GeriSeyahat Batı Karadeniz’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Batı Karadeniz’de bu yaz

Batı Karadeniz’de bu yaz

Balık deyince Samsun’da Fevzi’nin Yeri pidenin lezizi Ereğli’deki Hasan’da.

Samsun deyince ilk akla gelen lezzet pide. İlçeler arasındaki büyük rekabet devam ediyor: Her ilçenin farklı bir pidesi var. İçlerinde en lezizi ve ünlüsü Gülhan Tesisleri. Bafra Karayolu’nun 17’inci kilometresinde, Körfez Mahallesi’ndeki restoranın mönüsü her gün değişiyor. Karadeniz ve Osmanlı mutfağının geleneksel lezzetleri de sunuluyor. Balıkseverlerin adresi, Batı Park mevkiindeki istridyeye benzeyen binasıyla Fevzi’nin Yeri. Yazın 10 çeşit balık ızgara, buğulama, tava yapılıyor. İçki mönüsü zengin. Samsunluların misafirlerini ağırladığı Pamuk Kardeşler, Batı Park’ta. Mönüsünde ahtapot salatasından, karides tavaya, okyanus lokumundan torik lakerdaya ne ararsanız var.

Yazarımız Mehmet Yaşin, Lezzet Durakları adlı kitabında, “Bence Türkiye’nin en leziz pidelerini Zonguldak Karadeniz Ereğlisi’ndeki Meşhur Pideci Hasan yapıyor” diyor. Hasan Kuru’nun restoranı Erdemir Caddesi’nde. Kıymalı kapalı, kıymalı-peynirli ve peynirli olmak üzere üç çeşit pide yapıyor, saat 19.00’a kadar açık. Kabak tatlısını seviyorsanız, Göktepe Mervealtı mevkiindeki Plaj Restoran’a uğramanızı öneririz.
Bartın merkezine 3 kilometre mesafede, eşsiz manzara içindeki Balamba Park Orman’da, sabahları 30 çeşitten oluşan özel kahvaltı, diğer öğünlerde yöre ürünleriyle hazırlanan Balamba Kebap sunuluyor. Kastamonu’nun Taşköprü İlçesi’nde Çarşı İçi Sokak’taki Yılmaz Kebapçı’nın kuyu kebabı dillere destan olmuş.
Kastamonu’nun en güzel kır restoranları Cide’nin Gideros Koyu’nda. Issız koydaki Mahmud’un Yeri, bu mevsimde barbunya, istavrit, gümüş ve kalkan sunuyor müşterilerine. Meraklıları sadece bu koydaki iki restoranda yemek için İstanbul ve Ankara’dan geliyor.
Akçakoca Balıkçı Barınağı’ndaki Hamsi Restoran balıkları fındık yağında kızartıp farklı bir lezzet elde ediyor. Çınar Caddesi’ndeki Kamelya Balık, konuklarına başlangıç olarak mısır unundan çörekler ikram ediyor. Balıkçı Barınağı’ndaki Barınak Restoran iskorpit balığından kokoreç yapıyor.

SAHİLLER

Düzce’nin Akçakoca İlçesi’ndeki Ceneviz Kale Plajı, bu yıl dördüncü kez Mavi Bayrak’la ödüllendirildi. Belediyenin işlettiği bu tesis, Kırklareli’den Artvin’e uzanan Karadeniz sahilinde bayrak taşımaya hak kazanan tek plaj. Bölge sahillerindeki tesisler, Ege ve Akdeniz’den daha tenha ve daha ucuz. Üstelik Karadeniz’in göz alıcı orman dokusuyla iç içe.

Samsun’da günlüğü 5 TL’ye aquapark

Karadeniz sahil şeridinde bu yıl Mavi Bayrak dalgalanan tek plaj, Düzce’nin Akçakoca İlçesi’ndeki Ceneviz Kale Plajı. Ihlamur, kestane, gürgenlerden oluşan yeşil dokuyla çevrelenen plajın uzunluğu 200 metre. Kumsalın genişliği ise 30 metre. Denizin temizliği kadar ilçe belediyesine ait tesisteki işletme kalitesiyle öne çıkan plaj 1997, 1998, 2010 yıllarında da Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nca Mavi Bayrak’la ödüllendirilmişti. İlçe belediyesi bu yıl sezon açılmadan önce halka açık tüm plajlarda temizlik çalışması yaptı. Kumlardaki taşlar, çöpler temizlendi.
Samsun’un 35 kilometrelik sahil şeridindeki plajların çoğu belediyelere ait. Büyükşehir Belediyesi’nin 350 bin Euro’ya yaptırdığı su kayağı sayesinde Bandırma Plajı kentin en gözde yaz eğlence merkezine dönüştü. Plaja giriş ücreti bu yıl 2 TL. Kent merkezinden kolaylıkla ulaşılabilen Fener Plajı’na giriş hafta içi 5, hafta sonunda 7 TL. Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği diğer plajlardan 20 bin metrekarelik Mert Plajı hafta içinde 4 TL. Atakum İlçe Belediyesi, Atakum Aqua Park’ın giriş ücretini bu yıl 5 TL olarak belirledi.
Zonguldak’ın 80 kilometrelik sahilinde sadece Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği Kapuz ve Kozlu Belediyesi’nin işlettiği Kozlu plajları ücretli. Kent merkezinin doğu ve batısındaki diğer plajlar ücretsiz. Kozlu Beldesi’nde belediye bu ay tüm yerleşimin çehresini değiştirecek bir park hizmete açtı. Prestij Parkı’nda yürüyüş alanları, spor sahaları, çocuk parkları bulunuyor. Valiliğin Bakacakkadı Beldesi’nde yaptırdığı 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü bu yıl hizmete açıldı. Tesis konaklama, eğlence, spor hizmeti sunuyor.
Kastamonu’nun 135 kilometrelik sahil şeridi ormanların yeşiliyle, denizin mavisini buluşturuyor. Sahil şeridindeki ilçeler arasında Cide, doğa harikası Gideros Koyu’yla ön plana çıkıyor. Doğanyurt’un plajı altın rengi kumuyla ünlü. İnebolu’nun en ünlü plajı Boyranaltı, derin deniziyle yüzme meraklılarını çekiyor. Gemiciler Köyü’ndeki Kadınlar Plajı muhafazakar tatilcilere hitap ediyor.
Bartın’ın kalesi ve restoranlarıyla ünlü ilçesi Amasra’da en gözde plajlar Mugada, İnkumu ve Güzelcehisar. İnkumu gece saat 02.00’ye kadar süren eğlencesiyle, Mugada ise piknik yapılabilen ormanlarıyla öne çıkıyor. Yarı olimpik yüzme havuzu, çocuk havuzlarının bulunduğu Amasra Aquapark’ın giriş ücreti 15 TL, 10 yaşın altındakilere 10 TL. 
Kırklareli’nin subasar ormanları, bitki ve hayvan çeşitliliğiyle tanınan Demirköy İlçesi’ne bağlı İğneada Beldesi, yazın nüfus patlaması yaşıyor. Yazlıklar dolduğunda nüfus 2 binden 20 bine çıkıyor. 33 kilometrelik sahil şeridi, eşsiz doğası ve bakir kalmış ormanlarıyla cazibe merkezi olan belde iki yıl önce beş yıldızlı İğneada Resort Hotel’in açılmasıyla daha da hareketlenmişti. Bu yıl da canlılığını koruyor.

False