GeriSeyahat Bonn’un ortaçağ müzesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bonn’un ortaçağ müzesi

Bonn’un ortaçağ müzesi

İzmir’de yaşayan Gözde Yenipazarlı Dinler (32), Dokuz Eylül Üniversitesi’nde araştırma görevlisi. 19 yaşından itibaren seyahati tutku haline getirmiş. Gezi notlarını, fotoğraflarını blog’unda yayımlıyor. Dinler’in etkilendiği yerlerden biri de Bonn kenti yakınlarındaki Stadt Blankenberg. 600 yıl boyunca şehir devlet olan kasabayı anlatırken “Orman ortasında ada gibi kalmış, tarihi yapılarla süslü güzel bir ortaçağ kenti” diyor.

Gözde Yenipazarlı Dinler (32), İzmir Karşıyaka’da yaşıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde 8 yıldır araştırma görevlisi olarak çalışıyor. İç mimar Burçin Dinler ile evli. “Görmeye ve gezmeye duyduğum ilgi en zevk aldığım şeyi mesleğim haline dönüştürdü, yani fotoğrafçı olmam tesadüf değil, bu anlamda kendimi çok şanslı hissediyorum. Ne zaman gitmekten, yollardan konu açılsa gözlerim bir başka parlar. Her gün yeni bir fotoğraf ve her fotoğraf yeni bir dünyadır benim için” diyor.

TRENLE YEDİ ÜLKE 26 ŞEHİR GEZDİM
 
Yolların ona mutluluk getireceğini ünlü Portekizli yazar Fernando Pessoa’nın şu dizelerini okuduğunda anlamış: “Yola çıkmak! Yitirmek ülkeleri! Bir başkası olmak süresiz, yalnız görmek için yaşamaktır. Köksüz bir ruhu olmak! Kimseye ait olmamak, kendime bile! Durmadan gitmek, sonu olmayan bir yokluğun peşinde ve ona ulaşma isteği içinde!”
Gözde Dinler, yılda en az iki kez yurtdışında seyahate çıkıyor. “Eskiden günlük tutar, gördüklerimi uzun uzun yazardım. Yine günlük tutmaya başladım ama bu sefer yazmıyor, kaydediyorum. Gözüme takılanlar, aklımdan çıkmayanlar, hissettiklerim, yollarım, yolculuklarım, fotoğraflarımı www.fotografikgunluk.blogspot.com adresinde paylaşıyorum. Haziranda halen devam etmekte olan bu projemin sergisini gerçekleştirdim” diyor.
Daha önce nerelere seyahat ettiğini soruyoruz, anlatıyor: “19 yaşında ve üniversitede fotoğraf bölümünde öğrencisiyken her gezgin ruhlu fotoğrafçı gibi ben de trenle Avrupa’yı gezme hayallerine kapılmıştım. Hayal diyorum çünkü öğrenciydim, param azdı ve ailemden izin almak zorundaydım. Bu, o yıllarda pek mümkün olmadı. Ama benim için geçici bir heves değildi. Bundan tam 11 yıl sonra üç kız arkadaş eşlerimizden de destek alarak 22 günlük bir yolculuğa çıktık. Interrail ile yedi ülke ve 26 şehir gezdik. Selanik’ten Madrid’e, Venedik’ten Paris’e pek çok şehri ilk kez gördüm. Yorucu ama müthiş anılarla döndüğümüz unutulmaz bir yolculuktu. Şu an interrail yolculuğumuzu anlatan bir fotoğraf albümü ve seyir defteri niteliği taşıyan kitap hazırlıyoruz.”

