GeriSeyahat Bodrum’un yanıbaşında, Bodrum gürültüsünden ve kalabalığından uzak Mazı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bodrum’un yanıbaşında, Bodrum gürültüsünden ve kalabalığından uzak Mazı

Bodrum’un yanıbaşında, Bodrum gürültüsünden ve kalabalığından uzak Mazı

Bodrum’a 20 kilometre uzaklıkta bakir bir cennet, sessiz güzel Mazı... Dünyanın en hareketli tatil beldelerinden Bodrum’un yanıbaşında dingin bir atmosfer. Kafa dinleyip enerji depolamayı hedefleyenleri bekliyor. Tepelerdeki zeytin ve çam ağaçlarının arasından süzülerek gelen hoşrüzgarlar eşliğinde, Gökova Körfezi’nin billur gibi suyuna girmeyi kim istemez?

Bir zamanlar Bodrum’a yakın olan Kadıkalesi, Türkbükü, Yalıkavak, Turgutreis, Gümüşlük’ün sakinliğinde yaşayıp geceleri Bodrum’a inip çılgın saatler yaşamak mümkündü. Ancak zaman içinde Bodrum geceleri genişleyerek artık bu saydığımız yerleri de içine aldı.

O halde yeni yerler keşfetmek lazım. Bilen zaten biliyor ama biz bilmeyenlere biraz anlatalım Mazı’yı. Mazı aşağı ve yukarı Mazı olmak üzere iki yerleşim yeri. Köyün büyüklerinden öğrendik ki yukarı Mazı tarihte korsan saldırılarından korunmak için tepelere kurulmuş. Bu yüzden yukarı Mazı’yı denizden görmek mümkün değil.

Aşağı Mazı ise eşsiz uzun sahiliyle, serin havasıyla, balık lokantaları, pansiyonlarıyla, zeytin ve binlerce anıt ağacıyla tam bir saklı cennet.

Saklı cennetin koylarını gezelim beraberce. Ilgın, Sedef, Kargılı, Feslikan, Yalıkoyu, Akarca, Çatal, Çamlık ve Şeytan deresi ve harabelerin bulunduğu Kisebükü, birbirinden enfes koylar.

Pırıl pırıl bakir kumsallarda, mandalina, zeytin ağaçları ve mor zakkum çiçeklerinin gölgesinde denize girmenin tadına doyamayacaksınız.
/images/100/0x0/55ea0f19f018fbb8f86875f0

Mazı’nın bir başka özelliği ise köyün balıkçılarıyla beraberce sabah ava çıkmak. Balık geçiş yollarına bir gün önceden serpilen ağları toplamak anlatılmaz bir keyif. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte denize açılan balıkçıların herhangi birinin teknesine atlayıp bu keyfi yaşamanız mümkün. Bu bir gelenek Mazı’da. Orada herkes balıkçı. Tabii ki misafirler de...

NASIL GİDİLİR?

Mazı’ya Bodrum içinden, Mazı’nın İnceyalı ve Hurma sahilinden de Bodrum’a karşılıklı her saat başı minibüs var. Ayrıca Milas’tan da Mazı’ya minibüsler kalkıyor. Bodrum’dan kendi aracıyla gitmek isteyenler ise Mazı’ya ulaşmak için Güvercinlik’ten Mumcular yoluna sapmalı. Çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrili virajlı ama tehlikesiz yolları aştıktan sonra, önce Yeniköy, ardından da Yukarı Mazı köylerini geçerek aşağı Mazı köyüne ulaşılıyor. Mumcular yol ayrımıyla aşağı Mazı tam 20 kilometre, saat olarak ise yaklaşık 30 dakika. Aşağı Mazı köyünden İnceyalı sahiline ise
/images/100/0x0/55ea0f19f018fbb8f86875f2
2 km’lik bol virajlı asfalt yoldan iniliyor.

NE ALINIR?

Köy halkının erkekleri balıkçılıkla kadınları da halıcılıkla uğraşıyor. Her evde ünlü Milas halılarını dokunduğu tezgahlar var. Birinci elden ve uygun fiyatla halı alınabiliyor. Biz sorduk, belki size de bir fikir olabilir diye yazıyorum. 4 metrekarelik bir halı 600 ile 800 YTL arasında değişiyor. Yünler kazanlarda kök boyayla boyanıyor. Her biri genç kızların el emeği göz nuruyla dokunuyor. Hiçbirinin bir başka benzerini bulamazsınız. Ayrıca dilerseniz avans vererek istediğiniz boy, renk ve desende halı siparişi de verebilirsiniz.

NE YENİR?

Tabii ki başta deniz ürünlerini tavsiye ediyoruz. Mevsimine ve denizin durumuna göre değişse de ahtapot olmadan sofraya oturulmuyor. Önce soda, ardından da süt içinde bekletilerek yumuşatılıp lezzet katılan sübye mutlaka yemelisiniz. Bulursanız tabii ki sokkan, akya, mercan, lagos... Ama barbun, karabida da kaçırılmaz lezzette. Hele tadını özlediğimiz mis kokulu has domates çok güzel. Ağaçtan kopartılan limonla, köyün ürettiği zeytinyağının karıştırıldığı salata benim için en güzel olan şeydi.

NEREDE KALINIR?

Mazı’da otel yok. Köy evlerinden bazıları pansiyon haline dönüştürülmüş. Hepsi tertemiz odalara, banyolara sahip. Oda fiyatları ise kahvaltı ve akşam yemeği dahil günlük 30 milyon. Yani üç kişilik bir aile günde 30 milyona kalabilir Mazı’da. Tabii ki ekstralar hariç. İşte bazı pansiyonlar: Hurma sahilinde bulunan Muhterem Akkaş’a ait Akkaş Pansiyon (0 252 339 20 95), İnceyalı sahilinde Mehmet Taş’a ait Taş Pansiyon (0 252 339 20 89), Hacer ve Mustafa Dündar’a ait Sahil Pansiyon... Bu arada isteyen sahilde çadır da kurabilir.
False