Şenol Kalyoncu

Genital siğiller ve HPV

30 Aralık 2023
Sevgili Hürriyet okurları... Sizlerden gelen sorular üzerine bu hafta genital siğiller ve HPV konusunu ele almak istedim.

Genital siğil, vulva bölgesinde görülen ve karnabahar görüntüsünde olan sivilce veya et benlerine benzeyen lezyonlardır. HPV ise Human Papilloma Virüs (insan siğil virüsü) kısaltmasıdır. Yaklaşık 100’den fazla tipi tespit edilen bu virüs ciltte siğiller oluşturur. Toplumda çok yaygın olarak bulunur. Temel bulaş yolu elle veya cinsel temastır. Ancak son yıllardaki popülaritesi ise kadınlarda rahim ağzı yani serviks kanserinin (rahim ağzı kanseri) en çok görülen tipinden bizzat sorumlu olmasından kaynaklanmıştır. Dış bölgede siğil yapan bu virüs içeriye de sıçrayabiliyor ve bugün için insanda belli bir organ kanseri başlatan kanserin bizzat sebebi olan tek virüstür. Toplumda yaygın görülmesi ve kanser ilişkisi nedeniyle herhangi bir şekilde HPV taşıyan hastalar internetten yaptığı aramalarda kanserle karşılaşmakta ve paniğe kapılmaktadırlar.

YILLIK MUAYENE AKSATILMAMALI

Dış genital bölgede siğil yapan bu virüs, vajinada ve rahim ağzında ise akıntı ve enfeksiyona yol açarak uzun yıllar sonunda kansere gidebilecek bir süreci başlatabilir. Genelde siğil yapan tipler yaklaşık 80 çeşittir ancak rahim ağzı kanserinden sorumlu tipler ise HPV 16 ve 18’dir. Rahim ağzındaki değişiklikler ise gözle görülmeden önce smear testi ile saptanabilir. Bu nedenle yıllık jinekolojik muayene aksatılmamalı ve yıllık smear testi kontrolü yaptırılmalıdır. Erken dönemde saptanan anormal bulgular kolaylıkla tedavi edilmekte, hastalar olası bir kanserden korunmaktadırlar. HPV rahim ağzı kanseri ilişkisinden dolayı son yıllarda smear ile birlikte HPV DNA testinin yapıldığı co-test ile tarama yapılırsa, kontrol 3-5 yıla uzatılabilir. Korunmada bugün piyasada 9 tipine karşı koruyan üretilmiş aşı mevcuttur. Cinsel aktivite başlamadan yapılması önerilen bu aşı doktor tarafından gerekli görüldüğü durumlarda sonrasında da yapılabilmektedir. Erkek çocukları da aşılanmaktadır. Genital siğiller ise kimyasal hasarlama, elektrokoter ile yakma veya dondurma gibi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Tekrarlayan yapıları nedeniyle tedavi birkaç kez tekrarlanabilir.

Yazının Devamını Oku

Genital estetik operasyonları

23 Aralık 2023
Sevgili Hürriyet okurları... Günümüzde genital bölge için estetik kaygılar oldukça artmış durumda. Estetik kaygının yanı sıra sağlık sorunları da ayrı bir faktör. Bu hafta genital esteki operasyonlarını Op. Dr. Tuba Yangılar Okyay ile konuştum. İşte verdiği bilgiler...

Genital bölgeye yönelik yapılan estetik operasyonlar günümüzde birçok merkezde başarıyla uygulanmaktadır. Çoğu kadın genital bölgeyi ilgilendiren sıkıntıları hakkında konuşmaktan utanır. Aynı zamanda bu bölgeyle ilgili var olan estetik kaygılar, partnerini tatmin edememe düşüncesi ya da kendi cinsel tatminsizliği kadınlarda öz güven eksikliği ve mutsuzluğa yol açar. Genital estetik operasyonları estetik kaygısı nedenli yapılabildiği gibi sağlık sorunları nedeni ile de (tekrarlayan genital enfeksiyonlar) yapılabilir. Genital bölgede işleme ihtiyaç duyması için kişinin mutlaka doğum yapmış olması, travmaya maruz kalmış olması ya da yaşının ilerlemiş olması gerekmez. Bu operasyonlarda amaç kişinin kendine olan güvenini artırmak, partneri ile olan uyumunu artırmak ve kişinin kendini iyi hissetmesidir. Bunun yanında birtakım sağlık problemleri açısından da (enfeksiyonlar) önemlidir. Dolayısıyla fonksiyonel ve psikolojik etkileri mevcuttur.

