GeriSeyahat Avrupa’nın kış başkenti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avrupa’nın kış başkenti

Avrupa’nın kış başkenti

Norveç’in başkenti Oslo, İskandinavya’nın en büyük şehirlerinden. Altı ay boyunca kar ve buzlarla kaplı, kayakçılar için önemli bir adres. Bugünlerde şehre yapacağınız bir yolculukta karla örtülüyken bile Oslo’da günlük hayatın tüm renklerinin korunduğunu, canlı kültür atmosferinin caddelere, meydanlara taştığını görüp şaşıracaksınız. Müze, galeri ve beyaza boyanmış parklarını keyifle gezerken, binlerce yıl önce yelkenle, kürekle Anadolu kıyılarına kadar ulaşan gözükara Viking ruhunu keşfedeceksiniz.

Oslo, Avrupa’nın kış başkenti olarak biliniyor. Kış mevsiminde doğa bütün zarafetini, güzelliğini sergilerken, uzun geceler kentin ışıklarıyla aydınlanıyor. Oslo’ya denizyoluyla ulaşanları, eğer şansları varsa ve hava sisli değilse, etkileyici Oslo fiyordu karşılıyor. Parklar, ormanlar, göllerle süslü kent, eşsiz doğal güzelliklere sahip. Yaklaşık 550 bin kişilik nüfusuyla İskandinavya’nın en büyük kentlerinden biri. Hayat pahalılığı sıralamasında da üst sıralarda. Norveç’te vergiler çok yüksek, dünyanın en pahalı üç ülkesi arasında yer alıyor. Bu yüzden Oslo’ya giderseniz temkinli davranmanız gerekeceği konusunda sizi uyaralım. Karl Johans Caddesi, Oslo’nun en ünlü mekânlarından. Tren garı ile Kraliyet Sarayı arasında uzanan cadde, otel, restoran, kafe ve dükkânlarıyla kentin en canlı köşesi. Burada ayrıca üniversite, meclis, ulusal tiyatro gibi önemli binalar yer alıyor. Karl Johans Caddesi’nde yürüyüp buradaki canlılığa katılabilir, görkemli binaları izleyebilirsiniz.

Önemli bir liman kenti olan Oslo, denizle iç içe yaşıyor. Kıyıda dolaşıp manzarayı ve gemileri izlemek burada yapılacak başlıca şeylerden biri. Sahilde yükselen en güzel bina ise modern bir başyapıt olan Oslo Opera Binası. Yapımı 2008’de tamamlanan eser gösterişli bir açılış töreniyle kentin kültür hayatına kazandırıldı ve kısa sürede Avrupa’nın en ünlü operaları arasına girdi.

Oslo, çok sayıda müze ve galeriye sahip bir kültür kenti. Kentin önemli merkezlerinden biri olan Munch Müzesi’nde büyük sanatçının çok sayıda eserini görebilirsiniz. Dünyaca ünlü “Çığlık” tablosu ise Ulusal Müze’de sergileniyor. Kentte ilgi çeken bir diğer müze de Viking Gemi Müzesi. Bagdoy Yarımadası’nda bulunan müzede Oslo’daki fiyortlardan çıkarılan, meşeden yapılmış, 1100 yıllık üç büyük orijinal viking gemisi bulunuyor. Eski dönemlere ait, araç gereç, kıyafet, kalıntıların da sergilendiği müzenin giriş kısmında bir alışveriş mekânı var. Burada Viking dönemini anlatan kitaplar, takılar, kartpostallar, tişörtler bulabilirsiniz. Müze saat 16.00’ya kadar gezilebiliyor. Yıl boyunca çok sayıda kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapan Oslo, ayrıca Nobel
Barış Ödülü’nün de verildiği kent. Oslo’ya giderseniz ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri de Nobel Barış Ödülü Merkezi. Her yıl 10 Aralık’ta Nobel ödüllerinin Barış kategorisi burada sahibini buluyor.

