Fatih Tekeci

İlle de BELPA

12 Aralık 2022
Burada Okur Yazar’da geçen hafta, okurumuz Sibel Aracı’nın, “BELPA Buz Pateni Spor Tesisi’nin açılmasını talep ediyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu duruma hızlı bir çözüm bulmasını bekliyoruz” iletisine yer vermiştim.

“BELPA açılsın” talebiyle bir ileti de okurumuz Melek Banu Kevinç’ten geldi.

Yıllardır buza emek veren bir sporcu velisi olduğunu aktaran okurumuzun iletisi -özetiyle- şöyle:

EN AZINDAN SPORCULAR İÇİN AÇILMASINI İSTİYORUM

“BELPA’nın yaklaşık üç yıldır ‘tadilat’ gerekçesiyle kapalı tutulup hiçbir tadilattan geçmeyişini anlamıyor ve çok büyük ihtiyaç duyulan bu çalışır durumdaki tesisin -en azından sporcular için- açılmasını istiyorum. Bu tesisin buz kısmı şu ana dek birçok kez tadilat görmüş ve çalışır durumdadır. Dışı ile ilgili çalışmalar yapılırken de buzun açık kalması Ankaralı sporcular için çok önemlidir. Birçok sporcu tek tesise (Çayyolu) sığamamakta, antrenman saatleri yetersiz kalmaktadır. Çalışır durumdaki BELPA niye kapalı? Tadilat üç yıldır neden yapılmıyor? Buz sporcularının en çok ihtiyaç duyduğu şu dönem BELPA açılsın..!”

MİLLİ EGEMENLİK PARKI’NDA SOKAK KÖPEKLERİNİN SAYISI ARTIYOR

Okurumuz Murat Taş, TBMM’nin Çankaya Kapısı’na çok yakın olan Milli Egemenlik Parkı’ndaki “başıboş sokak köpek” sayısının arttığına dikkat çekiyor.

Yazının Devamını Oku

BELPA Buz Pateni Spor Tesisi neden açılmıyor?

5 Aralık 2022
Okurumuz Sibel Aracı, “BELPA Buz Pateni Spor Tesisi’nin derhal açılmasını istiyoruz” diyerek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) sesleniyor.

Ankara’da şu anda sadece Çayyolu Buz Pisti’nin hizmet verdiğine dikkat çeken okurumuzun iletisi -özetiyle- şöyle:

“Başkentin göbeğindeki BELPA Buz Pateni Spor Tesisi, ne yazık ki şu anda kullanılamıyor. Defalarca tadilata girdi, fakat bir türlü sorun çözülemedi. Sadece sporcular için düşünmemek gerek, aynı zamanda halkın da gidip eğlendiği, deşarj olduğu bir alandı. BELPA Buz Pateni Spor Tesisi’nin açılmasını talep ediyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu duruma hızlı bir çözüm bulmasını bekliyoruz.”

AKKÖPRÜ’DE KARA MANZARA

 Adı “ak”, suyu “kara...”

Burası, 800 yıllık tarihe sahip olan “Akköprü...”

*

Yazının Devamını Oku

Burada Okur Yazar ses getirir sorun çözer

28 Kasım 2022
Burada Okur Yazar’da bu hafta, okurlarımızın geçen haftalardaki şikâyet ya da taleplerine, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) verilen yanıtlar var.

İşte “kentin sesine ses veren ve sorun çözen” iletiler...

*

SÖZ YETKİLİDE-1

* GEÇEN PAZARTESİ: Okurumuz Ali Zorlu, Eskişehir Yolu’ndaki ODTÜ yaya üst geçidinin merdivenlerini, elindeki büyük bir valizle çıkmaya çalışan öğrenciye dikkat çekerek, “Bu üst geçide asansör yapılması şart” demişti.

