GeriSeyahat Balat'ı sanatla buluşturdular
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Balat'ı sanatla buluşturdular

Balat'ı sanatla buluşturdular

Seramikçi

Beyhan Gürsoy ve doktor kardeşi Nuran Atmanoğlu satın aldıkları eski

Rum evini restore ettirerek bir sanat merkezine dönüştürdü.

Balat'ın ilk sanat galerisi açıldı. Balat aşığı iki kızkardeşin girişimleriyle açılan ‘‘Balart Sanat Evi’’inde ahşap boyama, resim, fotoğraf, seramik ve mozaik dersleri verilmeye başladı.

Beyhan Gürsoy'un yönetiminde açılan sanat evi, yüz yıllık eski bir Rum binası. Beş aylık titiz bir çalışma sonucu restore edilen bina, satın alındığında tam bir harabe görünümündeydi. Sanat evi, Haliç'te Balat ve Fener arasındaki Köprübaşı semti girişinde yer alıyor.

İki kardeşten Prof Dr. Nuran Atmanoğlu İnternational Hospital'da cildiye uzmanı. Kardeşi Beyhan Gürsoy, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü'nü bitirdikten sonra, yapı ürünleri satan büyük mağazaların dekoratör ve yöneticiliğini yapmış. Uzun yıllar mutfak ve banyo projeleri çizen Gürsoy, 1 Ocak 2000'den itibaren yeni bir hayata başlamaya karar vererek Balat'taki sanat evinde çalışmaların başına geçmiş.

Balatlılar destekledi

İki kardeş sanat galerisi yapmak için yıllar önce Balat'ta bir ev satın almayı düşündüklerinde arkadaşlarının, ‘‘Siz deli misiniz, Balat'ta oturulur mu’’ dediğini, ama kararlarından dönmediklerini anlatıyor. Prof. Dr. Nuran Atmanoğlu, ‘‘Bizans ve Osmanlı'nın en görkemli yapılarının olduğu bu semtin bir uygarlık abidesi olduğunu önceleri kimseye anlatamadık’’ diyor. ‘‘Semtin köhneleşmiş yapısına bakıp, güvenliksiz olduğunu önyargısına kapıldılar. Oysa mahalle sakinleri son derece saygılı, yardımsever ve içten. Sanat Evi'nin yapım aşamasında Balatlılar çok yardım etti. Fatih eski Belediye Başkanı Sadettin Tantan'dan da önemli bir destek aldık.’’

Mürselpaşa Caddesi, Hızırçavuş Sokak, numara 36'da bulunan Balart Sanat Evi'nde üretilen sanat eserleri, aynı binada alıcılarıyla da buluşacak. Balart'ta akademik düzeyde profesyonel kurs hocaları, sekizer kişilik gruplara ders veriyor. Atölyeler hergün sabah 11.00'den aksam 18.00'e kadar açık. Dersler, hafta içi ve hafta sonu, saat 13.00 - 17.00 arasında veriliyor. Kursiyerler dörder aylık dönemlerle teke tek eğitimden geçirildikten sonra sertifika sahibi oluyor. Beyhan Gürsoy, mahalledeki yetenekli çocukların ücretsiz olarak eğitileceklerini de söyledi.

Gürsoy, bahar aylarından itibaren tüm kursiyerlerin gruplar halinde semt turuna çıkarılacağını belirterek, ‘‘Böylece, her biri birer sanat eseri olan yapılardan ve ambianstan esinlenmiş olacaklar’’ dedi. l Balart'ın telefon numarası:

0 212 534 40 93

Balat'ta

yaşadığımı

hissediyorum

Beyhan Gürsoy, Balat'a ilk kez 15 yıl önce geldiğini, bir daha ayrılamadığını anlatıyor: ‘‘İlk kez sokaklarına girdiğimde büyülendiğimi hissettim. Biz kişiliksiz apartmanlarda balık istifi yaşıyorduk. Kıvrıla büküle tepelere doğru çıkan Balat yollarının kıyısındaki evlerden herbirinin farklı bir yüzü vardı. Evler sokaklara, sokaklar insanlara göre biçimlenmişti. Yapılar müstakildi. Tepeden tırnağa size aitti. Avluda bastığınız çini ve mermer döşemeler sizi toprakla buluşturuyordu. Kat araları, merdivenler ve tavanlar ahşaptı; sizi alıp ormanlara, göl kıyılarına götürüyordu. Evler, tıpkı insanlar gibi soluk alıp veriyordu. Horasan sıvalı, bağdadi duvarlarla bölünmüş, sofaları ve merdiven boyları nişlerle süslenmiş sizleri bekliyordu.

Uygarlığımızın görkemli ama mütevazı eserleri, küller ve çamurlar içindeki elmaslar gibi kurtarıcılarını arıyordu. Balat ve Fener'i gördükten sonra oturduğum site aklıma geldi, Üşüdüm. Buradan bir ev alırsam ayaklarım her daim toprağa basar, ahşapla yaşarım, daha bir insan olurum dedim. Aldığım evin onarımına ellerimle katıldım. Şimdi buraya hergün geliyor ve sabahlara kadar çalışıyorum. Terasa çıkıp yıldızları seyrediyor, yaşadığımı daha fazla hissediyorum.’’

False