GeriSeyahat 36 saatte Madrid
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Madrid

36 saatte Madrid

Madrid, bu hafta Türkiye’den düzenlenecek ucuz paskalya turlarının gözde şehirleri arasında. 10 yıl önce kapsamlı restorasyondan geçen başkent, yenilendi, trafik sorununu kısmen çözdü. İddialı müzeleri, tarihi eserleri kadar restoranlarıyla da farklı beğenilerdeki turistleri için pek çok sürpriz barındırıyor.

Cuma

16.30.
Şehirle tanışma

Geniş kemerleri, balkonları, cephesindeki süslemeleriyle Plaza Mayor, zarif bir 17’nci yüzyıl meydanı. Bir zamanlar boğa güreşleri, yargılama ve idamlara sahne olmuş. Kentle tanışmak için bundan isabetli mekan olamaz. Meydandaki flamenko dansçılarını, seyyar masajcıları, turistik eşya işportalarını geçip Jardin del Principe de Anglona’ya doğru yürüyon. Tuğla duvarların arasında çiçeklenmiş badem, nar ağaçlarıyla süslü bir bahçe çıkacak karşınıza. Delic kafede bir bardak çay içip etrafı seyredin (www.deliccafe.com). Birkaç adım ötedeki Museo de los Origenes’e uğramanıza değer. İki Roma mozaiğindeki renkler, figürler harika. (www.madrid.es/museosanisidro).

18.00
Ruhunuz için sanat

Kendinizi müthiş seramiklerle kaplı San Francisco el Grande Bazilika’sına atın. San Francisco Meydanı yakınındaki yapının kubbesi Londra’daki St. Paul’den büyük. Gezginleri büyüleyen resimler ise San Bernardino de Siena’da. Goya’nın ilk Madrid resimlerinden birini göreceksiniz burada. Ressam kendisini de sağ taraftakiler arasına resmetmiş. Yapıda ayrıca Zurbaran ve Velazquez’in eserleri dikkatli gözler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

21.00
Güncellenmiş klasikler

Santiago Meydanı’ndaki La Gastroteca de Santiago henüz turist kalabalıklarınca keşfedilmedi. Kırmızı duvarlı, zemini beyaz karolu restoran yalın ve modern. Cam mutfak kapısından baktığınızda, restoranın sahibi, sihirbaz aşçı Juan Carlos Ramos’u işbaşında göreceksiniz. Başlangıç tabaklarının porsiyonu iki kişiye yetecek kadar bol kepçe. Mönü sık sık değişiyor. Boğa kuyruğu, istakoz, bakla ve naneli keçi madalyonları Ramos’un bahar spesyaliteleri. İki kişi şarap dahil ortalama 240 TL. (www.lagastrotecadesantiago.es)

24.00
Gece ve müzik

Angel Meydanı’ndaki Cafe Central’da müzik güzel, atmosfer daha da güzel. Yüksek tavanları, aynalı koridorları, mermer masaları, art deco çizgileriyle blues ve caz meraklılarının toplanma mekanı. İzleyiciler, gece boyunca sahnedekileri “bravo”larla destekleyen tutkulu müzikseverler. Hafta içinde saat 03.00’e, cuma, cumartesi sabaha kadar açık (www.cafecentralmadrid.com).

Cumartesi

10.30
Dinginlik ve kaos

Posta kartı koleksiyonerleri için Regalos Originales bir cennet. 1950’lerin İtalyan Brigitte Bardot kartları serisi tanesi 1,5 TL’den karşınıza çıkarsa şaşırmayın. Eğer sahibi Silvia de la Torre ya da yakınları dükkandaysa biraz sohbet edin. Arka odadakileri görmek istediğini söyleyin. Ayakkabı kutularında yarım asırlık kartlar, oyuncaklar, yağlıboya resimler sizi bekliyor. (Calle Almirante No: 23)

13.00
Zincir mağazalara izin yok

Almirante ile Conde de Xiquena’nın kesiştiği köşe küçük butikler arasında büyük bir maceranın başlangıç noktası. Laura Caicoya (34), tasarımlarını kendi adıyla satıyor. Annesi tüylü şapka tasarımlarını, anneannesi dantel yakaları üstlenmiş (www.lauracaicoya.com). Castaner’den alacağınız yüksek topuklu, kıymetli taşlarla süslenmiş espadriller Caicoya’nın tasarımlarını başarıyla tamamlayacak (www.castaner.com).

15.00
Prada giyenlere kapalı

Yeni çağdaş sanat merkezlerini merak ediyorsanız Matadero Madrid’e uğrayın. Belediye, asırlık mezbahaya yepyeni bir çehre kazandırmış. Sergiler gibi film, konser, konferanslar da ücretsiz. (www.mataderomadrid.com).

