Nasıl verimli yaşarım

Enerjiye olan bağımlılığımız şüphesiz gün geçtikçe artıyor. Evde, sanayide, ulaşımda enerjiyi verimli ve doğru kullanarak israf etmemek gerek ekonomik, gerekse dünya kaynakları açısından çok büyük bir önem arz ediyor.

Haberin Devamı

Enerji verimliliğini artırmak için birçok motivasyon var. Enerji kullanımını azaltmak enerji maliyetlerini düşürür ve enerji tasarrufları, enerji tasarruflu bir teknolojiyi uygulamanın ek maliyetlerini telafi ederse tüketicilere finansal maliyet tasarrufu sağlayabilir. Böylece, enerji kullanımının azaltılması, sera gazı emisyonlarının azaltılması dolayısıyla iklim krizi ile mücadelede bir çözüm olarak görülmektedir.
Kış aylarında özellikle ısınma ihtiyacımız nedeniyle günlük enerji ihtiyacımız ekstra gösteriyor. Evlerimizde daha fazla zaman geçirdiğimiz bu soğuk kış günlerinde enerji tasarrufu sağlamak için neler yapabiliriz?
Evlerde kullandığımız elektriğin temsili gösterimine bakacak olursak hangi alanlarda önlemler almamız gerektiğini daha iyi anlayabiliriz:
%30 buzdolabı ve derin dondurucu
%12 aydınlatma
%9 çamaşır makinesi
%9 ısıtıcılar
%7 televizyon
%4 bulaşık makinesi
%3 kurutucu
%26 diğer

Haberin Devamı

Nasıl verimli yaşarım


Yatırım gerektirmeyen, basit yöntemlerle hem satın alırken hem de kullanırken evlerde tüketilen enerjiyi en aza indirmek mümkündür. İşte ipuçları:
- Aydınlatmada: Enerji verimliliği için duvarlar açık renkli boyanmalı, yüksek enerji sınıfı etiketli verimli lamba (LED) tercih edilmeli, koridor ve tuvaletlerde harekete duyarlı ışıklandırma yapılmalı
- