Bursa’nın altın kızları

Bu yıl ilki düzenlenen Bursa İpeksi Lezzetler Gastronomi Festivali’nin içeriğinde diğer benzer festivallerden farklı etkinlikler vardı: Gastronomi Çalıştayı, Gastronomi Fotoğraf Sergisi ve Gastro Müzik gibi... Bu etkinlikler festivalin öne çıkan farklı lezzetleriydi.

Haberin Devamı

Bursa’nın altın kızları

Bu hafta sizlere ‘İpeksi Lezzetler’ diyerek adını verdiğimiz Bursa’nın birbirinden güzel lezzetlerine güfteler ve besteler düzenleyerek, bu lezzetlerin sadece karnımızı değil ruhumuzu da doyurmasını sağlayan bir ekipten bahsedeceğim sizlere.. Bursa’nın gururu, hamarat, bir o kadar neşeli ve hayat dolu kalabalık bir kadın korosu ile birlikte, Aysel Gürel öncülüğündeki Nilüfer Kadın Korosu’ndan.
*
Amaçları toplumun ihtiyacına göre sosyal projeler yararına çeşitli konserler vermek, unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri, geleneksel Türk Kültürünü, halk danslarını, müziğini, kostümleriyle birlikte yaşatılmasını, nesilden nesile aktarılmasını sağlamak..
Nilüfer Kadın Korosu (benim adını koyduğum diğer adıyla) Altın Kızlar’ın diğer amaçları da, Türkiye ve dünya ülkelerine Türk kadınının neler yapabildiğini göstermek, tüm kadınlara örnek olmak. Aynı zamanda Türkiye’nin kültürel farklılığının ayrışma değil, bir zenginlik olduğunu, farklı yörelerin farklı müzik türlerini, gelenek ve göreneklerini, halk danslarını, o yörenin geleneksel kostümleriyle sahneye taşıyarak, bu kültür zenginliğini tanıtıyorlar ve yaşatıyorlar, kadınları sosyal hayatın içine katıyorlar.
Böylelikle toplumun tüm kesimlerine sosyal motivasyon sağlayarak, izleyenlerin ruhlarına dokunuyorlar. Toplumun her kesimine sanat sevgisini aşılayarak, gönüllü sanat elçiliği yapıyorlar.
*
Aysel Gürel aslında bir doktoralı bir veteriner. İçindeki müzik sevgisini, yeteneğini ilk olarak babasının memur olarak görev yaptığı Elazığ’da öğretmen lisesinde mandolin ve flüt çalarak keşfediyor. Daha sonra üniversite korosu, Elazığ Musiki Konservatuvarı Korosu, Bursa Nilüfer Belediyesi Türk Sanat ve Halk Müziği Koroları’nda korist ve solist olarak müzik çalışmalarını sürdürüyor.
Daha sonra Gürel 2005 yılında, Bursa Nilüfer Belediyesi bünyesinde, onun şefliğinde kurulan ‘İkinci Bahar Kadın Korosu’nda gönüllü şef olarak görev alır. Sonraki yıllarda belediye bünyesinden ayrılan ve ‘Nilüfer Kadın Korosu’ adı ile yoluna devam eden bu koroda gönüllü şeflik görevini sürdürür.
Bugüne kadar tamamı sosyal projeler yararına yapılan 171 konserin şefliğini yapan Aysel Gürel ve ekibi her yıl yaklaşık 70.000 TL tutarındaki konser gelirlerinin tamamı yardım kuruluşlarına ve derneklere bağışlıyor. Bu bağışlarla şehit ve gazi aileleri, şiddet mağduru kadınlar, kanser hastaları, yardıma muhtaç öğrencilerin eğitimine burs desteği verildi. Aynı zamanda bedensel ve zihinsel engellilere, spastik çocuklara, lösemi, hemofili, talasemi hastası çocuklara, yetiştirme yurtlarındaki kız çocuklarına ve depremzedelere de destek oldular.
Alzheimer ve Onko-Day Hasta Konukevleri, Kızılay Kız Yurdu yapımı, hastane odaları, Bulgaristan’da Mestanlı Devlet Hastanesi, Kırım’da çocuk oyun bahçesi yapımına da katkı sağladılar. Ayrıca; Huzurevi, kadın ceza ve tutukevinde rehabilitasyon amaçlı konserler verdiler. Köy kadın dernekleri ziyaretleriyle kadın dayanışması sağlandı ve onlara da destek verildi.

 

Haberin Devamı

Bursa lezzetleri hem damağa hem kulağa

 

Haberin Devamı

Bursa’nın altın kızları

Onlarla yollarımız Gastronomi alanında kesişti. Aysel Gürel başkanlığında koro üyeleriyle birlikte başta Bursa lezzetlerini ve Türk mutfağının lezzetlerini güftelere ve bestelere taşıyarak Türkiye’de bir ilke imza attı. Gastromüzik adını verdiğimiz bu içeriklerle festivallere, gastronomi etkinliklerine ayrı bir nitelik ve içerik sağlamalarını önerdim. Bu konuda ben de onlara mentörlük yaparak, yeni gelişim alanları yaratmaya çalışıyorum.
İlkini Bursa İpeksi Lezzetler Festivali’nde gerçekleştirdikleri ‘gastromüzik’ içerikli koro çalışmalarına halen devam ederek yeni güfte ve besteler üzerinde çalışıyorlar. İşte yaptıkları güftelerden bazılarını sizlerin beğenisine sunuyorum;

 

Haberin Devamı

Gel bursaya bak doyulmaz tatlara

 

Bursa’nın ne güzeldir kebabı
Pideli köfte, kestaneli pilavı
Süt helvası, Kemalpaşa tatlısı
Cantıkdadır lezzetin harikası

Her birinin nefaseti bir başka
Unutulmaz lezzet vardır burada
Tarihi şehrin,lezzeti damaklarda
Gel Bursa’ya bak doyulmaz tatlara.

Söz: Dr. Aysel Gürel /Bursa Nilüfer Kadın Korosu Şefi.
(Bursa’nın Ufak Tefek Taşları türküsünden uyarlanmıştır)
*

Söz: Dr.Aysel Gürel.Bursa Nilüfer Kadın Korosu Şefi.
(Bursa’nın ‘Zeytinyağlı Yiyemem Aman’ türküsüne uyarlanmıştır.)

Bursa’nın altın kızları

Bursa kebabı

Kadim şehir, yeşil Bursa’da.
Unutulmaz bir tat hafızalarda.
Nefaseti kalır damakta.
Bir başkadır sunumu bakır tabakta.

BURSA KEBABI DERLER ONUN ADINA,
DOYULMAZ BİR LEZZETTİR BAKSAN TADINA.

Haberin Devamı

Cızlayan tereyağın kokusu.
Pidesi, salçası o güzel sosu.
Kalıp gibi enfes yoğurdu.
Sanki bir tablo gibi tabakda buluştu.

BURSA KEBABI DERLER ONUN ADINA,
DOYULMAZ BİR LEZZETTİR BAKSAN TADINA.

 

Söz: Dr.Aysel Gürel.Bursa Nilüfer Kadın Korosu Şefi.
(Bursa’nın ‘Zeytinyağlı Yiyemem Aman’ türküsüne uyarlanmıştır.)

Yazarın Tüm Yazıları