HASTAYA DETAYLICA ANLATILMALIDIR

Genital estetik operasyonları, vajinoplasti (vajina daraltma), perineoplasti (doğum izleri estetiği), labioplasti (iç genital dudak estetiği), hudoplasti (klitoris estetiği), g-shot (G noktasının büyütülmesi), labia majore büyütme işlemlerini kapsar. En çok tercih edilen genital estetik operasyonları labioplasti, vajina daraltma ve doğum skarlarının düzeltilmesi olarak sıralanabilir. Bu operasyonlardan bazıları lokal anestezi eşliğinde de yapılabilmekte ve hasta ağrı hissetmemektedir. Genital estetik operasyonlarından hangisinin yapılacağı, hangi tedavi yönteminin seçileceği hassasiyet içerir ve kişiye özel planlanır. Öncelikle hastanın neyi sorun olarak gördüğü ve düzeltmek istediği anlaşılmalı, uygulanacak tedavi ve izlenecek yol hastaya detaylıca anlatılmalıdır.

UZMAN HEKİMİN TECRÜBESİ ÖNEMLİDİR

Genital estetik operasyonları nispeten az riskli operasyonlar olup uzun hastane yatışı gerektirmezler. İşlem sonrasında ağrı yaşanması durumu oldukça azdır bununla birlikte vajinoplasti operasyonlarında operasyon sonrası hasta çok az ağrı hissedebilir. Vajina dokusunun kendini toparlaması ile kısa sürede bu durum son bulur. Vajinal cerrahi daraltma işlemlerinden sonra yaklaşık 6 hafta cinsel perhiz önerilmekle birlikte bu süre hastaya ve yapılan işleme göre değişebilir. Genital estetik işlemleri sonrasında hasta kısa süre sonra günlük hayatına geri dönebilmektedir. Genital estetik operasyonları kadınların hayat kalitesini ve konforunu artıran son derece tatmin edici sonuçları olan işlemlerdir. Uygulamalardan en doğru ve etkin sonucun alınmasında işlemi yapan uzman hekimin tecrübesi son derece önemlidir.

Yazının Devamını Oku

Uyku apnesi

16 Aralık 2023
Sevgili Hürriyet okurları... Bu haftaki konumuz, uykuda ortaya çıkan bir tehlike olan uyku apnesi. Yenimahalle Özel Orta Doğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Serkan Kayabaşı ile uyku apnesi ile ilgili merak edilenleri konuştuk. İşte verdiği bilgiler...

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesi, uyku sırasında solunum durması olarak tanımlanmaktadır. Gece boyunca birden fazla yaşanabilen uyku apnesi durumu, tedavi edilmediği sürece kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Gırtlak bölgesinde bulunan yumuşak dokuların gevşek olması sonucunda açığa çıkan uyku apnesi, bademciklerin büyük olması sonucunda da yaşanabilmektedir. Tek seferde 10 saniyeden fazla solunumun durması uyku apnesi olarak adlandırılırken, apne sırasında solunumun sürdürülmesi için beyne gönderilen mesajlar ile hava yolu zorlanarak açılmaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyku apnesi probleminin başlıca belirtileri şöyle sıralanabilmektedir.
- Uykusuzluk

Yazının Devamını Oku

Vajinal enfeksiyonlar

9 Aralık 2023
Sevgili Hürriyet okurları... Sizlerden gelen sorular üzerine bu hafta vajinal enfeksiyonlar konusunda bilgilendirme yapmak istedim.