* GEÇEN SALI: Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kent Estetiği Daire Başkanlığı, “Yetkili mühendislerimiz tarafından yapılan keşif çalışmalarında, ilgili üst geçit için, ‘Yaya üst geçidinin ODTÜ tarafındaki boşluk, asansör için gerekli asgari ölçüleri sağlamaktadır fakat Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafındaki kaldırımda asansör yapılması için gerekli asgari boşluk bulunmamaktadır. Üst geçidin her iki tarafına yapılmayan asansörler dezavantajlı gruplar için mağduriyet yaşatabileceğinden üst geçit asansör yapımına uygun değildir’ şeklinde rapor sunulmuştur. Bu durumda üzülerek talebinize olumsuz yanıt vermek durumundayız” açıklamasını göndermiş.

*

SÖZ YETKİLİDE-2

Yazının Devamını Oku

Hattı müdafaa

21 Kasım 2022
Esenboğa Havalimanı, Ankara Garı, Ankara YHT Garı, Eryaman YHT Garı, AŞTİ, Başkent İlçeler Terminali...

Burası Ankara ve burası başkent.

Bu altı noktaya da 7/24 kusursuz ulaşım sağlanmalı.

*

Misal.

Eski ABB Başkanı Mustafa Tuna, 2018 yılında “Eryaman YHT Garı-Sincan(Fatih)-Eryaman” arasında sefer yapan 559 numaralı EGO otobüsü hattı koymuştu.

Ancak.

Günde 13 sefer yapan bu hat şimdi yok!

*

Yazının Devamını Oku

Motosikletli kuryeler yayalara kaldırımı zehir ediyor

14 Kasım 2022
Çankaya-Esat’tan okurumuz Emine Öztürk, “Motosikletli kuryeler bizlere hayatı zehir ediyor” demiş.

35 yıldır bu bölgede yaşayan okurumuz, haklı nedenlerini ise iletisinde -özetiyle- şöyle aktarmış:

* Restoranların önünde bulunan ve zaten daracık olan kaldırımları 7/24 işgal ediyorlar. Artık o kadar abarttılar ki evimize giden kaldırımı kullanmak semt sakinlerinin kâbusu oldu.

* Yüzde 80-90’ı trafik kurallarına asla uymuyor. Kaldırımdan gideni, trafikte ters yönde gideni, kameraların olmadığı kavşaklarda trafik ışıklarına riayet etmeyeni... Hep ihlal!

* Semtimizin yaş ortalaması oldukça yüksek. Motosikletli kuryelerin kaldırımları kullanmaları, hareket, işitme ve görme kısıtlılığı yaşayan yayalar için hayati tehlike oluşturuyor.

* Trafik polisleri çoğu zaman ihlal yapan motosikletli kuryeleri ceza yazmadan, sözlü uyarı ile geçiştiriyor. Caydırıcı önlemler alınsa ve cezalar uygulansa bu kadar kötü durum olmazdı.

* Kavşak ve yoğun noktalara kamera (EDS) sistemi kurulmalı. Trafik polisinin denetimi artmalı ve sözlü uyarı yerine caydırıcı olan trafik cezaları uygulanmalı. Özellikle kaldırımda gidenlere!

* Önlemler alınmazsa çok büyük sıkıntılar olacak. 35 yıllık Esatlı olarak hiçbir konuda bu kadar rahatsız olmamış, kendimizi bu kadar güvensiz ve huzursuz hissetmemiştik.

SORUM VAR-1

Yazının Devamını Oku

EGO Genel Müdürlüğü’nden ‘Park Et Devam Et’ açıklaması

7 Kasım 2022
Geçen pazartesi: EGO Genel Müdürlüğü’nün daha önce ücretsiz olan Macunköy metro istasyonu çıkışında başlattığı “Park Et Devam Et” adlı otopark uygulaması hakkında okurumuz Emre Çetiner, “Uygulama sonrası vatandaşların birçoğu aracını sokağa park etmeye başladı” demişti.

