GeriSeyahat 36 saatte Viyana
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Viyana

36 saatte Viyana

Geçmişte Habsburg döneminin görkemli saray, konser salonu ve parklarıyla övünen Viyana şimdilerde hızla gençleşiyor. Yeni eğlence mekanları, modern oteller birbiri ardına açılıyor. Gelecek ay meşhur vals geceleri başlayacak, iki ayda 450 balo düzenlenecek. Hafta sonu kaçamağında dün ve bugünü birlikte yaşayabilirsiniz.

Cuma

1) Merkezde keşif
Habsburg çağındaki saray ahırları 10 yıl önce müze merkezi oldu. Çağdaş sanat müzesi MUMOK’un yeni yöneticisi Karola Kraus, “Tutkular Müzesi” adlı beş kata yayılan kalıcı bir sergi hazırladı (mumok.at). Sergiyi gezdikten sonra Cafe Halle’de damağınızı meyveli tartla (5 TL) tatlandırın. Romantik atmosferini koruyan modern restoranın alt katındaki Kunsthalle Wien’in fotoğraf sergileri bugünlerde çok ilgi görüyor (www.kunsthallewien.at).
17.00
Kafe ve kültür
Cafe Sperl, önceki yüzyılın sonundan kalan efsanevi kafelerden biri. Kadife kaplı duvarları, şatafatlı masalarında (cafesperl.at) bir espresso kahve (5,5 TL) yudumlayıp geçmişe yolculuk yapın. Bugünün kafe kültürünü merak ediyorsanız caddenin karşısına geçip Phil’e göz atın. Kitap, plak, kafe, sohbet bir arada. Akşam DJ geliyor, gece bara dönüşüyor (phil.info).
20.00
Geleneksel ya da modern
Klasik Viyana mutfağını merak ediyorsanız Schilling’e uğrayın. 1950’lerin dekorlarında, tereyağında kızartılmış dana şnitzel (kalbbutterschnitzel, 42 TL) ve erik soslu krep (17 TL) deneyin (www.schilling-wirt.at). Bazı Viyanalılar, Avusturya mutfağını Skopik & Lohn gibi restoranların pancar soslu Fin alabalığı (54 TL) gibi lezzetlerle geliştireceğini söylüyor (skopikundlohn.at). Restoran dekorasyonuyla bile dikkat çekici. Çıkışta Rosengrasse’deki A Bar Shabu’da bardağı 17 Euro’dan yerel bira, şarapları yudumlayabilirsiniz.
22.00
Karar vermek zor
Fluc, Prater metro istasyonu yakınındaki kulüplerden biri. Her gece DJ ve gruplar sahneye çıkıyor. Bardağı 8 TL’ye geniş bira seçeneği var (fluc.at). Kentin alternatif külturünü “uluslararası, deneysel ve inovatif gösteriler merkezi” Brut’ta keşfedebilirsiniz. Meşhur Wiener Konzerthaus’un zemin katında kulübün girişi 17-85 TL. (brut-wien.at). Huzur arıyorsanız, Tuna kıyısındaki yeni barlardan Motto am Fluss sizi bekliyor. (motto.at/mottoamfluss).

