Kuzulara fısıldayan kadın

Kasaplık zor meslektir. Yirmi yirmi beş kiloluk kuzular, dört yüz kiloluk danalar arasında satırla iş yapmak kolay değildir.Kadın eliyle kasaplık nasıl yapılır gösterdi bize Burcu.

Haberin Devamı

Yeni nesil yeme içme işine merak sararak gençlere güzel örnek oldu.
Burcu Güneş, Bursa’nın yetenekli, meraklı ve sevilen kasaplarından…
Etin dilinden çok iyi anlıyor, ‘kuzulara fısıldayan kadın’ demek yanlış olmaz.

‘ET TEKNİKERİ OLARAK MEZUN OLDUM’

Kuzulara fısıldayan kadın

Kasaplık mesleğini seçmesini gelin Burcu’dan dinleyelim:
“Her şey babamın yüzünden oldu.
Çok disiplinli bir adamdı. Hala öyle…
Üstümde büyük hakimiyet kurdu ‘Okumazsan seni tavuk çiftliğine veririm suyun içinde tavuk yolarsın; bir tane zayıf not al, kasap Bülent’in yanına veririm’ derdi.
Evrene senelerce böyle mesaj gönderdi…
2010 yılında et teknikeri olarak Balıkesir Üniversitesi’nden mezun oldum.
Bursa’da özel sektörde yerel bir markada gıda teknikeri olarak işe başladım.
Sosyal ve insanlarla iletişim halinde olmayı seven bir ruha sahip olduğum için, patronum tarafından da fark edilip satış pazarlama departmanına alındım.
Kısa sürede onların da yardımıyla Bursa’nın sektörde bilinen en iyi satışçılarından biri olarak anılmaya başladım.
2013 yılında gençliğimin verdiği deli cesareti ve başarının bana getirdiği kör egoyla kasap hayvanları, kalite, randıman gibi eğitim aldığım dalda ilerleyip bunlara bir de satışçı olmamı da ekleyerek kasap olmaya karar verdim.

Haberin Devamı

BENİMLE DALGA GEÇTİLER

İlk dükkanı açtığımda özellikle kız arkadaşlarım: ’Deli misin Burcu, Necdet Dönmez’in kızısın bunları çekmek zorunda değilsin, biliyorsun değil mi?’ diye uyarıyorlar, ‘ceketin de et kokmuş’ diyerek takılıyorlardı. Kasaplık hatta mahallenin kasabı etiketi genelde pos bıyıklı şişman amcaların işi gibi algılanıyordu ki, Nusret gibi fenomenlerin sosyal medyada et ile işler yapması bizim mesleği popüler bir noktaya getirdi.
Hiç kimseden destek almadım sadece aileme kredi çektirmiştim, çalışarak kazandığım parayla kredi taksitlerini ödedim.
Eşim de öğrenciyken okulda tanıştığım meslektaşım olduğundan şimdi kasaplık işini karı koca birlikte yapıyoruz.

Haberin Devamı

ETİ SÜSLÜYORUM

Bursa’da pek çok iş yerinin et tedariğini biz sağlıyoruz. Şehirdeki 124 kasap ile anlaşarak bonfile gibi değerli etlerini diğer tedarikçilere ben ulaştırıyorum. Daha çok değerli et parçaları ile uğraştığım için et sektörünün kuyumcusu gibi çalışıyorum.
Kadın gözüyle baktığımda eti süsleyerek yeni ve farklı işler de yapmaya başladım. Eti tereyağı ile kaplayıp doğum günü pastası gibi bir şekle sokuyorum. Süsleyerek değişik şekiller veriyorum ete. Doğum günü için bile et almaya gelen çok müşterim var. Bu yaptığım inovasyon işlerimi çok arttırdı diyebilirim.”

