GeriSeyahat 36 saatte Lizbon
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Lizbon

36 saatte Lizbon

Lizbon, ortasından geçen geniş nehir, tepeler üstüne kurulan mahalleler, köprüleriyle İstanbul’u andırıyor.

Son 10 yıldaki hızlı değişim kıyıdaki fabrikalar ve limanı modern sanat, eğlence mekânlarına dönüştürdü. Restoranlarında deniz ürünlerini, meşhur Portekiz şaraplarını çok uygun fiyatlara tadabilir, fado kulüplerinde hüznü, gece kulüplerinde eğlenceyi yaşayabilirsiniz.

Cuma

17.00

Kim inanır
Lizbon’un yaşadığı metamorfoz LX Factory’de açıkca görülüyor. Bu binanın bir zamanlar fabrika olduğuna kim inanır ki? Şimdilerde genç mimarlar, internet firmaları, butikler ve sempatik kafelerin mekânı olmuş (lxfactory.com). Dev matbaa makineleriyle dolu Ler, şaşırtıcı bir kitapçı ve sahaf (lerdevagar.com). Organii’nin raflarında Portekiz’in kült kozmetik markalarından Myeko ve diğerlerinin ürünleri sergileniyor (organii.pt). Landeau’nun çikolatalı kekleri (dilimi 6,5 TL) harika (landeau.pt).

20.00
Yeni yorumlar

Kontrplak paravanlarıyla inşaat sahasını andırsa da burası modern bir restoran. Restaurante 560 dekorasyonundaki ışık saçan kareler, renkler gerçekten şaşırtıcı. Mönüleri de aynı yaklaşımla hazırlanıyor. Krem kıvamındaki siyah sosisle doldurulmuş çıtır börekler, şarap sosuyla sunulan etler... Örneğin ördek butu muskat, ızgara kılıç balığı Madeira şarabıyla tatlandırılıyor. İçki hariç iki kişi ortalama 120 TL (restaurante560.com).

36 saatte Lizbon

22.00
Rıhtımda gezinti

Cais do Sodre sahilinde yüzlerce yıl vapur düdükleri, denizci kahkahaları yankılandı. Bu günlerde semte en popüler eğlence mekânları sıralanmış. Fadonun melankolisi yerine neşe, coşku arayanlara seçenek çok: 15 TL’ye girebileceğiniz Gloria Live Music Club’da funk, soul, pop grupları sahneye çıkıyor (glorialivemusic.com). İki yıl önce açılan Sol e Pesca, balık ağları, sardalye konservesi kutularıyla pop art üslubunda dekore edilmiş. Bu dekora bir bardak Super Bock birası (3,3 TL) yaraşır (Rua Nova do Carvalho No: 44).

CUMARTESİ

11.00
Hoş fanteziler

Timsah derisi desenli Jean Paul Gaultier tasarımı gece elbisesiyle, şık bir mekânda oturup, Andrea Branzi tasarımı gümüş demlikten zarif fincana çay doldurmak, sonra keyifle yudumlamak ister miydiniz? Banka binasından müzeye dönüştürülen Mude’da her türlü fanteziye yer var. Moda ve tasarım müzesi 2009’da açıldı. Zemin ve ikinci katta dönüşümlü sergiler yer alırken, giriş katındaki daimi koleksiyonda ise giysi, mobilya, ev eşyasındaki deneysel tasarımlar yansıtılıyor (mude.pt).

13.30
Bohem brunch

Lizbon’un her meslekten yaratıcı genci, çiçek arayan arılar gibi, gün boyunca Principe Real semtinde dolaşıp duruyor. Burası zarif kafe, butik ve tasarım atölyesi cenneti. Akşam üzeri havadar Orpheu Caffe’nin klasik koltukları ressam, müzikçi, edebiyatçıları mutlu edecek bir atmosfere bürünüyor. Büfede seçenek çok. Peynirler, salamlar, reçeller, kekler, yumurta ve sosisler. İçecek dahil 35 TL (orpheucaffe.com).

