Önce koruma sonra yuva

Güncelleme Tarihi:

Önce koruma sonra yuva
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2023 12:46

Deprem felaketi, insanlar kadar hayvanları da etkiledi. Enkazdan ve ağır hasarlı binalardan kurtarılan hayvanların birçoğu sahipsiz kaldı.

Haberin Devamı

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ile Hayvan Severler Derneği (HaySev), koruma altına aldıkları hayvanları sahiplerine ulaştırmaya çalışıyor. Peki süreç nasıl işliyor? Dernek yöneticileri Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Önce koruma sonra yuva

SADECE KURTARMAK YETMİYOR

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Zeynep Pehlivan: “Afetin olduğu ilk günden bugüne deprem bölgesinde kurtarma çalışmalarına katıldık, 700’ün üzerinde hayvan kurtardık. Bunların 20’ye yakını tedavi ve koruma amaçlı Ankara’ya getirildi. Çalışmalarımız hâlâ devam ediyor. Deprem bölgesindeki can dostlarımızı sadece kurtarmak, tedavisini, bakımını yapmak yetmiyor. Amaçlarımızdan bir tanesi de tüm dostlarımızı tekrar aileleriyle kavuşturabilmek. Bunun için kurtardığımız hayvanların çip’leri varsa ailelerini arayıp ulaşıyoruz yoksa ya da ulaşamıyorsak can dostlarımızın fotoğraflarını yayınlıyoruz. Fotoğraf yayınlamamıza rağmen yine ulaşamadıysak sözleşme karşılığında makul süre geçtikten sonra sahiplendirme çalışmalarını titizlikle yürütüyoruz. Ayrıca sahipli ya da sahipsiz fark etmeksizin afet bölgelerinde mama, yem, ekipman desteği de sağlamaktayız.”

Haberin Devamı

Önce koruma sonra yuva

ÇİP’LE SAHİPLERİNE ULAŞILIYOR

Hayvan Severler Derneği (HaySev) Ankara Başkan Yardımcısı Şafak Yeşilyurt: “Depremden en az insanlar kadar can dostlarımız da yara aldı. Hâlâ yıkık binalarda mahsur kalmış, kurtarılmayı bekleyen kuşlar, kediler, köpekler var. HAYSEV olarak deprem bölgesinden başkente 17 köpek, 20’ye yakın kedi, 3 eşek ve muhabbet kuşlarıyla güvercinleri getirdik. Burada süreç çok önemli. Deprem bölgesinden getirilen hayvanları hemen sahiplendirmek yerine ilk olarak korumaya almak ve çip’lerini okutmak, ihbar ve ilanları takip ederek sahiplerine ulaşmayı denemek lazım. HAYSEV olarak deprem bölgesinde sahipleri tarafından aranan hayvanların ilanını sürekli olarak paylaşıyoruz. Öte yandan, uygulanan çip uygulamasının çok kıymetli olduğunu düşünüyorum çünkü bu uygulamayla birçok kedi ve köpeğimizin sahibine ulaştık.”

Haberin Devamı

Önce koruma sonra yuva

Deprem bölgesine hayvanlar için sahra hastanesi kuran HAYTAP, çok sayıda ve türde hayvana sağlık hizmeti sunuyor.

Önce koruma sonra yuva

 HaySev Ankara Başkan Yardımcısı Şafak Yeşilyurt, depremden etkilenen eşeğin ilk sağlık müdahalesinin yapıldığını dile getirerek kedi, köpek, eşek fark etmeksizin tüm hayvan türlerinin yardımına koştuklarını söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!