SONBAHARDA RENKLENİYOR

Gözde Dinler, Blankenberg’e Köln ve Amsterdam için planladığı yolculuk sırasında gitti. “Bildiğimiz popüler olan şehirlerin dışında Köln yakınlarında Büsch, Linz, Blankengberg gibi keşfedilmeyi bekleyen, küçük ama sürprizlerle dolu kasabalar var. Doğa ile iç içe olan bu yerleşimleri mutlaka sizin de görmenizi öneririm” diyor ve Avrupa’nın en küçük tarihi kasabalarından Blankenberg’i anlatıyor:
“Kuzey Ren Westfalya Eyaleti’nin küçük yerleşimlerinden. Batısında Köln, güneyinde Trier, doğusunda Thüringen, kuzeyinde Berg var. Blankenber’i gezerken sokakların tenhalığı sizi şaşırtacak. Nüfusu sadece 665 kişi. 700 yıllık geçmişe sahip Blankenberg’e otomobille gidecekseniz Bonn Siegburg’dan A3 otobanına çıkarak Hennef istikametine doğru ilerlemeniz gerekiyor.
Şehirde iki müze bulunuyor, Katharinentor’daki Turmmuseum (Kule Müzesi) ve Runenhaus’daki Weinbaumuseum (Şarap İmal Müzesi)görülmeye değer. Güneyindeki giriş kapısı Katharinenturm, 13’üncü yüzyılda inşa edilmiş. 1935 yılına kadar Gençlik Hosteli olarak kullanırken 1936’da müzeye çevrilmiş. Bu müzede Blankenberg’in geçmişine ışık tutan belge ve fotoğraflar görülebilir. Ayrıca tarihi eserler ilgi alanınızsa heykel, mezar taşı ve eski Yahudi cemaatine ait el yazımı dua kitaplarını görebilirsiniz. Şehrin en üst noktasındaki Sayn Kontu’nun 1180 yılında inşa edilen, ikametgahı olarak kullandığı kalenin harabeleri de bugün gezip görülecek yerler arasında.
Blankenberg’in nüfusu az, yaş ortalaması yüksek olduğu için gece hayatı sakin. Sadece festival geceleri sokaklar hareketleniyor.
Peki konaklama seçenekleri nasıl: “Bu ortaçağ şehrinde sadece bir otel bulunuyor: Peter Blachetta’nın işlettiği Haus Sonnenschein/Galerie Hotel. Turistler çoğunlukla çevredeki diğer kasabalarda konaklıyor. Bu durum aslında size farklı yerler görme imkanı da tanıyor. Biz 6 kilometre uzaklıktaki Eitrof’da kaldık. Konaklayabileceğiniz diğer kasabalar Hennef, Buchholz, Ruppichteroth, Königswinter, Windhagen. Bunlarda toplam 18 otel var konaklamak için.”
Gözde Dinler, Blankenberg’e gitmek isteyenler için şu önerilerde bulunuyor: “Doğayı, sonbaharı seviyorsanız şimdi gitmek için tam zamanı. Henüz hava çok soğumamış oluyor. Her yer nefis bir bitki örtüsüyle kaplı, kızılın ve turuncunun her tonunu görmek mümkün. Şehrin en uç noktasındaki kuleye yürürken size çam kokusu eşlik ediyor. Denizin ortasında kalmış küçük bir ada gibi ağaçların arasına gizlenmiş, mutlaka görülmesi gereken gizemli ve huzurlu bir şehir Blankenberg.”

KUZU ETİNDEN GULAŞI ŞARAPLA ŞENLENDİRİN

Kentin en geleneksel lezzeti odun fırınında yapılan nefis ekmekleri. Kurutulmuş geyik etini çok sevdim. Geleneksel lezzetlere düşkünseniz ve farklı şaraplar tatmak istiyorsanız mutlaka Restaurant Cafe Zum alten Turm’a gitmelisiniz. 6 nesildir, 1720 yılından beri Drecker Ailesi’nce işletilen restoranda enfes şarabınızı ya şömine karşısında ya da terasta yudumlayabilirsiniz. Damak zevkinize göre uluslararası mutfak, Bavyera mutfağı, İtalyan mutfağından seçim yapabilirsiniz. Önerim, kırmızı şarabınızı kuzu etinden yapılmış gulaşla şenlendirmeniz.

En sevdiği beş şehir: Barselona, Roma, Amsterdam, Cannes, Portofino
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Uçak ve tren
Seyahatte ne yer ne içer? Yerel lezzetler ve peynir
Seyahatte nerede kalır? Eşiyle otelde, arkadaşlarıyla hostelde
Kiminle seyahat eder? Eşi ve arkadaşlarıyla
Seyahatten ne alır? Magnet, kartpostal
Seyahatte ne okur? Gezi öncesi hazırladığı notları
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Fotoğraf makinesi, not defteri, kalem

False