Meclis kalede restorasyona onay verdi

Güncelleme Tarihi:

Meclis kalede restorasyona onay verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2023 16:28

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi, ‘Ankara Kalesi Zindankapı Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesi’nin restorasyonunu oy birliğiyle kabul etti. Restorasyon, belediye bütçe imkânları doğrultusunda yapılacak.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi, mayıs ayı son oturumunu dün Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştirdi. Meclis, son güne bırakılan ‘Ankara Kalesi Zindankapı Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesi’nin restorasyon projelerine ilişkin Başkanlık Yazısı’nı yeniden görüştü. Başkanlık Yazısı tüm partilerin oy birliğiyle kabul edildi. Oturumu yöneten Fatih Ünal, “Hayırlı uğurlu olsun. İnşallah güzel bir onarım olur” dedi. ABB tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında süreç şöyle işledi.

ABB’YE 2 YIL ÖN TAHSİSLİ

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Ankara Kalesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı adına tahsisini kaldırdı ‘restorasyon ve bakım onarımın yapılması amacıyla’ Ankara Büyükşehir Belediyesi adına 2 yıl süre ile ön tahsisi uygun gördü. ABB, belirtilen süre içerisinde yatırım projesinin hazırlanması, yatırım programına alınması ve üzerinde tesis/bina inşaatına başlaması halinde ön tahsisin hizmet süresince devamı için kesin tahsise dönüştürülmesi yönünde talepte bulunabilecek. Aksi halde ise tahsis işlemi herhangi bir işleme ve yazışmaya gerek olmaksızın kendiliğinden kalkmış sayılacak.

Haberin Devamı

SUR ÇATLAKLARI DA ONARILACAK

Meclis’te alınan karara göre ‘Zindankale Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesi’nin uygulamaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlatılmış olan Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 25 Haziran 2020 gün ve 172 sayılı kararı ile onaylı restorasyon projeleri doğrultusunda belediye bütçe imkânları doğrultusunda yapılacak. Böylece hem Ankara Kalesi Hisar Kapısı’nın yanındaki surlarda her geçen gün büyüyen çatlaklar hem de Zindankapı kısmı ve güney burçlarındaki sorunlara yönelik ABB tarafından restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek.

 

MHP’NİN TALEBİYLE KOMİSYONA GİTMEDEN KARAR ALINDI

Kalenin restorasyon konusu, Meclis’in ilk oturumunda gündeme gelmiş MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Eğer yasal bir zorunluluğu yoksa komisyona havale edilmeden bir an evvel geçsin ki olası bir problem halinde zaman kazanmış olalım buradan hemen bir an evvel burada işlem başlasın” talebinde bulunmuştu. Meclis de konuyu bu ay karara bağlamak için son güne bırakmıştı. Ankara Kent Konseyi (AKK) Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi Başkanı Şevket Bülent Yahnici de ABB Meclisi’nde Ankara Kalesi’nin restorasyonu için çözüm adımı atılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek emeği geçenlere teşekkür etmişti.

BAKMADAN GEÇME!