Evet Burcu Güneş’in öyküsü böyle... Her işte olduğu gibi kadın gözüyle işin şekli ve niteliği güzelleşebildiğini gösterdiğin için tebrik ederiz seni Burcu…

Haberin Devamı

Festivaller Mevsimi Başladı

Tüm yurtta festivaller başlar. Bu akımı Gaziantep başlattı. Ancak bu sene Gaziantep GastroAntep adıyla yaptığı festivali yapmayarak, ayırdığı bütçesini sel felaketi nedeniyle kayıp yaşayan Karadeniz bölgesindeki yurttaşlara yardım edeceğini açıkladı. Ancak pek çok şehirde festivaller pandemiye rağmen yapılmaya devam ediyor. İşte bu hafta bunlardan bazıları ile ilgili bilgileri verelim:

‘BİRLİK’ TEMASIYLA HATAY İSTANBUL’LA BULUŞUYOR!

Hatay Valiliği himayesinde, İstanbul Hatay Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen 10.“İstanbul’da Hatay Günleri” 6-10 Ekim tarihleri arasında İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı’nda gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Kuzulara fısıldayan kadın

Her yıl düzenlenerek gelenekselleşen, Hatay’ın sahip olduğu sosyokültürel yapısını, tarihini, ekonomisini ve üretim değerlerini tanıtmayı hedefleyen ‘İstanbul’da Hatay Günleri’, aynı zamanda her yıl farklı bir temayla farkındalık oluşturarak ülke gündeminde etkili olmayı da hedefliyor. Bu sene organizasyonun sloganı da ‘Biz Biriz! Dünya Bir!’ olarak belirlendi.
Biz Biriz! Dünya Bir!
İstanbul Hatay Dernekler Federasyonu Başkanı Hüseyin Yılmazer, 10. ‘İstanbul’da Hatay Günleri’nin Hatay’ın özünde olan değerlerinin geniş kitlelere tanıtılmasında büyük rol oynadığını söyledi. Yılmazer, organizasyon süresince Hatay’ın küçük bir versiyonunu İstanbul’a taşıyacaklarını, Hatay’ın tarihi, folkloru, zanaatları, yöresel ürünleri ve lezzetleri ile katılımcılara görsel, işitsel, lezzetsel bir şölen yaşatacaklarını belirtti.
Yılmazer ayrıca “2020 yılında Pandemi koşulları nedeniyle düzenlenemeyen, İstanbulluların özlediği, “İstanbul’da Hatay Günleri” organizasyonunda, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin katılımları ile Hataylı esnafın ürünlerinin yer alacağı stantlar, Hatay folklorunun en güzel örneklerinden biri olan kına gecesi gösterisi, konserler, gelenekselleşen künefe şöleninin yanı sıra Hatay’ın zanaatkarları, tarım ve gıda üreticileri, turizm, sanayi şirketleri ve STK’lar da yer alacak” dedi.

Haberin Devamı

Birlikte üretilecek

Geleneksel el yapımı ürünlerin daha çok ilgi çektiği günümüzde, Hatay’ın kültürünü yansıtan zanaatlar, özel bir alanda yer alacak olan “Hatay El Sanatları Workshop” bölümü ile 5 gün süresince katılımcılarla birlikte gerçekleştirilecek atölye çalışmaları ile uygulamalı olarak üretilecek ve sergilenecek. Zanaatların yanı sıra alanda yer alacak özel bir bölümde her gün Hatay’a özgü tatlardan biri katılımcılarla birlikte yapılacak. Zahter salatası, zeytin salatası, ıspanak borani, firik aşı, öcce, kemmunlu biberli aş yapımı ustaların bilgileri ile uygulamalı olarak ziyaretçilere anlatılacak.

Özlenen lezzetler İstanbul’da

Dünyanın en güzel mutfaklarından biri olma özelliğinde olan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na alınarak tescillenen Hatay mutfağının künefesi, kireçte kabak tatlısı, tepsi kebabı, kömbesi, salça ve baharatlarıyla özlenen yöresel lezzetleri de İstanbullularla buluşacak.

