Reha Kapsal

Sonuç 'geliyorum' dedi

11 Kasım 2013
BU derbinin skoru maçtan önce netleşti. Normal şartlarda derbilerden önce favori belirtmek anlamsızken dün akşamki maç başlamadan önce Fenerbahçe hem saha dışında hem saha içinde hem de haftalardır süren formuyla Galatasaray karşısında yüzde 80 favori başladı.

Sarı lacivertlilerde teknik direktör ve futbolcuların yüksek formu Galatasaray’da büyük baskı yaratırken, Galatasaray bu baskıyla başa çıkacak direnci maçın hiçbir aşamasında sahaya yansıtamadı.
Bu tabloda başlayan maça Mancini’nin, Kopenhag maçında olduğu gibi doğru olmayan ilk 11 tercihiyle sahaya çıkması Fenerbahçe’nin işini kolaylaştırdı. Dany ve Ceyhun tercihiyle birlikte takıma verdiği mesaj kazanma yönünde değildi.

İTALYAN’A SORMAK İSTİYORUM!

ELBETTE her takım yenilebilir ama maçtan önce rakibinin oynayacağı futbolu kabullenmek, bunu hem kendisi için hem de oyunculara hisettirmek Mancini’nin en büyük hatasıydı. Yaptığı oyuncu değişiklikleri, rakamsal sistemle ilgili değişikliklerinin çok doğru olmadığı maçtan önce, hatta maçın devresinde 9 puan farkla 2. yarıya çıktığında belirginken İtalyan hocanın maçın öneminin farkında dahi olmadığının göstergesiydi.
Roberto Mancini’ye esas sormak istediğim soru şu: Mancini’nin Galatasaray Kulübü’yle ile ilgili ileriye dönük hayalleri ile kendi kariyeriyle alakalı beklentileri hangi aşamalarda örtüşüyor?

ROBERTO MANCINI PLANSIZDI

Mancini nasıl bir takım yaratmak istiyor ve hem kendisini hem Galatasaray’ı hangi noktada görmek istiyor.

Yazının Devamını Oku

Yabancı oyuncu sınırlaması kaç olmalı

30 Haziran 2013
YABANCI sayısının kaç olması gerektiği hakkında yıllardır ya her transfer sezonunun başında ya da Avrupa kupalarında yabancı oyuncu sayısı fazla olan bir takımla eşleştiğimizde yeniden gündeme getirilen bir sorudur.

3-5-6-8’lerle başlayan ve sınırsız olarak devam eden ve ‘+’lı çözümlerin de devreye girmesi ile daha da içinden çıkılmaz bir hal alan bu sorunun cevabını bulmak için konunun üzerine aklımıza gelen ilk rakamsal değerleri söylemek yerine daha detaylı analizler yapmak gereklidir.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun 6+0+4 açıklamasından sonra kamuoyundan yapılan açıklamaların, pozitif ve negatif olan düşüncelerin ve önerilerinin gerçek çözümü nedir? Sorunun nasıl ele alınması gerekir? Yabancı oyuncu sayısı kısıtlanmasını savunanların dayanağı ligde ve takımlarda yabancı oyuncu sayısı arttıkça milli takımların bundan zarar göreceği iddiasıdır. Türkiye Profesyonel Futbol Ligleri’nde oynayan yabancı oyuncu sayısı arttıkça yerli oyuncular takımlarda yer bulmak konusunda daha büyük zorluklarla karşılaşacaklar, yerli oyuncular resmi maçlarda oynayamadıkça kaliteli yerli oyuncu havuzu oluşamayacak, bunun bir sonucu olarak da Milli Takım’a oyuncu rezervi olmayacak milli takım ve ülke futbolu güç kaybedecektir.

