyumsuz tatlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dağın tepesinde doyumsuz tatlar

Dağın tepesinde doyumsuz tatlar

Mehmet YAŞİN

Yaptığım geziler sırasında sadece ilginç yerleri keşfetmekle yetinmiyorum. Arada bir lezzetin peşine düştüğüm de oluyor. ‘‘Yediklerin senin olsun, gördüklerini anlat’’ özdeyişini bir kenara bırakıp, bu sayfada fırsat buldukça yediklerimi de sizinle paylaşmak niyetindeyim. Örneğin, geçen hafta güneye giderken uğradığım Kaplan Köyü'ndeki lokanta gibi.

Aslında Kaplan Köyü'ndeki bu ‘‘Lezzet Durağı’’nı ben keşfetmedim. Yola çıkacağımı duyan gurme arkadaşım Ahmet Örs, ‘‘mutlaka uğramalısın, tam yolunun üstünde’’ dedi.

Yola yağmurla birlikte çıktım. Ve son güne kadar yol arkadaşımdan hiç ayrılmadım. Kah çiseleyip beni ıslatmaya çalıştı, kah bardaktan boşanıp, yollarımı dereye çevirdi.

Adres Selçuk'tan başlıyor. Eğer bu yaz İzmir üzerinden güneye doğru bir yolculuk yapmayı planlıyorsanız, biraz sonra anlatacağım güzergahı bir kenara not edin.

İzmir-Selçuk yolundan Tire istikametine sapılıyor. Nefis, düzgün bir yol. Yolun iki yanı bahçelerle kaplı. Ben giderken, bu meyve bahçelerindeki ağaçlar yarı gövdelerine kadar suya gömülmüştü. Geçen haftalarda çıkan yazılarımdan birinde, mevsimsiz gezilerin ne kadar keyifli olduğunu yazmış, sizlere de bu tür yolculukları önermiştim. Sanırım, bu yolculuğumda ipin ucunu kaçırıp, mevsimin en yola çıkılmazını seçmişim.

Selçuk-Tire arası 28 kilometre. Tire'ye girince yol sola doğru kıvrılıyor ve Kaplan Köyü'nün oku görülüyor. Bundan sonra 5 kilometrelik bir tırmanış başlıyor. Meyve ve zeytin ağaçlarının arasında döne döne giden bir yol.

YAZLIK KÖY

Adresteki Kaplan Restoran, yolun en sonunda. Kimseye sormaya gerek yok. Yol zaten lokantanın önünde sona eriyor. Lütfi Bey ile Hürmüz Hanım beni kapının önünde karşıladılar. Bir tepenin ucuna kurulmuş lokantanın verandasında iskemleler, masaların üstüne kapatılmıştı. Şöyle çevreye baktım, ama yoğunlaşan sis yüzünden pek bir şey göremedim. Lütfi Beyin tarifi ile yetinmek zorunda kaldım: Etraf ormanlıkmış, aşağıda da Tire görünüyormuş.

Kaplan Köyü, öyle bildiğimiz köylerden değil. Yazlık demek daha doğru olur. Tire, Selçuk ve İzmirliler bunaltıcı sıcaklarda buraya sığınırlarmış.

Hürmüz Hanım, ben gelmeden masayı hazırlamış. Üstüne de çeşit çeşit ot yemekleri koymuş. Hepsi, kökleri hala topraktaymışçasına yemyeşil otlar. Ben ot, zeytinyağı, sarmısak, limon dörtlüsünün bir araya geldiği mutfaklara tutkunum. İzmir'e her gidişimde, ünlü Ege Mutfağı'nı tadacağım bir lokantanın peşine düştüm ama bir türlü bulamadım. İşte şimdi bütün aradıklarım, karşımda, yeme mesafesinde duruyor. Ağzımın suyu aka aka Hürmüz Hanımın açıklamalarını dinledim. Ve sonunda adeta saldırdım. Aşağıda neler yediğimi anlatacağım. Ama bu kadar çok şeyi okuyunca, ‘‘boşan da semerini ye’’ demeyiniz. Azar azar da olsa hepsinden tatmaya özen gösterdim. Buyrun bakalım sofrada neler var:

OT KAVURMASI: Kopurcuk, ıspanak, pazı, ısırgan otu, iğnelik, ebegümeci, zilcan, pırasa küçük küçük doğranıp zeytinyağı ile kavruluyor.

