İnegöl, mobilyadan gastronomiye geçti

Geçen hafta yapılan İpeksi Lezzetler Bursa Gastronomi Festivali’nin yankıları devam ediyor. Bu durum herkesi mutlu etti.Bu kadar kalabalığı beklemiyorduk.. Bu festival bize ‘gastronomik farkındalık’ kazandırdı.

Haberin Devamı

İnegöl, mobilyadan gastronomiye geçti

Bursa ilçeleri en güçlü şehirlerin başında geliyor. İnegöl, İznik, Gemlik, Mudanya, Karacabey, M.Kemalpaşa, Anadolu’daki pek çok şehirden daha büyük potansiyele sahip.
*
Anadolu’da her şehrin kendine özgü yemekleri, lezzetleri var. Bu lezzetler Türk Mutfağı’nın adeta incisi. Bu şehirler arasında İnegöl, farklı kültürlerin harmanlandığı, birbirinden lezzetli ve sofralarımızı zenginleştiren çeşitlilikte yemekleriyle dikkat çekiyor.
*
İnegöl, mobilya ile markalaşmak yerine ‘gastronomi ve turizm’ ile markalaşmayı tercih etmiş olmalı ki; ‘Gastro İnegöl’ mottosuyla önemli bir sıçrama yaptı.
Bu atılımda elbette Başkan Alper Taban ve ekibinin önemli bir etkisi var.
Geçenlerde gittiğimiz ‘Ortaköy Kervansaray’ çok iyi dekore edilmiş, şık mir mekanda muhteşem yöresel İnegöl yemeklerinin ve lezzetlerinin tadına bakma fırsatımız oldu.
Meğer İnegöl’ün mutfağında neler varmış neler..İnegöl sadece köfteden ibaret değilmi. Köylerinden, kasabalarından elde ettikleri reçetelerden ‘Gastro İnegöl’ ortaya çıkmış.

Haberin Devamı

İnegöl, mobilyadan gastronomiye geçti


İnegöl Köftesi, coğrafi işareti alınarak tescil edilen bu kıymetli lezzeti Türkiye’de herkes biliyor. 1892‘de Bulgaristan’ın Filibe Eyaleti’nin Pazarcık ilçesinden Köfteciler ailesine mensup Mustafa oğlu İbrahim Besler İnegöl’e göç etmiş. Bulgaristan’da yaptığı bu işi 1893’ten bu yana ‘İnegöl Köftesi’ adıyla tanıtan aile olmuşlar. Ardından diğer markalarla İnegöl ‘köfte şehri’ durumda.
İnegöl köftesi meşhur olur da piyazı olmaz mı? İçerisinde yer alan Cerrah fasulyesi, Yenişehir kıl biberi ile, soğanı, maydanozu, yumurtası, zeytinyağı, limonu, sumağı ile eşsiz bir yancıdır.

İnegöl çiftetellisi

Ceviz büyüklüğünde yuvarlanan İnegöl köfteleri, önce yumurtaya sonra tarhanaya bulanarak kızartılıyor. Terayağında kavrulan erişteler pilav gibi pişirilerek üzerine bu çıtır köfteleri ekleyerek elde ediliyor.

Haberin Devamı

Cıbrıkalı peynir

Cıbrıka baharatıyla çiğ sütten yapılan bir çeşit peynir. Cıbrıka bitkisi ise, Türkiye’de çok nadir yetiştirme imkanı bulunan bu bitki, İnegöl’ün dağlarında yetişir. Genelde kahvaltı sofralarında zeytinyağının veya salçanın üzerine eklenerek de yenir.

Kaymaçina

Süt, yumurta ve şekerin buluşarak fırında pişirilen kaselerde sunulan yöresel bir tatlı.

Cerrah kuru fasulye

Yöreye has pişirme tekniğiyle dikkat çeken bir fasulye çeşidi ve yemeğidir. Geceden ıslatılmadan, kendi suyu ile çömlekte pişirilen Cerrah Fasulye, pastırmalı, acı biberli, kuzu etli çeşitleri vardır.
Ispanak Ulevak, Mişoriz (tavuklu büryan), Hinkal Mantı, Metez (Çerkes mantısı), Şibit, tepsi mantısı, Pitta (Boşnak Böreği), Arnavut Böreği, İnegöl sütlü kadayıf, İnegöl kabak tatlısı, Tosman helvası gibi yemekleri olan kıymetli bir sofradır İnegöl.
*
Ayrıca Kula salçası, İnegöl pırasası yine bölgenin önemli yöresel ürünlerindendir.
*
Oylat gibi Sağlık Turizminin en önemli merkezlerinden birinin bulunduğu İnegöl, mobilyada yarattığı markalaşma başarısını eminim gastronomide de elde ederek Bursa’yı Türkiye’de ve dünyada daha iyi temsil edeceğine inanıyoruz. İnegöl’ün markalaşma sürecini daha iyi yönetebilmesi ve sağlık, gastronomi ve turizm sektöründen daha fazla pay alabilmesi için neler yapması

Haberin Devamı

İnegöl, mobilyadan gastronomiye geçti

YAPILMASI GEREKENLER

-Gastro İnegöl çok önemli bir marka. Marka tescili, domaini alınarak kurumsal kimliğinin gerekleri yerine getirilmeli.
-İnegöl için Gastronomi ve Turizm Konseyi kurulmalı. Belediye Başkanı öncülüğünde İnegöl’ün akil adamlarını bir araya getiren, siyaset üstü bir yapı olmalı.
-Kısa-orta ve uzun vadeli planları ve yol haritası belirlenmeli.
-Gastro İnegöl Gastronomi Festivali, Gastronomi Çalıştayı, Oylat Sağlık Turizmi Çalıştayı’nın ne zaman yapılacağı planlanmalı.
-Gastro İnegöl denilince bir ürün öne çıkmalı ve markanın bir mottosu oluşturulmalı.
-Uluslararası alanda kardeş şehirler, (özellikle Balkan ve Kafkas coğrafyasından) seçilmeli.
-Varolan ve oluşturulacak yeni coğrafi işaretli ürünler ve yemekler üzerinde çalışacak bir Bilim Kurulu, bunların menülere eklenmesi için mutfak kurulu oluşturulmalı.
-Sektöre aşçı, mutfak personeli yetiştirmek için İnegöl Gastronomi Okulu oluşturulmalı 3-6-9-12 aylık kurslarla özellikle gençler, kadınlar teşvik edilmelidir. İş kur, Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği gibi kurumlarla ortak projeler gerçekleştirilmeli.
-Gastro İnegöl için gastronomi dernekleri, Tursab, Rehberler Odası, diğer STK, influserlar ile düzenli toplantı ve aktiviteler planlanmalı.
-Gastronomi ve Turizm işletmelerine bu konuda bilinç kazandırma, servis ve sunum eğitimleri verilmeli.
-Turizm Liseleri desteklenmelidir. Eskişehir’de ilki açılan Gastronomi Lisesi’nin İnegöl’de de temelleri atılmalı.
-İstanbul’da her yıl düzenlenen Uluslararası Emit Fuarı’na ve diğer gastronomi festivalleri’ne katılım sağlanmalı.

Yazarın Tüm Yazıları