GeriSeyahat 36 saatte Yangon
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Yangon

36 saatte Yangon

Eski ismiyle Burma, yeni ismiyle Myanmar’ın Güneydoğu Asya turizminde yıldızı hızla parlıyor.

En büyük kenti Yangon (eski ismi Rangoon) bundan pay almayı bekliyor. 2011’de askeri yönetim yetkilerini sivillere aktarmaya başladıktan sonra kentin otelleri diplomatlar, işadamları ve turistlerle doldu. Ülkenin sınır kentlerinde dini çatışmalar yaşanırken Yangon’da huzur ortamı korunuyor. Geçmişin kozmopolit başkentindeki cazibe noktaları altın pagodalar, sömürge mimarisinin güzel örnekleri, caz çağının köşkleri...

Cuma
17.00
Bizi ayıran nehir

Nehir kıyısındaki kaotik Strand Road’a sıralanan Gümrük, Merkez Postanesi, İngiliz Konsolosluğu gibi binalar kentin Büyük Britanya İmparatorluğu’nun önemli ticari limanlarından biri olduğu günlerin tanıkları. Huzur cenneti Strand Hotel, kentin en iyi korunmuş sömürge dönemi köşklerinden. Singapur’daki Raffles Hotel’in de sahipleri olan Ermeni Serkis Kardeşler, 1901’de bu oteli kurmuştu. O günden bu yana gezginlerin uğrağı (hotelthestrand.com). Kiwi’li Gill Pattison’un 2005’te açtığı River Gallery I de aynı binada. Yangon’un canlı sanat atmosferini tanımak için iyi fırsat. Bayan Pattison geçen yıl galerinin şubesini caddenin karşısındaki bir binada açtı (rivergallerymyanmar.com).

18.00
Su yalağı

Strand Bar’ın teak ağacından mobilyalar, siyah deri koltuklar, tavandaki pervanelerle sıkıcı izlenimi veren atmosferi cuma akşamları happy hour’da canlanıyor. Otel müşterileri, kentte yaşayan yabancılar, işadamları Dagon birası (6 TL) ya da Mandalay romundan yapılan Strand kokteyli (16 TL) eşliğinde sohbet ediyor. George Orwell ya da Rudyard Kipling benzeri simalar, tıpkı onların geldikleri günlerdeki gibi istihbarat değiştokuşu yapıyor (hotelthestrand.com). Strand Road’dan birkaç cadde ilerideki eski ve güzel Kızılhaç Merkezi geçen yıl Union Bar & Grill adıyla restorana dönüştürüldü. Mevsimlik yiyeceklerin yanı sıra ücretsiz internet erişimi, Mango Sunset gibi kokteyller, kendi üretimleri kefirli rom (13 TL) sizi bekliyor (unionyangon.com).

19.00
Izgara, bira ve dahası

Tropik güneş ufukta kaybolduğunda bile Maha Bandoola ile Anawrahta Roads arasındaki 19’uncu Cadde’de koşuşturma devam ediyor. Trafiğe kapalı bu güzel caddenin kaldırım restoranlarında şişe geçirilmiş etler, taze deniz ürünleri ızgaraya atılmak üzere hazır bekliyor. Izgara balığın porsiyonu 10 TL. Sokak lezzetleri sizi çekmiyor mu? Sorun değil, Ko San Bar’da ucuz ve leziz yerel siyah birayla ikinci happy hour’u yaşayabilirsiniz (19th Street, No: 108). Salatadan körili etlere kadar Burma mutfağının diğer tüm ürünlerini tadabileceğiniz Taing Yin Thar Myanmar National Restaurant (Parami Road No: 5A) ya da Khine Khine Kyaw (Parami Road No: 42A) gibi mekanlar taksiyle kısa zamanda ulaşabileceğiniz Inya Gölü’nün kıyısında. Semtteki geniş bahçeli lüks villaların çoğu yüksek duvarların ardında. Burada akşam yemeğinin kişi başı ortalama fiyatı 20 - 30 TL arasında.

Cumartesi

09.00
Altın Topraklar

Myanmar’ın dini merkezi, Shwedagon Pagoda’nın (Yay Tar Shay St. No: 118A) çan şeklindeki altın renkli stupa’sı Yangon silüetinin ayrılmaz parçası. Turistik rotadaki yürüyüşünüze çevresindeki semtin rengarenk sokaklarından başlayın. Yay Tar Shay Old Street’teki Myaung Mya-Daw Cho’a uğrayıp, halkın kahvaltı niyetine yediği bir kase mohinga mantısıyla (1 TL) güne başlayın. Shwedagon Pagoda’nın doğu girişindeki dik merdivenleri tırmanırken çevredeki dükkanlarda satılan Budist objelerini, bitkisel sağlık ürünlerini, kağıt oyuncakları inceleyin. Yola çıkmadan ayarlayacağınız bir yerel rehberle hem yerel ekonomiye katkıda bulunabilir hem de yerel kültürle ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kensington Tours gibi kimi yerel firmalar, günlük tur ücretlerinin bir kısmını doğrudan yerel projelere aktarıyor. 120 yıllık Shwedagon’un restorasyonunda bu bağışların da payı var.