EŞİT REKABET TALEBİ

YABANCI oyuncu sayısının sınırlandırılmamasını savunanlar ise tezlerini uluslararası alanda da diğer ülke kulüpleriyle mücadele edecek olan takımların, rakiplerinin bünyelerinde çok sayıda yabancı oyuncu bulundurmaları ve kendilerinin aynı hakka sahip olmamaları sebebiyle bu turnuvalarda dezavantajlı konumda bulundukları varsayımı üzerine oturtmuştur. Bu durumun Türkiye futbolunun yurtdışındaki kulüplerarası turnuvalarda temsili konusunda sıkıntılara sebep olduğu ve takımlarımızın rekabet gücünü düşürdüğü savunulmaktadır. Bu iki grubun dışında sınır olmasın fakat bunun yanında bazı kıstaslar getirilmesi fikrini savunan kişilerde bulunmakta. Ekonomik anlamdaysa sınırlandırmanın yerli oyuncu ücretlerinin çok yüksek olması ve yerli oyuncuların başka ülkelerde futbol oynamamak istememelerinin ekonomik olduğu gerçeğidir. Yerli oyuncu fiyatlarının düşmesiyle birlikte daha çok oyuncumuzun yurt dışına transfer olacağıdır.

YILAN HiKAYESiNE DÖNÜYOR

BU görüşlerin doğrultusunda, hangi düşüncenin uygulanması gerektiği konusunda bir çıkmaz olduğu ortada. Çözüm olarak da 6+2’den 6+4’e rakam önerileri var. Açıklanan yeni uygulamanın getirdiği itirazların, konunun daha detaylı ele alınmadığının ve planının olmadığından bahsedebiliriz. Tüm bu koşullar aslında yabancı sayısının kaç olması gerektiği sorusunu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirecektir.
Avrupa’nın 4 önemli ligine baktığımızda durum nasıl? Premier League’de oynayan oyuncuların yüzde 63’ü yabancı uyruklu. Bu sayıyla Avrupa’nın 4 büyük ligi arasında Premier League zirvede yer alırken, bu oran Bundesliga’da yüzde 48, Fransa 1. Ligi’nde yüzde 42, La Liga’da ise sadece yüzde 37... Yabancı oyuncuların fazlalığı nedeniyle sıkıntı yaşadıkları federasyon başkanları tarafından açıklanan İngiltere’de herhangi bir yabancı oyuncu sınırı bulunmazken, transfer standartları bulunuyor. Bundesliga’da da İngiltere’de olduğu gibi herhangi bir yabancı sınırı yok. Fransa ve İspanya’da ise durum biraz daha farklı. Fransa’da Avrupa Birliği dışından sadece 4 oyuncu kadroda yer alabilirken, İspanya’da bu sayı 3 ile sınırlandırılmış durumda.

DAHA FAZLA İNGİLİZ LAZIM

Yazının Devamını Oku

Oyunun felsefesi mi ? Antrenörün felsefesi mi ?

11 Haziran 2013
SON günlerde teknik adam arayışında olan Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin kriterleri nelerdir, neler olmalıdır?

Kariyerlerinde birçok başarısı olan antrenörlerin ülkemize gelip başarısız oldukları gerçeğini unutmamak lazım. Acaba hangi kriterler göz önünde bulundurularak getirildiler ve neden başarısız oldular?
Öncelikle, ‘Felsefesi olan bir kulüp olacağız, oyun felsefesi olan bir takım yaratacağız’ projeleri orta ve uzun vadelidir ve bu projelere uygun kriterlerin başında felsefe sahibi lider gelir.

LİDERLİK VE FELSEFE

Antrenör bir liderdir, liderin bir felsefesi olmalı ki, işleyecek bir sistemin de bir felsefesi olsun. Aksi takdirde bir kulüp ve oyun felsefesini yaratmak çok güçtür. Tercih edilecek antrenörün felsefesi öncelikle şu kavramlar üzerine oturmamalıdır.
· KİŞİLİK PROFİLİ: Antrenör ne kadar dürüst, şeffaf, adil ve kişilikli olursa diğer ünitelerin de bu yörüngede hareket etmesi kaçınılmazdır. Antrenör sahip olduğu grup üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle Antrenörün öncelikle kişiliğe dayalı felsefesinin sağlam temellere oturması gerekmektedir.
· KENDİNİ TANIMA: İyi bir öğretici mi, motive edici mi, iletişimci mi, araştırmacı mı vs.. Antrenör kendi değerlerinin,inançlarının ve antrenörlük yöntemlerinin farkında olmalı.
· SOSYAL FELSEFE: Sosyal davranışlar ve insan ilişkileri önemlidir. Çalıştığınız alanda bulunan insanları tanımak, anlamak ve sosyal bir ortam sağlamak kritik önem taşır.

