Sıcak bir yaz bizi bekliyor

Nisan ve mayıs yağmurlarının içimizi bir nebze de olsa rahatlatması ve barajlarımızın doluluk oranının artması yaz öncesi hepimize moral oldu.Ancak bu durumun rehavetine kapılıp alınması gereken önlemleri ertelememek ve su tasarrufuna dikkat etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Zira Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), geçtiğimiz günlerde 2023 yazının oldukça sıcak geçeceğine yönelik uyarıda bulundu.
Dünya Meteoroloji Örgütü “Son üç yıldır soğutan bir La Nina’ya sahip olmamıza ve bunun küresel sıcaklık artışında geçici bir fren görevi görmesine rağmen, rekor düzeydeki en sıcak sekiz yılı daha yeni yaşadık. Bir El Nino’nun gelişimi, büyük olasılıkla küresel ısınmada yeni bir artışa yol açacak ve sıcaklık rekorları kırma olasılığını artıracak” açıklamasını yaptı. Dünyanın El Nino’ya hazırlanması gerektiğini aynı zamanda aşırı hava ve iklim olaylarının da tetiklenebileceğini vurguladı.
*
Küresel ısınmanın tüm dünyayı tehdit ettiğini biliyoruz.
Kurak bir kış geçirdik ve tam olarak havalar ısınmadı. Pek çok kişi bu durumu mevsim kayması olarak gündelik dilde ifade etse de yaşanan aslında küresel ısınmanın iklim üzerindeki ciddi etkileri. Şu anda bile İspanya 40 derece ile sıcaklık rekorları yaşıyor.
Tarihin kayıtlı en sıcak yılı 2016 yılıydı ve bu yıl bu rekorun kırılacağının tahminleri yapılıyor.
İklim değişikliği sadece sıcaklıklarda artış değil, kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artışı da beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

EL NİNO NEDİR?OLURSA NE OLUR?

EL Nino, doğu tropikal Pasifik Okyanusu’ndaki yüzey sularının olağan dışı ısınmasını ifade eder. İki ila yedi yıllık aralıklarla düzensiz olarak meydana gelen El Nino’nun okyanus sıcaklıkları, okyanus akıntılarının hızı ve gücü ve yerel hava durumu üzerinde etkisi bulunur.
İspanyolca ‘oğlan çocuğu’ veya ‘velet’ ve ‘küçük kız’ gibi anlamlara gelen El Nino, hava durumunun afacan çocuğu olarak anlatılır.
El Nino genel olarak Güney Amerika’nın batı kıyılarında şiddetli bir etki gösterir. El Nino genel anlamda rüzgarın zayıflaması, yönünün değişmesi dolayısıyla suyun akış yönünün değişmesini temel alır. Bu durum sonucunda meydana gelen basınç değişiklikleri büyük tayfunlar oluşmasına yol açar.
El Nino ilk olarak 1923’te Sir Gilbert Thomas Walker tarafından tanımlanmıştır. El Nino’nun imzası, aylık ya da mevsimsel hava basıncı değişimleri olarak anılmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları