Yeşil dönüşüm çağrısı

Sürdürülebilir büyümenin sağlanması ve yoksulluğun azaltılması çerçevesinde yeşil bir ekonomi oluşturmanın ön koşulu yeşil dönüşümünde geçmektedir.

Haberin Devamı

Son dönemde yaşanan ekonomik krizler, iklim değişikliği gibi çevresel ve ekonomik problemler, sürdürülebilir kalkınma çerçevesi altında yeşil büyüme, yeşil ekonomi, düşük karbonlu ekonomi, sürdürülebilir üretim ve tüketim gibi kavramları ortaya çıkarmıştır.
Özellikle AB yeni ticaret anlayışı olarak deklare ettiği Yeşil Mutabakat stratejileri kapsamında yeşil dönüşüm kaçınılmazdır. Üreticilerimiz için özellikle KOBİ’ler açısından Avrupa Birliği’nin en büyük pazarımız olduğunu düşünecek olursak, bu dönüşümün hızla başlatılması gerekmektedir.
Ülke olarak, ekonomik büyüme ve kalkınmayı teşvik etmek için yeşil büyümeyi uygulamaya koyarak doğal zenginliği, refahının dayandığı kaynakları koruyarak, çevresel sorunlarının çözümünü ve çevresel hizmetlerini geliştirecek yeşil dönüşümü desteklemeliyiz.

Haberin Devamı

Yeşil dönüşüm çağrısı


Bursalı KOBİ’ler için bu kapsamda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yürütülen Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi (BUTEXCOMP) tarafından yeşil dönüşüm alanında bir hibe çağrısı var. Bursa’da kurulu teknik tekstil ve kompozit sektörlerindeki KOBİ’lerin Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumlu yeni ürün ve proses geliştirme projelerine BUTEXCOMP tarafından destek sağlanacağı açıklandı. “KOBİ’ler İçin Yeşil Ürün Hibe Programı” Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilmektedir.

5 FARKLI YEŞİL ÜRÜN PROGRAMI DESTEKLENECEK

Yeşil Ürün Hibe Programı, Bursa’da kurulu teknik tekstil ve kompozit sektörlerindeki firmaların yeşil/çevreci/çevreye duyarlı/çevresel etkileri azaltan yeni ürün geliştirme projelerinin, BUTEXCOMP merkezi altyapısını kullanarak uzman personel ve gelişmiş altyapısı ile desteklenerek hayata geçirilmesi ve bölgeden yeni yeşil ürünlerin çıkması amacıyla tasarlandı.
Seçilen KOBİ’lere verilen danışmanlık hizmetleri sonucunda minimum 5 farklı yeni yeşil ürün programı desteklenecek. Program ile seçilen KOBİ’ler için azalan girdi maliyetleri, artan ticarileştirme hacmi ve ihracat potansiyeli artışının sağlanması, teknik tekstil ve kompozit değer zincirinde ağ oluşumunun desteklenmesi amaçlanıyor.
*
Başvurular için son tarih 30 Aralık 2022. Hibe Programı hakkındaki çağrı dokümanları, www.butexcomp.org portalında yer alıyor. Başvurular, konunun uzmanları tarafından Ocak 2023’te değerlendirilecek ve destek verilecek projeler belirlenecek. Daha sonra Şubat 2023’te desteklenecek projelerin duyurusu yapılacak ve hibe sözleşmeleri imzalanacak. Mart 2023-Aralık 2023 döneminde de projeler aktif olarak desteklenecek.
*
Geçtiğimiz günlerde program ile ilgili benim de içerisinde yer aldığım bir bilgilendirme semineri yapıldı. Seminerde BUTEKOM Akademik Danışmanı ve Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karahan ve BUTEXCOMP İnovasyon Uzmanı Mutlu Sezen, Yeşil Ürün Programı’nın tanıtımını yaptı. Söz konusu toplantıda ayrıca Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Avrupa Birliği Uzmanı İrem Özgür Görgün, Yeşil Mutabakat ve AB Fonları; bendeniz tarafından, Döngüsel Ekonomi ve Geri Dönüşüm; TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Uzman Araştırmacısı Dr. Recep Partal, Yeşil Ürün Geliştirmek İçin KOBİ’lere Yönelik Destekler, Kaynak Verimliliği Uygulamaları konusunda bilgiler verildi.
*
Bursa’da tekstil ve kompozit sektörlerinin ne kadar yaygın ve önemli olduğunu biliyoruz. Ana sektörlerimizden olan bu alanlarda yeşil dönüşüm için hibe programlarının desteğiyle finans ve mentörlük konusunda gerekli ihtiyaçların karşılanması sektörümüzü daha güçlendirecek ve rekabet edebilirliğini artıracaktır.
Böylelikle sürdürülebilir kalkınma kapsamında belirlenen çevresel hedeflere uygun, karbon ayak izi düşük, enerji verimliliği yüksek süreç ve ürünlerle doğaya saygılı bir ticaret anlayışı gelişecektir. Artık ticarette sadece finansal unsurlar değil sosyal, çevresel hatta temel insan hakları ile ilgili konular da belirleyici ve ön planda olmaya başlamıştır.

Yazarın Tüm Yazıları