Yazının Devamını Oku

Hep aynı hataya düşüyoruz!

4 Haziran 2013
BU sezon Avrupa kupalarında ön eleme oynayacak olan Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor, geçmişte yaptıkları hatalara düşmemek için, gelecek sezonun hazırlığına şimdiden başlamalı..

Liglerimiz de oynanan futbolu, fiziksel performans yönünden incelediğimizde, sorunun ne kadar büyük olduğunu görebiliriz. Neden oyuncular yeni sezona hazır gelmiyorlar? Forma girmek yerine formda kalmayı tercih etmiyorlar?

‘SEKİZİNCİ HAFTA’ ÇIKMAZI!

ÜLKEMİZDE sezon başı kamp planlamalarının 6-8 hafta olduğu, bu hazırlık döneminden gelen takımların fiziksel olarak yetersiz oldukları bir gerçektir. Ortaya çıkan durumun sebebi ise ya yetersiz antrenman ya da yetersiz kamp süresidir. Geçen sezon Şampiyonlar Ligi’nde Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde Trabzonspor bu sorunu yaşadı.
Liglerimiz oynanmaya başladığında fiziksel olarak temposuz maçlar izliyoruz. Maç sonu açıklamalar da genellikle, “Fiziksel olarak hazır değiliz, zamana ihtiyacımız var” şeklinde oluyor. Liglerin ortalama 8. haftasına kadar bu sorun sürüyor ve 8. haftadan sonra liglerimizin oyun temposu anlamında kendi kriterlerimize göre üst seviyeye geliyor. Bu sorunun sebebinin, iyi geçirilmemiş bir geçiş dönemi olduğunu düşünüyorum.

FİZİK SEVİYESİ KORUNMALI

FUTBOL bir oyun olarak düşünüldüğünde ne kadar basitse, profesyonel düzeyde gerçekleştirilen sportif müsabaka olarak değerlendirilince bir o kadar zor... Profesyonel futbolun basit ve rahatça yapılabilen hareketler dizisiymiş gibi görünmesinin sebebi, muhtemelen oyuncuların yüksek fizik kapasiteleri ile gelişmiş beceri düzeylerinden kaynaklanmaktadır. İşte bu doğrultuda sezon sonrası antrenman programının başlıca hedefi; Genel fiziksel seviyenin kabul edilebilir bir düzeyde korunması olmalıdır.

HAZIR KALMAK ÇOK ÖNEMLİ

BU fiziksel seviyenin korunması, antrenör tarafından çok iyi planlanmalı... Konuya oyuncu açısından bakıldığında, sezon başı kampındaki fiziksel yüklemelere daha çabuk adaptasyon sağlaması, sakatlık riskinin minimum seviyeye inmesi, daha çabuk form tutması açısından önemlidir. Formu korumak, antrenörler açısından bakılınca ise takımın, taktik, sistem, strateji, bireysel antrenman ve oyun anlayışı gibi parametrelere zaman ayırmasını sağlayacaktır. Bu profosyonel düşünce ve yaklaşım, hem antrenörlerin, hem futbolcuların işini çok daha kolaylaştıracaktır. Dolayısıyla ülke futboluna çok önemli bir kalite getirecektir.

Yazının Devamını Oku

Kocaman başarılı ama...

27 Mayıs 2013
‘Eğer F.Bahçe’yseniz, topun arkasında kalmamalısınız. Avrupa ve Türkiye Kupası maçlarında bunu yapabilirsiniz. Ama ligde hep dominant olmalısınız.’

FENERBAHÇE’yi ‘Başarılı’ veya ‘Başarısız’ diye adlandırmak çok güç, şu an futbol kamuoyu da bu soruya çok net bir cevap veremiyor. Fenerbahçe ve sarı lacivertli takımın teknik direktörü Aykut Kocaman, kimine göre başarılı, kimine göre başarısız... Göreceli hale gelen bu duruma, istatistiki veriler, oyun planı, strateji, sistem, oyuncu tercihleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak cevap aradık...
İşte konunun analizi ve ortaya çıkan sonuçlar...

