Ankara Kalesi onarım için ABB’ye tahsis edildi

Güncelleme Tarihi:

Ankara Kalesi onarım için ABB’ye tahsis edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2023 14:39

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Ankara Kalesi’nin iki yıllığına ABB’ye ön tahsisini uygun gördü. ABB yönetimi, surlarındaki çatlaklarla gündeme gelen kalede restorasyonu yapmak için Meclis’ten yetki istedi. Konuyu yarın görüşecek olan Meclis onay verirse onarım başlayacak. MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Burayla ilgili bir an evvel sürecin başlatılması lazım” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Kalesi onarım için ABB’ye tahsis edildi

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi Mayıs Ayı İkinci Oturumu’nu önceki gün Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştirdi. Meclis, gündemde yer alan ‘Ankara Kalesi Zindankapı Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesi’nin restorasyon projelerine ilişkin Başkanlık Yazısı’nı da görüştü.

Ankara Kalesi onarım için ABB’ye tahsis edildi

Yazıya göre Milli Emlak Genel Müdürlüğü, ‘Kültür varlığı’ olarak tescilli, üzerinde Zindankapı Burçlarının bulunduğu 469.12 metrekare yüz ölçümlü, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazın(Ankara Kalesi) Kültür ve Turizm Bakanlığı adına tahsisinin kaldırılarak ‘Zindankapı Burçlarının restorasyon ve bakım onarımının yapılması amacıyla’ Ankara Büyükşehir Belediyesi adına 2 yıl süre ile ön tahsisini uygun gördü. Belirtilen süre içerisinde yatırım projesinin hazırlanması, yatırım programına alınması ve üzerinde tesis/bina inşaatına başlanılması halinde ön tahsisin hizmet süresince devamı için kesin tahsise dönüştürülmesi yönünde talepte bulunulabilecek. Aksi halde ise tahsis işlemi herhangi bir işleme ve yazışmaya gerek olmaksızın kendiliğinden kalkmış sayılacak. Başkanlık Yazısı’nda Meclis’ten ‘Kültür varlığı’ olarak tescilli, kentsel sit alanında kalan Ankara Kalesi Zindankapı Burçlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlatılmış olan Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 25 Haziran 2020 gün ve 172 sayılı kararı ile onaylı restorasyon projeleri doğrultusunda ‘Zindankale Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesi’nin uygulamalarının belediye bütçe imkânları doğrultusunda yapılması talep edildi.

Haberin Devamı

MHP: ‘BİR AN EVVEL BAŞLATILMASI LAZIM’

Ankara Kalesi onarım için ABB’ye tahsis edildi

Haberin Devamı

Konuyla ilgili söz alan MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Burada defalarca biz hem Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak hem Cumhur İttifakı olarak bu konuyu gündeme getirdik. Hem kamuoyunda hem medyada hem de Meclis’te dile getirdik. Tam kale kapısının girişindeki büyük burçta derin bir çatlak var ve büyümekte. Milli Emlak’tan da ön tahsisi alınmış ön tahsis ile ilgili bir talep yapılmış. Bununla ilgili biz zaten Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman inisiyatif almasını istiyorduk. Şimdi böyle bir talepte bulunulmuş. Burayla ilgili bir an evvel sürecin başlatılması lazım. Eğer yasal bir zorunluluğu yoksa bu komisyona havale edilmeden bir an evvel geçsin ki olası bir problem halinde zaman kazanmış olalım buradan hemen bir an evvel burada işlem başlasın” dedi.

Haberin Devamı

YARINKİ OTURUMDA KARARA BAĞLANACAK

Meclis, konuyu komisyona havale etmeden yarın ki son oturuma ertelenerek görüşülmesini kararlaştırdı. Oturumu yöneten Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal, “Cuma gününe kadar konuyu güzelce bir irdeleyelim ondan sonra net bir karar verelim” diye konuştu. Meclis, Başkanlık Yazısı’nı kabul ederse Ankara Kalesi Hisar Kapısı’nın yanındaki surlarda her geçen gün büyüyen çatlaklar başta olmak üzere Zindankapı kısmı ve güney burçlarında ABB tarafından restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek.


‘ABB EYT’Lİ EMEKLİLERİN HAKLARINI VERSİN’ ÇAĞRISI

Ankara Kalesi onarım için ABB’ye tahsis edildi

ABB’den EYT ile emekli olan ancak haklarını alamayan çalışanlar da Meclis gündemindeydi. Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal, “EYT kapsamında emekli olmuş 500’e yakın işçimiz var. Emekli olmuşlar ama iki aydır emeklilikten kaynaklı haklarını alamıyorlarmış. Sizin de dikkatinize sunuyorum. Bunların haklarını bizzat hemen verirseniz mutlu oluruz. Bazı yerlerdekileri vermişsiniz ama bunlarla ilgili henüz bir işlem yapılmamış. İki aydır da geçmiş, bu insanlar emekli olmuş zaten. Bunların haklarını mutlaka vermenizde fayda var” dedi. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın seçim çalışmaları nedeniyle şehir dışında olmasına da atıfta bulunan Ünal, “İşçilerle ilgili Cumhurbaşkanı’mız yüzde 45 zam açıkladı. Bununla ilgili de maalesef bizim Büyükşehir’imizde işçilerimiz halen mağdur. Hem bizzat zamlarını alamıyorlar hem de maalesef bazı işçilerin bazı şirketlerde yer değiştirerek 2-3 bin liralık bir hak kaybı da oluşuyor. Sayın Başkan(Mansur Yavaş) Ankara’ya gelemiyor ki nasıl düzeltecek bilmiyorum, inşallah düzeltir” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!