RADİKA: Haşlandıktan sonra üstüne zeytinyağı limon karışımı sos dökülüyor.

HARDAL CÜCÜĞÜ: Haşlandıktan sonra üstüne zeytinyağı ve limon dökülüyor.

TURP OTU: Haşlandıktan sonra üstüne sarmısak, zeytinyağı, limon suyu karışımından oluşan sos dökülüyor.

CÜCÜK: Lahana toplandıktan sonra, yerine çıkan filizler haşlanıp, üstüne zeytinyağı dökülüyor.

SARMAŞIK VE KUŞKONMAZ KAVURMASI: Yabani kuşkonmaz, sarmaşık bol taze soğanla zeytinyağında kavruluyor. Üstüne yumurta kırılıp karıştırılıyor.

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI: Sabah gün doğmadan toplanan kabak çiçekleri, taze soğan, maydanoz, kekik ve zeytinyağı ile yapılan içle doldurulup haşlanıyor.

MELENGEÇ: Haşlandıktan sonra, limon suyu, sarmısak ve zeytinyağından oluşan sos dökülüyor.

OKMA: Isırgan otu, domates, yeşil biber, kuru soğan kavruluyor. Daha sonra çökelek ve tulum peyniri ile karıştırılıyor. Üstüne zeytinyağı gezdiriliyor.

TİRE KÖFTESİ: Etin yumuşak kısmı tuz ile birlikte üç kez çekiliyor. Bu kıyma, küçük parmak kalınlığında uzunca şiş köfte haline getiriliyor. Köfteler önce kömür ateşinde ızgara ediliyor. Daha sonra 3-4 parçaya kesilerek, yeşil biber ve domatesle birlikte tereyağında çevriliyor.

OTLU BAZLAMA: Bildiğimiz bazlamanın içine, ısırgan otu, pazı ve ebegümecinden oluşan harç konuyor.

TATLILAR: Ballı lor peyniri, cevizli kabak tatlısı, karpuz kabuğu reçeli.

Bütün yediklerim bu kadar. Bir de başlangıçta içtiğim Kuzukulağı çorbası var ki onun tarifini yukarıda okuyacaksınız. Yolunuz Tire civarına düşerse bu ziyafeti kaçırmamanız için Kaplan Köyü'ne uğramanızı öneririm.

Kuzukulağı Çorbası

Malzeme:

Bir küçük baş kuru soğan, bir yemek kaşığı un, biraz zeytinyağı, yarım çay bardağı pirinç, büyükçe bir bağ kuzukulağı, bir çorba kaşığı kuru nane, isteğe göre kırmızı biber ve tuz, bir litre su.

Yapılışı:

Küçük doğranmış soğan zeytinyağında çevrilir, pembeleşmeye başlayınca un ilave edilip bir süre daha kavrulur. Daha sonra biber, tuz ve pirinç tencereye konur. Pirinçler iyice pişinceye kadar karışım kaynatılır. Daha sonra küçük parçalar halinde doğranmış kuzukulağı ile nane tencereye atılır. Ocağın altı söndürülüp, tencerenin kapağı kapatılır. 10-15 dakika demlendirildikten sonra servis yapılır.

İsteyen at sırtında isteyen yürüyerek

ALTERNATİF TATİL

Buradaki tatil önerilerinin sonunda o turu yapan şirketin telefon numarasını bulacaksınız. Şirketlerin hemen hepsi İngiliz. Çünkü bu seçenekler, İngiliz turizmcilerin hazırladığı bir kitaptan alındı. Ama siz, beş-on arkadaş biraraya gelip, Türkiye'deki bir seyahat acentasına giderseniz ve bu turu yapmak istediğinizi söylerseniz onlar da size yadımcı olabilirler.