Tıp dilinde ‘vajinit’ olarak adlandırılan vajinal enfeksiyonlar, vajina dokusunun çeşitli etkenlerle (bakteri, parazit, mantar ve virüsler) enfekte olması veya vajinal floranın bozulması yüzünden bazı yararlı bakteriler tarafından iltihaplanması durumunu ifade eder. Buna bağlı olarak vajinal enfeksiyonlar oluşur. Vajinal enfeksiyonlarda etken ya vajina içerisinden ya da dışarıdan çeşitli yollarla gelen mikroorganizmalardır.

VAJİNAL ENFEKSİYON NEDEN OLUR

Birden fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Vajinal enfeksiyona neden olan başlıca faktör, vajinal floradaki değişimlerdir. Vajinal flora, vajina içindeki bakteri-mikroorganizma dengesini sağlar. Dengenin bozulması halinde istenmeyen bakteri, mantar ve virüsler vajinayı enfekte edip enfeksiyona yol açabilir. Vajinal enfeksiyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kötü kokulu vajinal akıntı.
- Cinsel birleşme sırasında ağrı.
- Vajina etrafında kızarıklık

Yazının Devamını Oku

Tiroid kanseri tedavisinde güncel gelişmeler

2 Aralık 2023
Sevgili Hürriyet okurları... Tiroid kanseri, vücutta hormon üretimini gerçekleştiren tiroid bezi hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ile meydana gelmektedir. Erkeklerde tiroid nodüllerinin kanser olma ihtimali, kadınlara göre daha fazladır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi tiroid kanserinde de tanı ve tedavide olumlu gelişmeler kaydedilmektedir. Tiroid kanseri tedavisindeki güncel gelişmeleri, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. Şu önemli bilgileri verdi:

TEDAVİDE AMELİYAT ÇOK ÖNEMLİ

“Tiroid kanserinde doğru tanı ve tedavi uygulandığında başarı oranı oldukça yükselmektedir. Tedavide ameliyat çok önemlidir. Ameliyat ile tümörün durumuna göre tiroid bezinin bir kısmı ya da tamamının çıkarılması, tedavinin bir parçasıdır. Eğer boyundaki lenf nodlarına yayılma varsa bunların da cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir. Radyoaktif iyot tedavisi papiller ve foliküler tiroid kanserlerinde hastanın risk durumuna göre hastalığın tekrar oluşmasını engellemek için uygulanmaktadır. Bu tedaviler sonucunda hastaların önemli bir kısmı tamamen iyileşerek sağlıklarına kavuşmaktadır. Tabii, ameliyat sürecinde bazı önemli hususlara da dikkat etmek gerekir. Tiroid bezinin arkasından geçen ses tellerinin ameliyat esnasında kalıcı hasar görmesi en korkulan komplikasyonlardan birisidir. Ayrıca tiroid bezinin hemen yanında bulunan paratiroid bezlerinin ameliyat esnasında yanlışlıkla çıkarılması ya da damarsal yapısının bozulmasına bağlı kalıcı kalsiyum düşüklüğü görülebilmektedir. Bu nedenle cerrahi yapacak hekimin bu alanda tecrübeli olması son derece önemlidir.

ERKEN TEŞHİSLE İYİLEŞME MÜMKÜN

Erken dönemde hiçbir belirti vermeyebilir. İleri evrelerde boyun tiroid bezinin olduğu bölgede şişlik, yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve bazen de boyun bölgesindeki lenf bezlerinde şişlik olarak belirti ortaya çıkar. Fiziksel muayene esnasında tiroid bezinde saptanan nodüllerin ultrasonografi ve sintigrafik yöntemlerle incelenmesini takiben tiroid ince iğne biopsisi ile tiroid kanseri teşhis konulur. Aile hekimlerinin veya iç hastalıkları uzmanının erken teşhiste önemli rolü bulunmaktadır. Başka bir şikâyetle gidilse dahi mutlaka tiroid bezi muayenesi yapılmalıdır. Ailesel geçiş özelliği gösteren medüller, tiroid kanseri nadir görülen türlerdendir. Bu kanserin görüldüğü ailelerle mutlaka genetik analizler yapılmalı ve erken teşhise yönelik çabalar gösterilmelidir. Her ne kadar birçok hasta erken safhada yakalanıp lokal tedavilerle tamamen tedavi edilse de maalesef bazı hastalar başka organlara yayılma göstermektedir. Hastalığın en çok yayıldığı bölgeler kemik ve akciğerdir. Bu hastalarda radyoaktif iyot tedavisi oldukça etkilidir. Fakat bu tedaviye rağmen bir süre sonra hastalıkta ilerleme olabilmektedir. Birçok hastalıkta etkili olan kemoterapi maalesef tiroid kanserinde etkisizdir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bazı hedefe yönelik ilaçların tiroid kanserinin birçok türünde etkili olabileceği gösterilmiştir. Bu konuda araştırmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.”