ÜLKE TARİHİNDE BİR İLK

SON 10 sezonda, 9 kez ligi ilk iki içinde tamamlamış Fenerbahçe... Sarı lacivertliler, Aykut Kocaman’ın teknik direktörlük görevine gelmesinden sonra 1 lig birinciliği, 2 lig ikinciliği, 2 Türkiye Kupası elde etmiş. UEFA Avrupa Ligi’nde yarı final oynamış. Kısacası gözümüze, somut başarılar çarpıyor. Üç sezonun içinde 3 Temmuz süreci ve bu sürecin devamında, kadrosundan dört önemli oyuncusunu kaybetmesini de, değerlendirmede göz ardı edemeyiz. 2012-13 sezonunda 64 resmi maç oynayarak ülke tarihinde bir sezonda en çok maç oynayan takım olmuştur Fenerbahçe... Bu tablo karşısında ‘Başarısızdır’ ifadesi kullanmak zor gibi gözüküyor.

SPRİNT’İN ÖNEMİ BÜYÜK

2010-2011 sezonunda göreve geldiğinde Aykut Kocaman’ın düşündüğü takımı yaratma yolunda ilk icraatı Alex’siz bir Fenerbahçe oldu. ‘Alex olmadan da Fenerbahçe olur’ düşüncesini devreye sokması ile birçok kesimden tepkiler alan Kocaman baskı altına girdi.
Böyle bir ortamda Aykut Kocaman, öncelikle pas oyunu anlayışı ve çok koşan bir takım yaratma planını öne sürdü. ‘Total futbol’ diye tabir edilen anlayışı uygulatmak istedi. Ancak bu noktada yalnızca koşu mesafelerine önem vermek, Kocaman’ı az da olsa yanılttı. Futbolda skora etki eden kısa mesafeli yüksek şiddetli hareketlerin istenilen sonuca götüreceği gerçeğini görmek gerekir. Koşu mesafelerinin analizini yapabilen futbol teknolojisi henüz bu ince detayları verememektedir. Avrupa’nın önde gelen takımları patlayıcı kuvvet ve tekrarlı sprint gibi parametreleri maç içinde birlikte uygulamaktadır.

EĞER SİZ F.BAHÇE’YSENİZ!

Yazının Devamını Oku

G.Saray'a takviye şart!Yoksa...

15 Mayıs 2013
TAM 7 yıl aradan sonra 2011-2012 sezonunun başında Galatasaray ile anlaşan Fatih Terim, ‘2000 ruhunu tekrar getirebilir mi’, ‘Avrupa’da UEFA, Süper Kupa, tekrar kazanılabilir mi’ ve hatta ‘Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu gelir mi’ gibi beklentilerin yüksek olduğu bir ortamda görev alıyor.

Fatih Terim’in isminin ve kariyerinin yaratmış olduğu başarı beklentilerine cevap vermek adına, kadro revizyonu, oyun felsefesi gibi değişimlerin yaşandığı Galatasaray, acaba ne kadar başarılı, beklentilere ne kadar cevap verdi? Geride kalan 2 sezonu sonuç endeksli başarı analiziyle incelediğimizde, 2 şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi’nde oynanan çeyrek finali görüyoruz. Başarılı bir Galatasaray, başarılı bir teknik direktör gözümüze çarpıyor.

2 SEZONDA YAŞANAN REViZYON

G.SARAY’ı teknik-taktik diziliş, oyuncu profilleri ve Fatih Terim’in oyun felsefesi bakımından incelediğimizde, oynanmış olan maçların da bize vermiş olduğu negatif ve pozitif yönler var... Şimdi dilerseniz, o yönleri irdeleyelim...
G.Saray, 2011-2012 sezonuna oyuncu revizyonu ile başlamış ve 11 yeni futbolcuyu kadrosuna dahil etmişti. Böylelikle değişim süreci başladı, sonrasında takım sezonu şampiyon olarak tamamladı. 2012-2013 sezonu başında takım 7 oyuncu, devre arasında ise 2 oyuncu ile takviye edilmiş. Toplamda 2 sezonda 20 oyuncu revizyonu gerçekleşmiş.