ŞİLİ

At sırtında bir yolculuk. Güney Amerika'nın güneyinde Patagonya'yı keşfedeceksiniz. Yolculuk boyunca Torres del Paine Dağları'nın karlı zirveleri hep görüntüde olacak. Buzulların serinliğinde geçecek bu turun süresi 19 gün. Worldwide Journeys: 00 44 171 381 8638

KOLOMBİYA

Karayip Denizi'nin kıyısındaki nefis kumsallar, And Dağları ile yağmur ormanlarında yürüyüş, Cartagena, Bogota, San Agustin kentlerinde konaklama ve kayıp kent Tayronas'a treking. Özel rehberlerin eşliğindeki bu tur 20 gün sürüyor. Ecolatina: 00 44 181 408 1080

GUATEMALA

Yağmur ormanlarında Maya medeniyetinin izinde bir yürüyüş. Rotanın üstünde eski Maya kentleri Tikal, Antigua ve Atitlan Gölü var. Tur 15 gün sürüyor. Guerba's: 00 44 1373 826611

FAS

Marakeş kentinden atlara binip, Atlas Dağları'nın tepelerine tırmanıyorsunuz. Gecelemeler, Berberi kabilelerinin çadırlarında gerçekleşiyor. Tabii biraz daha konforlu çadırlarda. Yolculuk üç gün sürüyor. Hoşunuza giderse uzatabiliyorsunuz. Best of Morocco: 00 44 1380 828533

<>

Üzülmemek için liste yapın

İyi bir gezgin olmanın yolu, iyi organize olabilme becerisinden geçer. Eğer dağınık biriyseniz, unutacağınız evraklar, kaybedeceğiniz biletler, evde bıraktığınız ilaçlar yüzünden geziniz kabusa dönüşebilir.

Şimdi size geliştirdiğim üç aşamalı yoklama listesi hazırlama yöntemini sunacağım:

Bir hafta önceden yapılacak yoklamalar:

Öncelikle gideceğiniz yer için uçak ve otel rezervasyonunuzu yaptırın. Eğer koltuk rezervasyonunu da yapıyorlarsa onu da ihmal etmeyin. Çünkü pencere kenarında oturmak istemiyorsanız, son dakika sürpriziyle, bulutları seyrederek uçmak zorunda kalabilirsiniz. Veya benim gibi sık sık ayağa kalkıp dolaşma ihtiyacı duyuyorsanız, rezervesyonda geç kaldığınız için koridor kenarı bulamayıp, üçlü koltuğun en kıyısına sıkışabilirsiniz. Veya çıkış kapılarının yanındaki koltukları isteyip, bacağınızı uzatarak uçabilirsiniz.

Pasaportunuzun süresinin geçip geçmediğine mutlaka bakmalısınız. Tabii ki gideceğiniz ülkenin vizesinin olup olmadığını kontrol etmekte de yarar var. Süresi geçmiş pasaport ve vizesiz yolcuları hiçbir havayolu kabul etmiyor.

Gideceğiniz ülke için aşı olmanız gerekiyor mu? Eğer gerekiyorsa mutlaka aşılarınızı tamamlatıp, bunların işlendiği sarı pasaportu yanınıza alın. Ayrıca kullandığınız ilaçlardan yeterli stoklarınız var mı? Bazı ilaçları, örneğin tansiyon, kalp ilaçlarını ve antibiyotikleri bazı ülkelerde bulamayabilirsiniz. Ayrıca reçeteyi de yanınıza alın. Bazen, ilaçları yanınızda bulundurma nedenini ispatlamanız gerekebilir.

Üç gün önceden

yapılacak yoklamalar

Biletinizin üzerindeki tarihi ve saati bir kez daha kontrol edin.

Dövizinizi almayı unutmayın.

Kredi kartlarınızın limitlerini konrol edin.

Bavulunuzun sağlamlığını ve götüreceğiniz giysilerin temiz olup olmadığına bir göz atın.

Son gün yoklaması:

Uçağa binmek için evden çıkmadan önce, uçak biletlerinin, pasaportun, para ve kredi kartlarının, ilaçların, gideceğiniz otelin adresinin, diş fırçası, macunu, deodorant, parfüm, tarak gibi tuvalet malzemelerinin bulunduğu çantanın, cep telefonun şarj kordonunun yanınızda olup olmadığını kontrol edin.

ATLAS

Harita dizinin ikincisi: Ege

Türkiye'nin ilk ve tek coğrafya dergisi Atlas, önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak sayısında harita dizininin ikinci paftası olan Ege bölgesinin haritasını veriyor. Bugüne kadar ilk defa yapılan Türkiye'nin en detaylı ve en büyük haritasına sahip olmak istiyorsanız bu dizini kaçırmayın.

False