Yazının Devamını Oku

Sakroiliak eklem ve kuyruk sokumu ağrısı

25 Kasım 2023
Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta, ‘bel ağrısının bilinmeyen nedeni, sakroiliak eklem ve kuyruk sokumu ağrısı (pöçük ağrısı)’ konularını TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi doktorlarından Algoloji (ağrı) Uzmanı Dr. Dostali Aliyev’le konuştuk...

Sakroiliak eklem, omurgamız ile leğen kemiklerinin arasında bağlantı sağlayan bir eklem olup, vücudumuzun birçok büyük kaslarının bağlantı noktasıdır. Eklemin zorlanması, yanlış postür, düşme, geçirilmiş bel ameliyatı sonrası (her zaman değil), bazı romatizmal hastalıklar (örneğin ankilozan spondilit) sırasında eklemde ağrı oluşabilir. Sakroiliak eklem ağrısı bel fıtığını taklit eder. Hastalar bel ve kalçadan başlayıp bacaklara yayılan ağrıdan şikâyet ederler, bu da yanlışlıkla bel fıtığı tanısı konulmasına, hatta hastaların bel fıtığı tedavisi almasına neden oluyor. Sakroiliak eklem ağrılı hastada aynı zamanda bel fıtığı olabilir ve bu durum yanlış tanı, tedaviye yol açan önemli bir faktördür. Hastanın tanısı dikkatli bir şekilde alınmış öykü, detaylı nörolojik muayene ile konulabilir. Doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda röntgen, MR çekilir. Bazen görüntüleme yöntemleri ile eklemde herhangi bir patolojisi görülmeyebilir. Algoloji uzmanları (algoloji yan dalı eğitimini tamamlamış, ağrı uzmanı ünvanını almış olmalı veya sağlık bakanlığı tarafından ağrı uzmanı ünvanını tasdik eden sertifikaya sahip olmalı) tarafından eklem içine uygulanan lokal anestezik+steroid karışımı hem tanıyı kesinleştirir hem de hastanın ağrılarının ortadan kalkmasına neden olur.

SAKROİLİAK EKLEM AĞRISINDA ÇÖZÜM NEDİR?

Sakroiliak eklem ağrısında ağrı kesici ilaçlar, altta yatan romatizmal hastalık varsa ona yönelik tedavi uygulanır. Bazen romatizmal hastalığın ilerlemesi ile eklem ağrısında artış görülür. İlaç tedavisine yanıt alınamayan durumlarda ağrı uzmanları tarafından eklem içine uygulanan steroid enjeksiyonu ve radyofrekans ablasyon tedavisi ağrı üzerinde etkin bir kontrol sağlayabilir.
Her iki işlem ameliyathane odasında, steril şartlar sağlanarak, lokal anestezi altında, floroskopi veya ultrason eşliğinde yapılmaktadır. Radyolojik görüntüleme eşliğinde özel bir iğne-elektrot ile sakroiliak eklem sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşılır. Radyolojik görüntüleme ve radyofrekans cihazı vasıtasıyla verilen uyarılar ile iğnenin yeri doğrulandıktan sonra radyofrekans enerjisi ile ısı oluşturularak ağrı ileten sinir lifleri devre dışı bırakılır. İşlem, 30-45 dakika sürer. Hasta aynı gün birkaç saatlik gözlem sonrası evine gider. Radyofrekans ablasyon sonrası hastanın ağrılarında hemen azalma görülür. Bel ağrısının bilinmeyen bir diğer nedeni ise kuyruk sokumu (pöçük) ağrısıdır.