15.00
Lizbon yapımı

Brunch’ın sindirimi için hiçbir yöntem butikleriyle ünlü Principe Real’de turlamaktan daha etkili olamaz. Vitrinleri kolaçan edin, kredi kartınızı yıpratın... Geçmişin pastanesi Kolovrat 79’da gümüş gerdanlıklar (930 TL), desenleri Portekiz kraliyet armalarından uyarlanan ipek eşarpların (340 TL) yanı sıra tasarımcı Lidija Kolovrat’ın pek çok tasarımı sergileniyor (www.lidijakolovrat.org). Loja do Chiado’da sizi çok daha fazla seçenek bekliyor: Catarina Martins tasarımı deri ayakkabılar, TMCollection’ın Asya esinli desenler işlenmiş çantaları, Muu’nun aksesuarları... (Rua da Misericordia No: 102)

18.00
Tagus’la kucaklaşma

Çoğu turist Tagus Nehri’nin tadını çıkaramadan şehirden ayrılır. Oysa günbatımına doğru Cais do Sodre İskelesi’nden Cacilhas’a geçen vapura atlayıp nefis bir manzaraya tanık olabilirsiniz. 20 dakikalık yolculuğa gidiş, dönüş 7.5 TL ödeyeceksiniz (soflusa.pt). Dönüşte nehir boyunca 10 dakikalık yürülüşle Atira-Te Ao Rio’ya ulaşabilirsiniz. Rustik yapıdaki restoranın duvarları bembeyaz. Bir bardak beyaz porto (6,5 TL) eşliğinde alacakaranlıkta 25 de Abril Köprüsü’nün ışıklarını seyretmek, güzel bir günü uğurlamak için ideal mekân (atirateaorio.pt).

21.00
Meşhur şefin mutfağı

Meşhur bir şefin yemeklerini uygun fiyatlara tatmak için Tasca da Esquina’dan uygun yer bulamazsınız. Üç yıl önce mutfak gurusu Vitor Sobral’ın açtığı restoran kırmızı zeminler, beyaz duyarlar, manzaralı geniş camlarıyla hoş bir atmosfere sahip. Porsiyonlar iki kişi paylaşılabilecek kadar zengin. Mönüde kişnişli domuz kuyruğundan sotelenmiş bıldırcın butuna, fırınlanıp çok ince dilimlenmiş etlere kadar ne ararsanız var. İki kişi ortalama 90-120 TL (tascadaesquina.pt).

23.00
Kristal saray

Kentin gözde barlarından Le Chat (Kedi), Jardim 9 de Abril’da. Yumuşak beyaz tonda ışık saçan bir kutuyu, daha doğrusu akvaryumu andırıyor. Porto Flip (roze şarap, brandy, yumurta sarısı, hintcevizi. 22 TL) kokteylinden dalgalar ve DJ müziği rahatlatıyor. Kuşbakışı nehir manzarası, barın yanı başındaki Museu Nacional de Arte Antiga’nın taş duvarlarıyla kontrast oluşturuyor (www.mnarteantiga-ipmuseus.pt).

PAZAR

11.00
Sanat keşfi

Gerçeküstücülüğü groteskle karıştırın, bir tutam Freud ve Jung öğretisi ekleyin, mebzul miktarda mitoloji ve efsane katın... Yaşayan en ünlü Portekizli ressam Paula Rego’yu kısaca böyle tarif edebiliriz. Eserleri eşi, İngiliz ressam Victor Willing’in tasarladığı Cascais’deki sıradışı binada sergileniyor. Casa das Historias, yani Öyküler Evi kırmızı tuğlalı bir modern zaman şatosu. Cais do Sodre istasyonundan trenle 45 dakika uzaklıkta. (casadashistorias.com)

NASIL GİDİLİR

THY, şubatta İstanbul’dan Lizbon’a 691 TL’den başlayan fiyatlarla direkt uçuyor. Bir aktarmalı uçuşların fiyatları KLM’de 520, Alitalia’da 643, Lufthansa’da 649 TL’den başlıyor.

False