* GEÇEN SALI: Hürriyet Ankara’nın “Sosyal Medyada Kalmasın” yazarı Murat Yılmaz, “Metro güzergâhında gidip-gelenler için uygulama güzel ama metrodan inip otobüse binenler için ekstra bir otopark ücreti var. Aktarmalı gidenler de bu yüzden araçlarını çevreye park ediyor” diye yazmıştı.

*

* VE CUMA GÜNÜ: EGO Genel Müdürlüğü’nden “Park Et Devam Et” açıklaması geldi.

Bu uygulama iyi mi kötü mü? Kim haklı kim haksız?

Söz şimdi yetkilide, son karar vatandaşın...

‘CİVARDAKİ İŞ YERLERİ HAKSIZ YERE ELEŞTİRİYOR’

“Macunköy istasyonunda bulunan otopark, istasyon ile birlikte inşa edilmiş 450 araçlık bir otoparktır. ‘Park Et Devam Et’ ile birlikte kapasitesi 1100 araca çıkarılmış, yeniden asfaltlanmış, araç yerleri belirlenerek işaretlemeler yapılmış, etrafı tel çitle çevrilmiş ve kameralar yerleştirilerek emniyetli hale getirilmiştir. Bu sistemin esas amacı araç sahiplerini metro kullanmaya teşvik etmektir. Bu sayede vatandaşlarımız araçları ile şehir merkezine gitmeyerek trafik yoğunluğu ve hava kirliliğinin önüne geçmiş olacaklar. Ancak Macunköy otoparkımızı yıllardır ücretsiz kullanan civardaki iş yerleri, ‘eskiden ücretsizdi, şimdi ücret alınıyor’ diyerek bu sistemi haksız yere eleştirmektedir. ‘Park Et Devam Et’ otoparkını kullanan vatandaşlarımız, Macunköy’den metroya/otobüse binip, yeniden akşam toplu taşımayla döndüklerinde ücretsiz olarak kullanmaktadırlar. Ücret alınan kesim bu alanı bu amacı dışında işgal eden civar iş yerlerindeki araç sahipleridir. Bu nedenle ‘Park Et Devam Et sistemi ters tepiyor’ demek doğru değildir. Çevreci bir yaklaşım için ‘Park Et Devam Et’ otoparklarının sayılarının da artırılması gereklidir.”

 HÜRRİYET ANKARA YAZIYOR SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR

Yazının Devamını Oku

EGO Genel Müdürlüğü taşınırsa Ulus’a yazık olur

31 Ekim 2022
Aankara’da konu ne zaman Ulus’a gelse, aynen şunu söylerim:

“Ulus, Ankara’nın kalbi. Ama bu kalp tarihine/geçmişine bakınca “güm güm”, bugününe bakınca da “tek tük” atıyor. Çünkü damar yolları tıkalı. Anjiyo şart.”

*

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bir anjiyo çalışması var.

Lakin.

Okurumuz Selahattin Erdem gibi operasyonun yanlış seyrettiğini düşünenler de var.

* 

Misal.

Yazının Devamını Oku

Bunu yapan(lar)ın yatacak yeri yok  

24 Ekim 2022
Karşıyaka Mezarlığı’nın bir güvenlik sorunu var. Okurumuz Erdal Bayram’dan gelen ileti de bunu doğruluyor.

 Annesinin mezarını ziyarete giden okurumuz Erdal Bayram, yan yana 4-5 mezara zarar verildiğini, taşlarının kırıldığını görmüş.

Ve okurumuz, hem şikâyetini hem duyduklarını hem de önerisini iletisinde şöyle aktarmış:

TEPKİ AMAÇLI MIYDI?

“Mezar bakımı ve çiçek dikimi yaparak para kazanan kişilere izin verilmediği, onların da Karşıyaka Mezarlığı Müdürlüğü’ne tepki olarak bazı mezarlara zarar verdikleri yönünde bir iddia var. Bu doğruysa durum vahim!

GÜVENLİK YETERSİZ Mİ?

Yazının Devamını Oku