GeriSeyahat Başkentte zaman yolculuğu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Başkentte zaman yolculuğu

Başkentte zaman yolculuğu

Samanpazarı’nın her sokağında bir telaş, bir sürpriz var. Burada gezerken insan bir taraftan geçmiş yaşamlara tanıklık ediyor diğer yandan da kentte zamanın durduğu bir yerde soluklanma fırsatı yakalıyor .

Ankara dostlukların, muhabbetin, demlerin kentidir. Hızla gelişen, değişen bir başkentte ben de hasbelka der bir dört yıl yaşadım. Modern yaşamın gürültüsünden, grisinden ve karmaşasından sıkıldınız mı? Eskiye yolculuk yapabileceğimiz, zamanın durduğu bir yer var. Ulus’tan içlere doğru yol alıp Kaleiçi’ne çıkan yokuşa geldiğinizde Samanpazarı bölgesindesiniz.

Başkentte zaman yolculuğu


Ulus; memleket insanının yelpazesi gibi adeta. Renkli ve çeşitli. Balık halinden yukarılara doğru tırmanmaya başlamadan evvel, görülmesi gereken yerler var. Birinci ve İkinci Meclis binaları, Ankara Palas Oteli, çeşitli bankalara ait eski binalar, Hacı Bayram Veli Camii, Roma Hamamı, Augustus Tapınağı kalıntıları... Buralar mutlaka görülmesi gereken yerler.

Başkentte zaman yolculuğu


Tarihe kısa ve uzun yolculukların ardından sadece kentin değil Anadolu’nun belleğine doğru gitmek için Anadolu Medeniyetleri Müzesi en iyi seçenek. Hititlerden Friglere, Ankara’nın kurulu olduğu topraklarda iz bırakmış tüm medeniyetlerin izlerini sürmek mümkün. Bir başka önemli yapı da yapımına 14’üncü yüzyıl sonlarında başlanan Sulu Han. Osmanlılar döneminde kervansarayken; şimdilerde birçok dükkânın da yer aldığı çarşı olarak kullanılıyor.

SOKAKLARDA ZAMANIN PAZARI

Başkentte zaman yolculuğu


Kumaştan giyime olan ürünler için Çıkrıkçılar Yokuşu, elektronik eşyalar için Konya Sokak, baharat ve bakliyat için At Pazarı’nın tercih edildiği Samanpazarı, bugünkü haliyle dükkânlardan oluşan bir eski zaman yolculuğu aslında.
Samanpazarı’ndaki önemli duraklardan biri Pirinç Han. Handa, eski pikaplardan plaklara, fotoğraf makinelerinden hediyelik eşyalara, artık gündelik hayatta kullanılmayan birçok şeyi bulmak mümkün. Yorulanlar ise avluda kahve içerek dinlenebilir.

Pirinç Han’ın hemen yanı başındaki sokaktan devam edildiğinde sağlı sollu çok sayıdaki dükkândan birinden ise güzel nağmeler yükseldiğini duyacaksınız. Bu Gramofoncu Ali’nin dükkânı. Oradan kaleye doğru yürüyüp meydana geldiğinizde, 1884 yılında dönemin valisi Sırrı Paşa tarafından yaptırılan dokuz metrelik saat kulesi gözünüze çarpacak. Kim bilir nelere tanıklık etmiş saat kulesinin baktığı meydandaki önemli yapılardan biri de Çengel Han. Handa müze ve antikacılar yer alıyor.

False