KUYRUK SOKUMU AĞRISI (PÖÇÜK AĞRISI-KOKSİDİNİA)

Kuyruk sokumu (koksiks) omurgamızın en uç kısmı olup, 3-5 adet küçük kemiğin birleşmesinden oluşan bir yapıdır. Makat ve çevresindeki bazı kaslar kuyruk sokumuna bağlanır, kuyruk sokumu bu kaslar için istinat noktası oluşturur ve otururken omurgamızı destekler. Kuyruk sokumuna olan darbe (direkt kuyruk sokumu üstüne düşmek), zor doğum sırasında oluşan travma, kuyruk sokumu ağrısına neden olur. Fazla kilolu olmak veya çok zayıf olmak, sert zemin üstünde uzun süre oturmak (bisiklet, motosiklet sürmek gibi), kuyruk sokumu tümörleri veya orada oluşmuş enfeksiyon, pöçük ağrısına sebebiyet verebilir.

Yazının Devamını Oku

Kongre arası

18 Kasım 2023
SEVGİLİ Hürriyet okurları... Antalya’da katılacağım Tüp Bebek Kongresi nedeniyle bu haftalık köşeye kısa bir ara. Herkese sağlıklı günler diliyorum. Haftaya görüşmek üzere...

 

 

Yazının Devamını Oku

Genital bölge lazer uygulamaları

11 Kasım 2023
Sevgili Hürriyet okurları... Günümüzde her alanda olduğu gibi genital bölge için de estetik kaygılarla estetik ve kozmetik müdahalelere talep oldukça artmış vaziyettedir.

Estetik cerrahide organın dış görünümüyle birlikte fonksiyonun da korunması ve maksimize edilmesi esastır. Genital bölge kişinin özeli ve mahremidir ancak özellikle doğum yapmış hastalarda bu bölgede his ve fonksiyon kayıpları, gebelik nedeniyle kararmalar olabilmekte ve kişi kendine güveni kaybedebilmektedir. Bu nedenle genital estetik uygulamaları günden güne gelişmekte ve yeni metotlar çıkmaktadır.
***
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile cerrahi uygulamalardan çok daha noninvazif (girişimsel olmayan) prosedürler tercih edilmektedir. Hastanede yapılan anestezi gereksinimi olan uygulamalardan çok ofis ortamında herhangi bir kesi ve doku çıkartılması yapılmadan, anestezi gerektirmeyen işlemler hem hasta hem cerrah tarafından çok daha yaygın olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Bu şekilde yapılan işlemlerde hastanede yatış olmamakta ve hastanın iyileşme süreci çok daha kısa olmaktadır. Hasta normal ve cinsel hayatına çok daha kısa bir sürede dönebilmektedir.
***
Vajinal daraltma operasyonları da yerini yavaş yavaş artık bu tür konforlu işlemlere bırakmaya başlamıştır. Karbondioksit fraksiyonel lazer, erbium yag lazer ve radyo frekans ile vajinal daraltma, cerrahi işlem yapılmaksızın mümkün olabilmektedir. Herhangi bir yan etkisi olmayan bu tür işlemlerde hasta memnuniyeti cerrahi uygulamalarla başa baştır. Genital estetik uygulamalar içerisinde labiaplastilerde; karbondioksit fraksiyonel lazerin cerrahi başlığı ile daha kansız ve iyileşme süreci daha sağlıklı cerrahi işlem mümkün olabilmektedir. Ayrıca genital bölgedeki rahatsız edici cilt rengindeki kararmalara da karbondioksit fraksiyonel lazer ile çözüm sağlanabilmektedir. Tabii ki bu kadar geniş alanda kullanılabilen lazer uygulamaları tecrübeli jinekologlar tarafından yapılmalıdır.

Yazının Devamını Oku