19.00
Fiyakalı kokteyl

Barlarda ayak üstü içtiğiniz biralardan sıkıldıysanız, değişiklik yapın. Fernando del Diego’nun küçük barına uğrayın. Neredeyse asırlık Museo Chicote’den ayrılıp kendi mekanını açan 65 yaşındaki tecrübeli barmenin elinden Madrid’in en güzel kokteyllerini yudumlayın. Önerimiz votka, konyak, yeşil limonlu Diego (Calle de la Reina No: 12).

22.00
Akşamın piyangosu

El Mollete’e rezervasyonsuz gitmeyin. Eski bir kömürlükteki restoran sadece 26 kişilik, çoğunlukla dolu. Boş masa bulursanız, sahibi Tomas Blanco’ya kendinizi teslim edin. Şanslı gününüzdeyseniz size yağda çıtırlaştırılmış ekmek, enginarlı kum istiridyesi, gorgonzola peynirinden kroket ve sosisli meşhur huevos rotos ikram edecektir. Çift kişi 50 - 120 TL arasında (Calle de la Bola, No: 4).

24.00
Gerçek flamenko

Flamenkoyu küçük, samimi, özgün bir kulüpte dinlemek kadar zevkli bir şey olamaz. Cardamomo’da danslar koreografisiz, tutkulu, terli ve eğlenceli. Giysiler halk stili, izleyici genç ve diğer kulüplerin aksine turistik değil. Omzuna dökülen saçları, yüksek topuklu kırmızı deri çizmeleriyle sahneyi ateşleyen Kelian Jimenez’in dans ettiği bir akşama rast gelirseniz, izlediğiniz gösteriyi hiç unutamayacağınızı şimdiden söyleyebiliriz. İki perküsyoncu üstüne oturdukları portakal sandığı benzeri kutularla ateşliyor gösteriyi. Rezervasyon zorunlu (www.cardamomo.es).

Pazar

10.00.
Prado’da mutluluk garanti

Prado Müzesi deyince aklınıza ne geliyor? El Greco, Velazquez, Goya ve Bosch resimleri mi? Prado’da her zaman sürprizlere hazır olun. Zemindeki kafede güzel bir kahveyle sanat şölenine hazırlanın. Beş yıl önce açılan yeni bölümdeki heykeller görülmeye değer. Caravaggio ve Goya’nın dev resimleriyle başınız dönmüşken ansızın karşınıza Osmanlı’nın 17’nci yüzyıldaki Venedik elçisi çıkacak. Elçinin yanındaki saçları lüleli iki oğlanı hayretle inceledikten sonra birinci kattaki heykel galerisine uğramayı unutmayın. Müzenin en güzel eserlerinden biri de Messina’nın “Meleğin yanı başındaki ölmüş İsa” resmi. Müze salıdan pazara saat 20.00’ye kadar açık (www.museoprado.es).

23.30
Sükunet vahası

Parque del Buen Retiro, kentin merkezindeki 141 hektarlık dev bir park. Real Jardin Botanico’dan çok daha popüler. Kapkaççı korkusu yaşamadan, güven içinde iki asırlık dev ağaçların altından yürüyün. Beş bin çeşit bitkiyi keşfedin. Geometrik yürüyüş yolları ünlü botanikçilerin büstleriyle süslenmiş. Giriş 5 TL (www.rjb.csic.es).

NASIL GİDİLİR?

Nisanın ilk haftasında İstanbul’dan Madrid’e THY gidiş-dönüş direkt 979 TL’den başlayan fiyatlarla uçuyor. Bir aktarmalı gidiş-dönüş uçuşlar Swiss’te 1090, KLM’de 1330, Lufthansa’da 1490 TL’den başlıyor. Havaalanından kent merkezi metroyla 30 dakika, 5 TL. Taksiyle 90 TL civarında. (www.metromadrid.es).

NEREDE KALINIR

Bu sezonda ünlü Ritz’te bile odalar uygun fiyatlı. Çift kişilik klasik odalar, internetten kahvaltı dahil 840 TL’ye bulunabiliyor. (www.ritz.es) * Çağdaş tasarımlı AC Palacio del Retiro, müstakil ev rahatlığında. Çift kişilik odalar 540 TL’den başlıyor. (www.ac-hotels.com) * Room Mate otelleri odalı gece kulüplerini andırıyor. En yenisi Room Mate Oscar’ın çift kişilik odaları kahvaltı dahil 240 TL’den başlıyor (www.room-matehotels.com).

False