GeriSeyahat 36 saatte Paris
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Paris

36 saatte Paris

Her mevsimde güzeldir Paris. Fakat kışın, özellikle Noel sonrasındaki dönemde turist trafiği azalınca gerçek kimliği ortaya çıkar. Bu dönemde sokaklarında, sanat galerilerinde, restoranlarında kent en samimi yüzüyle gezginlere gülümser.

Cuma

Galeri mahallesi
Paris’te büyük sanatçıların ruhu her yerde dolaşır. Fakat çağdaş sanat mekânlarını gezmek isterseniz Belleville’e gitmenizde yarar var. Tepenin üstündeki caddelerde kaliteli şarap barları ve galeriler sıralanmıştır. En eskilerinden Bugada & Cargnel’de Fransızların yanı sıra yıldızı yeni parlayan dünya sanatçılarının eserleri sergileniyor (bugadacargnel.com). En yeni galeriler Gaudel de Stampa (gaudeldestampa.fr) ve Marcelle Alix (marcellealix.com). Andrea Crews ise moda ve sanatı buluşturuyor (andreacrews.com).
18.00
La Boheme şarap barı
Belleville parkının üstündeki bölgede yer alan Le Baratin zeminindeki tarihi karolar, eski tahta masalarıyla samimi bir şarap barı. Paris’te adından çok söz edilse de mütevazı dokusunu koruyor. Rezervasyonsuz girebilir, bohem atmosferi gözlemleyebilir, butik şarapları tadabilirsiniz. (Rue Jouye-Rouve No:3)
20.30
Popüler bistro
Le Chateaubriand’ın masaları hep dolu, içeri girmek maharet istiyor. Rezervasyon kuyruğu en az iki hafta. En iyi yöntem saat 20.30’da barında konuşlanıp, şarabınızı yudumlarken etrafı seyretmek, boş masa beklemek. Saat 21.30’da ilk gelene boş masa veriliyor. Genç Basklı şef Inaki Aizpitarte, beş tabaklık mönüsünü her gün değiştiriyor. Kaz ciğerli miso çorbası, kremalı levrek, limonlu sorbe en popüler yemekler. Standart fiyat 120 TL. (Avenue Parmentier No:129)
24.00
Erotizm deyince
Geçmişin kırmızı lambalı semti Pigalle şimdilerde soyunmadan eğlenmek isteyenlere hizmet veriyor. Kentin en ünlü gece kulübü işletmecisine ait olan Hotel Amour, disko topları, Terry Richardson’un fotoğraflarıyla dekore edilmiş otel ve restoran (hotelamourparis.fr). Geçmişte lezbiyenlerin kabaresi olan Chez Moune, şimdi tüm cinsiyet tercihlerine açık (chezmoune.fr).

Cumartesi

11.00.
Lady Gaga’nın favorisi
Lanvin babetler, Celine çantalar için Paris’te alışverişe çıkmaya değmeyebilir. Fakat Bambi şeklindeki ayakkabıları ülkenizde bulabiliyor musunuz? Ya da Kurbağa Kermit’li ceketi? Aristokrat modacı Jean-Charles de Castelbajac hiç beklenmedik kaynaklardan ilham alıyor. St. Germain’deki yeni butiğinde Paradise Lost, Ördek Amca simgeleriyle karşılaşırsanız şaşırmayın. (jc-de-castelbajac.com).
14.00
Kendin dik, kendin giy
Güneşli tatil günlerinde genç ve modaya meraklı çiftler St. Martin Kanalı’na gidiyor. Küçük butikleri geziyor. Dupleks, çevre dostu ürünler satıyor (dupleks.fr). Graffiti baskılı giysiler için Espace Beaurepaire’e uğrayın (espacebeaurepaire.com). La Pinata, tahta çocuk oyuncaklarında uzmanlaşmış (lapinata.fr). Kendin dik, kendin giy türündeki Kafe Sweat Shop’ta dikiş makineleri saatlik kiralanıyor (sweatshopparis.com).
16.00
Tatlı, ekşi
Du Pain et Des Idees’in önündeki uzun kuyruğun nedenini anlamanız için tek lokma yeter. St. Martin Kanalı bölgesindeki zarif fırında çikolata ve şamfıstığı doldurulmuş salyangoz şeklindeki pastalar, meyveli ve çikolatalı kekleri tatmaya doyamayacaksınız. Ispanaklı, keçi peynirli börekleri de çok leziz (dupainetdesidees.com).
20.00
Amerikan esintisi
Fransız eğitimli Amerikalı şef Daniel Rose, Spring’de patlıcan gibi sıradan bir sebzeden bile harikalar yaratıyor. Akşam yemeğinde standart mönü 200 TL (springparis.blogspot.com). Bir ay önceden rezervasyonla uğraşmak istemiyorsanız Minipalais’i deneyin. Konforlu restoranda kaz ciğerli hamburger bile bulabilirsiniz (minipalais.com). Diğer seçenek Ralph Lauren’in St. Germain’deki restoranı Ralph’s (ralphlaurenstgermain.com).
24.00
Modeller, aktörler
İki yıl önce moda festivali sırasında açılan Le Montana’da partiler o günden beri bitmedi. Andre Saraiva ve Olivier Zahm’ın kurduğu barın gözde müşterileri modeller ve aktörler (Rue St.-Benoit No: 28). Diğer popüler bar Curio Parlor, 20 dakika yürüyüş mesafesinde. Şehrin yuppie’leri burada single malt viski yudumlayıp sohbet ediyor (curioparlor.com).


11.00

Pazar

Yemyeşil çimler
Rosa Bonheur’un tarihi dans pistleri dört yıl önce tekrar açıldı. Kentin parti meraklıları da bu sayede açık havaya çıktı. Gündüz orta yaşlı hippie’ler gençlere gitar çalıyor. Gece ise DJ’lerin neşelendirdiği kalabalıkları çekiyor (rosabonheur.fr). Kışın partiler Michelin yıldızlı şef armand Arnal’ın restoranlardan Mimi Cantine’de devam ediyor.
13.00
Müthiş Bay Fox
Wes Anderson’ın filmlerinde sık yer verdiği kült mağaza Deyrolle’un da etkisiyle olsa gerek Parisli bohemler saman doldurulmuş hayvanları çok seviyor. Bu işin tarihi serüvenine tanık olacağınız Musee de ‘la Maison de la Chasse et de la Nature’ da bir oda efsanevi tek boynuzlu atlara ayrılmış. Ayrıca tarihi silahları da görebilirsiniz (Rue des Archives No: 62).

False