DÜNYANIN EN ESKİ KAYAK MÜZESİNİ GEZİN

Vigeland Parkı, diğer adıyla Frogner Park, Oslo’da, Frogner’de bulunan bir halk parkı. Adını heykeltıraş Gustav Vigeland’dan alıyor. Parkta sanatçının 200’den fazla bronz, granit ve demir heykeli bulunuyor. Oslo’nun en büyük parkı olan Vigeland, 320 hektarlık bir alanı kapsıyor. Ana kapısı dahil beş büyük kapısı olan park, yedi bölümden oluşuyor. Park köprü, çeşmelerin yanı sıra kadın, erkek, bebek, çocuk heykelleriyle dolu. Vigeland Parkı yaz-kış 24 saat açık. Burayı yılda yaklaşık bir milyon kişi ziyaret ediyor. Bu geniş yeşil alan kış mevsiminde de rağbet görüyor. Biz gittiğimizde sert soğuğa rağmen, 7 yaş altındaki yuva çocukları öğretmenleriyle birlikte parkı geziyordu. Parkta siz de bu aylarda karların içinde yürüyüş yapabilir, fotoğraf çekebilir, her biri yaş yaş insanoğlunun hayatını ve aileyi anlatan heykelleri keşfedebilirsiniz. Buradaki en önemli eserlerden biri olan kızgın oğlan heykeli, Oslo kartpostallarında en sık rastlanan figürlerden.
Vigeland Parkı’nın hemen yakınında bulunan Vigeland Müzesi, Oslo’daki tek heykel müzesi. Gustav Vigeland’ın evi ve stüdyosu olarak inşa edilen müzede günümüzde sanatçının eserleri sergileniyor. Ama müze yenileme çalışmalarından dolayı 1 Mayıs’a kadar kapalı.

Oslo’da tüm Norveç’te olduğu gibi iklim ve coğrafyanın uygunluğu sayesinde halk kayak sporuyla yakından ilgineniyor. Ayrıca şehrin ortasındaki buz pistinde buz pateni yapan çok sayıda gence, çocuğa rastlayabiliyorsunuz. Holmenkollen Kayak Merkezi, dünyanın usta kayakçılarını Oslo’ya çeken önemli bir tesis. Dünyanın en eski kayak müzesi, simülatör ve alışveriş mekânlarının da bulunduğu kayak merkezi en çok atlama kulesiyle ünlü. Buradaki simülatörde gerçek bir atlama tecrübesi hissi yaşayabilir, müzede dondurulmuş devasa av hayvanları, kayak araç gereçlerini görebilir, alışveriş merkezinden kış şartlarına uygun mont, bere, atkı gibi kıyafetler ya da magnet, kupa, anahtarlık, kitap gibi hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Bu arada Holmenkollen Kayak Merkezi’nde 23 Şubat-6 Mart arasında 2011 Dünya Kayak Şampiyonası’nın gerçekleşeceğini de hatırlatalım.

EN ÇOK TÜKETİLEN BESİN MADDESİ ET


Başta balık ve geyik olmak üzere et, Oslo mutfağının önde gelen yiyeceklerinden. Diğer İskandinav şehirlerinde olduğu gibi burada da içkiyle ilgili düzenlemeler yapılmış. Alkolizm önemli bir problem olduğundan içki fiyatları çok pahalı. Her mekânda içki bulunmuyor. Dondurma kışın da sıklıkla tüketilen önemli bir tatlı çeşidi.


FİYORDLARI BUZUL DÖNEMİNDEN KALMA

Norveç’in uzun kıyı şeridinde binlerce yıl önce dev buzulların oluşturduğu çok sayıda fiyort bulunuyor. Bu coğrafi oluşumların en ünlülerinden biri de 100 kilometre boyunca uzanan Oslo fiyordu. Başkent Oslo’ya gidip gelen gemiler ormanlarla çevrili fiyordun içinde ilerliyor. Fiyorda birçok akarsu da dökülüyor.

 


 

False