UZUN VADELİ DÜŞÜNELİM

Güncelleme Tarihi:

UZUN VADELİ DÜŞÜNELİM
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2023 10:19

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin rakamlarına göre 2022 yılı ocak ayında karkas etin fiyatı 65.25 TL iken, bu yıl ocak ayında 135.31 TL oldu.

Haberin Devamı

Kasaptan aldığımız en ucuz etin kilogram fiyatı 200 TL’nin üzerine çıktı, marketten aldığınız sütün litre fiyatı ise 25 TL’nin üzerinde.


Aylardır yazıyoruz, meslek büyüklerimiz de birkaç yazısından birini hayvancılık politikalarının yanlışlığına ayırıyor.


Sütü üreticiden ucuza aldık, eti çok ucuza yedik yedik, inekler öldüm pahasına mezbahanın yolunu tuttu, öyle ki gebe inekler bile karnında yavrusuyla kesildi.


Sütten para kazanamayan, yem fiyatlarına yetişemeyen besici ahırını neredeyse boşalttı. Şimdi etin fiyatı yükseldi.


Gerçekten de doğru tarım ve hayvancılık politikaları günübirlik değişecek politikalar değil, konuyu enine boyuna ele alırsınız uzun vadeli politikalar oluşturur, uygularsınız. Bugünden yarına da kolay kolay değişmez.


Bir okuyucum yukarıda anlaşmaya çalıştığım tablonun özetini çıkarmış. Sizinle okuyucumdan gelen mesajı aynen paylaşıyorum:

Haberin Devamı


“Şu an arpanın kilosu 7.5 lira, geçen yıl 2.5 TL idi . Şu an samanın kilosu 3.7 TL, geçen yıl 1.7 TL idi. Bu gidişle herkes bu iş terk edecek ve süt de et de bulunamayacak.”


Atalarımız güzel demiş; “Göle su gelene kadar kurbağanın gözü patlıyor” diye. Süt fiyatı yanlışından dönüldü ama kesilen kesildi. İnek varlığımız azaldı...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!