Adana Lezzet Festivali

Bu yıl 8-10 Ekim tarihleri arasında Adana Lezzet Festivali’nin 5’incisi gerçekleştiriliyor. Gastronomi şovları, söyleşiler ve Adana lezzetleriyle dopdolu uluslararası çaptaki bu özel festivalde ünlü şeflerin yemek şovlarını izleyebilir; meşhur Adana kebabını, şalgam suyunu, şırdanı, ciğerini, içli köftesini ve muzlu sütünü doya doya tadabilirsiniz. Üstelik bu yılki festivalde Umut Karakuş, Elif Edes ve Sinem Özler gibi ünlü şefler de sizleri bekliyor. Adana Merkez Park’ta düzenlenecek olan ve katılımın ücretsiz olduğu festival için uçak biletinizi vakit kaybetmeden satın alın.
 
İstanbul Kahve Festivali

Kahve, birçoğumuzun sabahları keyifle içtiği, öğlen molalarımızı keyiflendiren, dostlarımızla buluştuğumuzda sohbetlerimize eşlik eden değerli bir içecek. İstanbul Coffee Festival ise kahve sevenleri buluşturan en önemli etkinliklerden biri. Sosyalleşmek, konserlerde doyasıya eğlenmek, bol bol ve çeşit çeşit kahve içmek istiyorsanız İstanbul Kahve Festivali’ne mutlaka gitmelisiniz. Burada zincir kahvecilerden ya da 3. dalga kahvecilerden farklı ülkelerin değişik aromalardaki kahvelerini en taze şekliyle tadabilirsiniz. Bu yıl İstanbul Kahve Festivali’nde konser verecek kişiler arasında Feridun Düzağaç, Burak Kut, Can Bonomo ve Bedük gibi ünlü isimler de var. 7-10 Ekim tarihleri arasında Küçükçiftlik Park’ta gerçekleştirilecek bu keyifli festivali kaçırmayın.
 
Geyve Ayva Festivali

Sakarya’ya bağlı Geyve, eşsiz lezzet ve görünümdeki ayvalarıyla meşhur. 2014 yılında düzenlenmeye başlanan Ayva Festivali, Geyve’deki en keyifli etkinliklerden biri. Bando gösterisi, konserler ve tabii ki ayva tadımıyla dolu festival bu yıl 9-10 Ekim tarihleri arasında Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Yöresel lezzet yarışmaları, tarım konferansı ve halk oyunları gösterileri katılımcılara eğlenceli anlar sunan Geyve Ayva Festivali’nde en iyi ayva tatlısı yapana ödül verilecek, aynı zamanda en iyi ayva da seçilecek.
 
Gastro Afyon

Türkiye’nin lezzetleriyle öne çıkan şehirleri sayılırken akla Gaziantep, Adana, Urfa, Hatay, Mersin ve tabii ki Afyon geliyor. Sucuk ekmek, ağzı açık, Afyon keşkeği, haşhaşlı pide ve bükmeyi ise tadan herkesin sürekli yemek istediği Afyon lezzetlerinden. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Gastro Afyon, yemekleriyle olduğu kadar her kategoriden mutfak yarışmaları ve gastro şovlarıyla ünlü. 14-17 Ekim tarihleri arasındaki Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi’nde düzenlenen bu lezzetli festival, Afyon mutfağını keşfetmeniz için muhteşem bir fırsat sunuyor.
 
İzmir Gastrofest

İzmir’in gastronomi anlamında marka kent olmak için düzenlediği İzmir Gastrofest, her yıl belli temalarla düzenlenen bir etkinlik. Bu yıl ‘Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak’ konseptiyle gerçekleşecek festival, toprağın zarar gördükten sonra dahi kendini nasıl yenileyebildiğini ele alacak. Diğer tüm lezzet festivalleri gibi ünlü şeflerin workshoplarıyla dolu etkinlikte aynı zamanda ünlü restoranların tadım menüleri de denenecek. İzmirli yerel üreticilerin satış yaptığı, sokak lezzetlerini tadabileceğiniz etkinlik 24 Ekim’de Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilecek. Siz de İzmir’in en ünlü sokak lezzetlerini doyasıya tatmak, lezzetli reçellerinden satın almak ve festivalin sonunda yapılan kutlama partisiyle dilediğinizce eğlenmek istiyorsanız İzmir sizi bekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları