GeriSeyahat Manchester ve Liverpool'da Beatles’dan John Lennon’a müzik tarihinin iki mabedi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Manchester ve Liverpool'da Beatles’dan John Lennon’a müzik tarihinin iki mabedi

Manchester ve Liverpool'da Beatles’dan John Lennon’a müzik tarihinin iki mabedi

İngiltere, futbolun olduğu gibi müziğin de beşiği. Ancak iki şehir var ki on yıllar boyunca dünyaca ünlü gruplara ev sahipliği yapmakla kalmadı; müzik tarihinde popülerin çıtasını belirleyen trendleri de üretti. Sizler için Manchester ve Liverpool’u kapsayan bir müzik turu yaptık.

Manchester: Radisson Blu Edwardian

Müzik tarihinin yazıldığı bu otel 2004’te açıldı. Efsanevi konserlere ev sahipliği yapmış Free Trade Hall’un bulunduğu alanda yer alıyor. Özel olarak dekore edilmiş ve David Bowie, Louis Armstrong gibi isimlerin adıyla anılan odaları bulunuyor.

Salford Lads Club

1903’ten beri gençleri spora, sanata ve eğitime yönlendirmek için çalışan ve gönüllülerce yönetilen Salford Lads Club’ın belki de en ilginç bölümü ‘The Smiths Odası’.

Manchester ve Liverpoolda Beatles’dan John Lennon’a müzik tarihinin iki mabedi

Joy Division Köprüsü

Joy Division’un alamet-i farikası olan fotoğraf Epping Walk Bridge’te dünyaca ünlü fotoğrafçı Kevin Cummins tarafından çekildi. Gitmişken bir hatıra fotoğrafı çektirmemek olmaz.

The Hacienda

Dönemin efsane kulüplerden biri. 80’lerde bulunduğu cadde rave ve acid house’un merkezi haline gelmişti. Şu anda aynı yerde aynı adla butik bir rezidans var.

Manchester ve Liverpoolda Beatles’dan John Lennon’a müzik tarihinin iki mabedi

Factory Records

Dönemin ünlü müzik şirketi şimdi FAC251 adıyla kulüp olarak devam ediyor. Sahibiyse Joy Division ve New Order’dan tanıdığımız Peter Hook.

384 Kıngs Road

Morrissey; annesi ve kız kardeşi ile uzun yıllar bu evde yaşadı. The Smiths grubunu kurma kararı bu evde alındı.

Manchester ve Liverpoolda Beatles’dan John Lennon’a müzik tarihinin iki mabedi

47 India House

Bir zamanlar Oasis’ten Noel Gallagher’ın yaşadığı; ‘Definetely Maybe’ ve ‘What’s The Story’ albümlerinin ilham kaynağı olmuş evleri de görmek lazım.

Morrissey’in Köprüsü

Morrissey’in okula gidip gelirken sürekli olarak geçtiği The Iron Bridge. The Smiths’in ‘Still Ill’ teklisinde Morrissey’in bu köprüye gizlediği toy aşk macerası anlatılır.

Manchester ve Liverpoolda Beatles’dan John Lennon’a müzik tarihinin iki mabedi



Liverpool: Hard Days's Night Hotel

Liverpool’un ‘Beatles Mahallesi’ olarak anılan merkezinde; Mathew Caddesi’nde yer alan Beatles konseptli otel. ‘Imagine’ temalı bir uyku çekmek isterseniz ‘Lennon Suite’ini kiralamanız yeterli. Beyaz piyano odanızda sizi bekliyor olacak.

British Music Experience

2017 Şubat’ta açılışı yapılacak sergi Cunard Binası’nda gezilebilir. Müzik tarihine damga vurmuş birçok İngiliz müzisyene dair görsel malzeme ve bilgi müzenin farklı bölümlerinde dönemler halinde deneyimlenecek.

Beatles Müzesi

Albert Dock’ta bulunan ödüllü ‘Beatles Story Müzesi’nde kendinizi Beatles hikayesinin tam göbeğinde bulacak; bazen sarı bir denizaltının içini gezecek bazen çilek tarlalarında koşacak, bazen Beatles’le birlikte sahne alacak, kayıt yapacaksınız.

Manchester ve Liverpoolda Beatles’dan John Lennon’a müzik tarihinin iki mabedi

Cavern Club

Beatles’ın kariyerine başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. Yenilenmiş haliyle de olsa orijinal duvar taşlarını, üzerindeki yazıları ve iç mimarisini aynen korumakta olan mekanda hem çok eğlenebilir hem de Beatles günlerinin havasını koklayabilirsiniz.

Beatles Sokak Heykelleri

Mathew Caddesi’nin hemen girişinde müthiş bir ünlüler duvarının önünde duran John Lennon Heykeli’yle selfie çekmeden dönmek olmaz. ‘Beatles Shop’ta ‘From Us To You’ heykeli bulunmakta. Arthur Dooley’nin Beetle Street heykelini de görün mutlaka. Heykeltraş Tom Steele’in ‘tüm yalnız insanlara’ ve Beatles’ın en hüzünlü şarkısına ithaf ettiği ‘Elenor Rigby Heykeli’yse Stanley Caddesi’nde.

Beatles’ın Çocukluğu

Beatles üyelerinin çocukluk evlerinden Ringo’nun evi 10 Admiral Grove adresinde ve şu anda özel mülk. 9 Newcastle Road adresinde yer alan ve John Lennon’un ailesiyle oturduğu ilk ev dışında 5 yaşından sonra teyzesi ile oturduğu ev ise 251 Menlove Avenue adresinde bulunuyor ve Beatles turları durağı olarak ziyarete açıklar. Paul McCartney’nin çocukluk evinin adresi 20 Forthlin Road, Allerton. Rezervasyonla gezilebiliyor. George Harrison’ın çocukluğunun geçtiği ev 12 Arnold Grove adresinde ve dışardan fotoğraf çekmeniz mümkün.

Jacaranda Records

Beatles’ın ünlü olmadan ve Brian Epstein’dan önceki menajeri Allan Williams’ın mekanı Jacaranda Club- The Jac- John Lennon ve Paul McCartney’nin de müdavimi olduğu bir mekandı. 2014’te tekrar açıldı.

Strawberry Field (Çilek Tarlası)

John Lennon’un evine kapı komşusu olan bahçe aslen çocuklar için bir ‘Kilise/Salvation Army (Kurtuluş Ordusu)’ mekanıydı. Lennon’un yaptığı Beatles parçası ‘Strawberry Fields Forever’; çocukluk düşlerinin vücuda gelmiş hali gibi. (Beaconsfield Yolu, Woolton)

Manchester ve Liverpoolda Beatles’dan John Lennon’a müzik tarihinin iki mabedi

St. Peter Kilisesi

Beatles için her şeyin başlangıcı desek, abartı olmaz. Öncelikle John ve Paul 6 Temmuz 1957’de bu kilisenin dış mekanında ahşap bir sahnede tanıştılar. Kilise 1957’deki halini koruyarak modernize edilmiş durumda ve duvarında bu tarihi hatırlatan bir anı plakası var. Ahşap sahne ise Liverpool Müzesi’nde sergileniyor. Ayrıca 1939’da 44 yaşında ölen Elenor Rigby’nin ve şarkı sözünde geçen ‘Father McKenzie (John McKenzie)’nin mezarları da kilise bahçesinde bulunuyor. (Church Road Woolton; Liverpool Müzesi: Pier Head, Liverpool Waterfront)

Konser Önerileri

19 Aralık: Status Quo (Manchester Arena)
22 Aralık: Andre Rieu (Manchester Arena)
23 Aralık: Status Quo (Echo Arena Liverpool)
22 Ocak : Black Sabbath (Manchester Arena)
26 Ocak: Black Sabbath (Leeds First Direct Arena)
27-28 Ocak: Two Door Cinema Club (02 Apollo Manchester)
5 Şubat: Green Day (Leeds First Direct Arena)
6 Şubat: Green Day (Manchester Arena)
14 Şubat: Anthrax (Manchester Arena)
18 Şubat: Pet Shop Boys (Leeds First Direct Arena)
27 Şubat: Apocalyptica (The Bridgewater Hall)
28 Şubat: Kreator/Sepultura (Manchester Arena)

False