/images/100/0x0/55eae8d6f018fbb8f89e79af

Cumartesi

09.00
Haydi pazara
Tarihi pazar meydanı Naschtarkt, turist kalabalığıyla dolmadan önce, bir fincan espresso (10 TL) eşliğinde keyifli bir kahvaltı sizi bekliyor. Avrupa’nın en güzel hafta sonu pazarlarından biri Karlsplatz ile Kettenbruckengasse metro istasyonları arasına kuruluyor. 1,5 kilometrelik caddede yerel ürünler satan tezgahlar, çiçekçiler, baharatçılar, seyyar restoranlar açılıyor. Pazarın geri kalan bölümü antika avcılarının mekanı.
11.00
Bilginin kalesinde
Hofburg’daki hazine dairesi ve kraliyet konutlarını gördüyseniz, bu arada Avusturya Ulusal Kitaplığı’nın Josefsplatz’daki müthiş salonuna da uğramanızda yarar var. Freskli tavanı, 600 yıllık 200 bin kitabın sıralandığı rafları, tahta yerkürelerle sizi tarih kitaplarında gezintiye çıkaracak. Giriş 20 TL.   (onb.ac.at) Çıkışta Stallburggasse 2’deki Cafe Braunerhof’a uğrayın. Romancı Thomas Bernhard’ın en sevdiği kafede cumartesi ikindileri klasik müzik konseri veriliyor. Garsonları biraz kaba, idare edin...
15.00
Alışveriş saati
Yedinci Bölge’deki herhangi bir mağazaya uğrayıp ücretsiz alışveriş haritası alın. Hobo’nun ipek yumuşaklığındaki, gri kaztüyü rengi çantalarını Lindengasse 25’teki Camille Boyer’de bulacaksınız. 400 TL. (www.camilleboyer.at) Buntwaesche’nin sevimli desenleriyle süper yumuşak çocuk giysileri, 55 TL’ye tişörtlerini görmeye değer (buntwaesche.at). Aynı caddedeki Wabisabi’nin Japon tarzı geometrik kadın giysilerinde sadece siyah ve beyaz kullanılmış (alle-tragen-wabi-sabi.at). Caddenin karşı yakasındaki Werkprunk’ta Jasmin ve Silvia Konig kardeşlerin değerli taşlarla süslediği gümüş tasarımları bulacaksınız. Fiyatlar 8-2400 TL arasında (werkprunk.com).
19.30
Klasiklere dönüş
Bu şehirde Musikverein’dan Wiener Konzerthaus ve Volksoper’e kadar her yerde klasik müzik yaşıyor, yaşatılıyor. Wiener Staatsballett (Viyana Devlet Balesi) de unutulmamalı. Paris Opera ve Balesi’nin meşhur yıldızı Manuel Legris, iki yıl önce sanat yönetmenliğini devraldı. İnternette biletler 11-360 TL (wiener-staatsoper.at).
21.30
Mutfak sanatları
Weihburggasse 17’deki Gasthaus Poschl, basit tahta masaları, beyaz kireç boyalı duvarlarıyla çok sade bir restoran. Mönüsü hep harika. Fırında buzağı ciğeri (42 TL), ıspanak soslu, peynirli İtalyan hamur işleri (20 TL) restoranın favorileri. Mönü size göre çok ağırsa, Franziskanerplatz 3’teki Kleines Cafe’ye gidin, 11 Euro’luk tadımlıklarla akşamı geçiştirin.
23.00
Kırmızı şafak
Die Rote Bar, meşhur Volkstheater’da 1889’dan bu yana hizmet veriyor. Kırmızı giysili sefahat düşkünlerinin yansıtıldığı freskleri, şamdanlarıyla bu dönemin belle-epoque mimari tarzının güzel bir örneği. Cumartesi bar gece kulübüne dönüşüyor. DJ’den burlesk gösterilere ne ararsanız var.

Pazar

10.00
Keyfinize bakın
Bir zamanlar kralın avlağı olan Prater, 18’inci yüzyılın ortalarında lunaparka dönüştü. Ünlü dönmedolap Riesenrad görkemini koruyor. Yeni icatlardan PraterTurm, sizi saatte 65 kilometre hızla 120 metreye çıkarıp, aşağıya indiriyor. Gözünüzü açabilirseniz manzara harika. Aralıkta InterContinental Oteli’nin yanındaki dev pistte buz pateni yapabilirsiniz. (wev.or.at).
11:30 a.m.
Manzaralı brunch
Augarten Parkı’nın merkezindeki beyaz sarayda 1923’ten bu yana elişi Viyana porselenleri üretiliyor. Geçen yıl sarayda açılan Decor, sadece yeşil ve gri renklerle dekore edilmiş. Öğlen mönüsü 15 TL. (www.kultur.park.augarten.org). Bohemya porselenleriyle kahvaltı yapmak için Am Nordpol’u seçmelisiniz (amnordpol3.at).
13.00
Çağdaş sanatlar
Yeni restore edilen Musevi Müzesi’nden (jmv.at) geçip, yakınlardaki duraktan “D” kodlu tramvaya binin, Arsenalstrasse 1’deki 21er Haus’a gidin. 1958’de Karl Schwanzer’in cam ve çelikten tasarladığı modernizm tapınağı şimdi savaş sonrası dönemin eserlerini toplayan sanat merkezi. Sergiler birbirini izliyor (21erhaus.at). Yanıbaşındaki Belvedere’de Klimt Yılı’nda açılan benzersiz sergi mutlaka görülmeli.

NASIL GİDİLİR NEREDE KALINIR

* Kasımda İstanbul’dan Pegasus 370 TL’den, THY 376 TL’den, Avusturya Havayolları 121 Euro’dan başlayan fiyatlarla Viyana’ya direkt uçuyor. * Lufthansa tek aktarmalı 221, Swiss 227 Euro’dan başlıyor. * 25 Hours: Geçen yıl açıldı. Çatı bardan panoramik manzara çok güzel. Oda fiyatları 270 TL’den başlıyor. (25hours-hotels.com/wien) * Belediye Sarayı’nın arkasındaki lüks Fleming’s Hotel’de şehir manzaralı odalar 280-480 TL arasında. (flemings-hotels.com)

False