13.00
Monsoon ve More

Monsoon Restaurant & Bar restore edilen eski mağazalardan birinde. Pencere kenarındaki bir masaya kurulun, buzlu kahveyle dinçleşin. Yoldan geçenleri izleyin: Güneşten zarif şemsiyelerle korunan kadınlar, puro içen beyefendiler... Bir yandan da Asya mutfağının lezzetlerini tadın (Tay usulü yeşil körili biftek 14 TL, Vietnam usulü sebzeli, karidesli sigara böreği 10 TL / monsoonmyanmar.com). Üst kattaki hayır kuruluşu Pomelo Boutique’te 20 yerel sanat grubunun ürünleri satılıyor. Mücevherden cam objelere, el yapımı oyuncaktan el örgüsü giysilere (6-50 TL) pek çok ürün çatışmalarla yoksullaşan Rakhine Eyaleti’nden geliyor.

15.00
Modern Çağ

Yürüyerek ya da taksiyle Secretariat’ın (Theinbyu Road No: 300) önünden geçin. Viktorya Çağı mimarisinin örneği olan bina sömürge yönetiminin merkeziydi, bağımsızlık hareketinin lideri General Aung San 1947’de burada suikasta uğramıştı. Birkaç sokak ötede, nehir kıyısındaki Botataung Pagoda’nın altın kaplı odacıklarında hacı adayları Buda Gaya kumu dolu kase gibi dini objeleri hayranlıkla seyrediyor. Tapınak 2’nci Dünya Savaşı’nda bombalanıp kısmen tahrip olmuş, gömülü antik zenginlikler ortaya saçılmıştı. Adaklık muz, hindistancevizi sanat tezgahları geçip, beş nehrin birleştiği körfezin kıyısına inin. Denizden gelip, Yangon Nehri’nden iç bölgelere giden gemileri izleyin.

18.00
Zamanın ötesinde

Yangon’un kentli geçmişini, gelecek ihtimallerini kavramak için “30 Kültür Mirası Yangon Yapısı” rehberinden alın. Taw Win Road’daki Governor’s Residence otelinin hediyelik eşya mağazasında bulabilirsiniz bu kitabı. Elçilikler Mahallesi’ndeki 1920’lerden kalma otelin havuzbaşındaki terasından günbatımını izlemek zamanın ötesine geçebileceğiniz büyük keyif (governorsresidence.com).

20.00
Endonezya rüyaları

Fransız - Endonezya mutfağının lezzetlerini sunan Le Planteur’da keyifli saatleri baharatlı ıstakoz ve denizürünlü makarnayla (46 TL) uzatın. Restoran Shwedagon Pagoda yakınlarındaki tuğladan yapılmış sömürge mimarisi örneği bir villada. Mahzeninde 1950 Château Pétrus gibi hayretten çenenizi düşürecek şaraplar, mönüsünde gurmelere yönelik seçimler var. Üstelik rezervasyon sırasında belirtirseniz, otelinizden 1947 model Vauxhall gibi klasik bir otomobille alınabilir, farklı bir klasik otomobille dönebilirsiniz (leplanteur.net).

Pazar

10.00
Huzuru kaçan ruhlar

Sule Pagodası’nın yakınındaki geçmişin ibadet merkezleri artık trafik yoğunluğunun yaşandığı yolların kesişme noktasında. Immanuel Baptist Kilisesi, Bengal Sünni Jameh Camii, eski alışveriş merkezlerinden Rowe & Company, Burma ve İngiliz stilinde resimleriyle dikkat çeken Belediye Sarayı bu bölgede görebileceğiniz binalar. Kısa bir yürüyüşle ulaşılacak Pansodan Street’te sergi açan sahaflar İngilizce kitaplar da satıyor. Muhteşem yapıdaki Lokanat Gallery sergilerinde çağdaş eserlere yer veriyor (lokanatgalleries.com).

13.00
Erişte şöleni

İtalyanlar için makarna ne kadar önemliyse Burmalılar için de erişte öylesine vazgeçilmez. Her bölgenin kendine özgü çeşitleri var. Tayland sınırındaki dağlık Shan Eyaleti’nde yapılan baharatlı, acılı türü en iyisi. Bunu 999 Shan Noodle Shop’ta tadabilirsiniz. Yangon Belediyesi’nin hemen ardındaki restoran yerlerden duvarlara tertemiz (34th Street. No: 130B). Harika erişteler sunan bir başka restoran Sule Pagodası’ndan taksiyle kısa sürede ulaşabileceğiniz Venerable Shwe Yi. Özellikle Burmalıların çok sevdiği atıştırmalık ohno kaukswe’yi (hindistancevizi eriştesi, 1 TL) denemenizi öneririz (Maha Bawga Road No: 27).

14.00
Longyi’nizi giyme zamanı

Bogyoke Aung San Pazarı (eski Scott Market), 1926’da yapıldı ve hızla genişledi. Myanmar’da kadın, erkek herkesin giydiği pareo benzeri longyi’yi (4-40 TL) buradan satın alabilirsiniz. Yerel dokumalar için üst katta, 20 numaradaki Yoyamay’a uğrayın. Burada yeşimden mücevherler, işlemeli vazolar, tapınak çanları gibi pek çok hediyelik bulabilirsiniz.

16.00
Çayın adresi

Alışverişten sonra orta direk, yaşlı Burma’lılarla 5 çayına hazırlanın. Lüks, pırıltılı Acacia Tea Salon, restore edilmiş eski bir köşkte. 20’den fazla türde ithal çayla birlikte sunulan kaymaklı çilek reçelli “Napolyon”lar, tütsülenmiş somon ve salatalık dilimli mini sandviçler sıcaktan bunalan, yorgun gezginleri dinçleştirip kendine getiriyor (acaciateasalon.com).

Nasıl gidilir

Martın ilk haftasında İstanbul’dan Yangon’a gidiş dönüş bir aktarmalı uçuşlar Katar Havayolları’nda 2368 TL’den, Etihad’da iki aktarmalı 2418 TL’den başlıyor.

False