Kale adımı memnun etti

Güncelleme Tarihi:

Kale adımı memnun etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2023 15:07

Ankara Kent Konseyi (AKK) Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi Başkanı Şevket Bülent Yahnici, Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nde Ankara Kalesi’nin restorasyonu için çözüm adımı atılmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Konuyu sürekli gündemde tuttuklarını belirten Yahnici kamuoyuna duyurulması noktasında Hürriyet Ankara’ya da teşekkür etti. Yazılı bir açıklama yapan Yahnici özetle şunları kaydetti:

 

Kale adımı memnun etti

YILLARDIR ENDİŞE DUYDUĞUMUZ PROBLEM

“Ankara Kalesi’nin özellikle Zindankapı, Güney burçları ve giriş surlarında nem sebebiyle oluşan yıpranma, Saat Kulesi civarında oluşup her geçen gün büyüyen sur çatlaklarındaki tehlike, yıllardır kaygılanıp endişe duyduğumuz bir problemdi. Ankara Kalesi Derneği adıyla faaliyet gösterdiğimiz yıllardan başlayarak daha sonra da Ankara Kent Konseyi bünyesinde Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi olarak buralardaki yıpranma ve sur çatlağı konusunu defalarca dile getirmeye, yetkililerin dikkatlerini çekmeye çalıştık.

Haberin Devamı

Kale adımı memnun etti

DESTEK OLANLARA TEŞEKKÜR BORÇLUYUZ

Özellikle bu konuda büyük ilgi ve hassasiyetlerine şahit olduğumuz Kale Meclisi’mizin Danışma Kurulu üyesi Prof. Mehmet Tuncer’e, ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’e, ısrarlı şekilde yayın yapan Hürriyet Ankara’ya, aynı büyük hassasiyeti ısrarla devam ettiren ABB Meclisi MHP Grup Baskanvekili Murat Ilıkan’a ve sorumluluğu üstlenme hususunda ilgili yazışmaları gerçekleştiren Mansur Yavaş’a Ankara Kalesi sevdalıları olarak teşekkür borçluyuz.


YAZIŞMALARIN TAMAMLANMASI SEVİNDİRİCİ

Konu, ABB Meclisi’nde görüşülmekte. Hukuki olarak aşılması gereken birçok hususun çözümünün sağlanarak bu noktaya gelindiğini biliyoruz. Çünkü bir kültür varlığı olarak kale, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait bir değer hükmündedir. Milli Emlak’ça, tadilat ve tamirat müddetince geçici bir süre ABB’ye tahsis kararı alınması gerekmekteydi. Bu kararların alınıp, yazışmaların tamamlanmış olması sevindiricidir. ABB’nin tamirat ve tadilat sorumluluğunu üstlenmesi ile ilgili talep yazışmalarının da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile tamamlandığı anlaşılıyor. Ayrıca tadilat/restorasyon konusu için gerekli projenin de Koruma Kurulu’nca görüşülmüş olmasıyla süreç tamamlanmış görülmekte.

Haberin Devamı


MECLİS KARARIYLA ENGEL KALMAYACAK

ABB Meclisi alacağı kararla yetkilendirmeyi yaparsa başlangıç için bir engel kalmamış olacaktır. Dünyanın sayılı tarih ve kültür miraslarından birisi, göz bebeğimiz ve sevdamız olan Ankara Kalesi’nin gelecek nesillere sağlıkla, korunarak, sağlam bir şekilde devri hepimize ait bir görevdir. Yıpranmışlığı ve sur çatlağı konusunda alınan karar ile atılan adımların hayırlı olmasını diliyor, hassasiyet ve emek gösterenlere tekrar teşekkür ediyoruz.”

 

MECLİS’TE BUGÜN GÖRÜŞÜLECEK

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Ankara Kalesi’nin iki yıllığına ABB’ye ön tahsisini uygun gördü. ABB yönetimi, surlarındaki çatlaklarla gündeme gelen kalede restorasyonu yapmak için Meclis’ten yetki istedi. Konuyu bugün görüşecek olan Meclis onay verirse onarım başlayacak. MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan da Meclis’te “Burayla ilgili bir an evvel sürecin başlatılması lazım” çağrısı yaptı.

11 MAYIS 2023

Haberin Devamı

Kale adımı memnun etti

 

 

BAKMADAN GEÇME!