DEĞİŞEN BİR OYUN ANLAYIŞI

2011-2012 sezonunda Galatasaray, Türk Telekom Arena’daki 3-1’lik Fenerbahçe derbisine kadar tek forvetli sistemi kullandı. Fenerbahçe karşılaşması ile birlikte sistem değişikliğine giden, klasik 4-4-2 formatına dönen Galatasaray, Necati’nin takıma dahil olmasıyla diziliş olarak farklı bir yol çizdi. Bu olaydan sonra diziliş olarak 4-4-2’yi seçen Galatasaray, sahada 4-2-2-1-1 düzeniyle gözükmeye başladı. Bunda en büyük etkenler; Hücum oyuncularının yerden oyun tekniklerinin iyi olması, hücumdaki kenar oyuncularının da orta saha menşehli olmalarıydı. Sarı kırmızılıların hücum hattı, yerden oynayabilen, set hücumu yapabilen rakip kaleye yakın oynamayı, topa sahip olup pas trafiği yapmayı seven oyunculardan oluştu. Bu gelişen oyun anlayışı Galatasaray’a hücumda çok avantajlar getirdi.

HÜCUM GÜÇLERİ ÇOK ARTTI

ORTA sahada Melo ve Selçuk’un hücuma destekleri, rakip yarı alanda Galatasaraylı hücum oyuncularının topa sahip olmasından dolayı çok belirgin fark oluşturdu. Selçuk ile Melo’nun hem asist hem de gol yüzdeleri yükseldi. Rakip kaleye yakın olan yerlerde top kazanan, baskılı oynayan skor üretmekte zorlanmayan bir Galatasaray oluştu.

Yazının Devamını Oku

Ülke futbolu ve ekol

7 Mayıs 2013
TÜRKİYE’yi Avrupa’da temsil eden Galatasaray ve Fenerbahçe’nin başarılarını irdeleyip, bu doğrultuda Alman futbolunun son yıllardaki çıkışına baktığımızda dikkat çekici noktalar göze çarpıyor.

Galatasaray’ın, belirli bir oyun anlayışı, diziliş ve sistemde istikrarı söz konusu...
Fenerbahçe’nin de ısrarla uygulamak istediği bir pas oyunu, Aykut Kocaman’ın sık ifade ettiği ‘Antrenör takımı’ ortaya çıkarma çabası var. Bu konuları son günlerde öne çıkan iki Alman takımı Borussia Dortmund ve Bayern Münih ile kıyaslamak mümkün... Dortmund ve Bayern de, ilk başlarda böyle kendilerine özgü bir planlama ve yatırım yaparak fark yaratma çabasındaydı.

ÖNCÜLÜK ETMEK GEREKİYOR

YARATILAN farkın, ilerleyen zamanda ekol olmuş Alman futboluna milli takımlar düzeyinde, yani uluslararası alanda katkı sağlayacağı kesin... Bizim de başta Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi bayrak takımlarımızın iyi bir planlama ve futbol anlayışı ile genç ve Türk oyuncu destekli kadro anlayışına yönelmesi gerekir. Böyle bir hareket, hem ülke futboluna, hem de kulüplerin geleceği adına çok önemli bir katkı sağlar.

HER ZAMAN İSTİKRAR ŞART

TÜRKİYE’de futbol, zaman zaman elde edilen başarılara rağmen gerçekten başarılı diye tanımlanabilecek bir düzeyde midir? Konuya realist bakmak gerekirse, değildir. Çünkü uluslararası ölçekte başarı kriterlerinden birisi istikrar, yani devamlılıktır. Başarıda devamlılık, oynanan futbolun belli bir kalitede sürdürülme halidir. Oynanan futbol kalitesi ise, uluslararası arenada varlığınızı kabul ettirebilecek kriterlerde bir futbol anlayışı demektir.

EKOL OLMAK FARKLIDIR

ÜLKELERARASI platformda kendinizi kabul ettirebilecek standartta bir futbol ile bu anlayışı sürdürebilme koşullarınız, ‘Başarılı ülke futbolu’ hakkında konuşmanızı sağlayabilir.

Yazının Devamını Oku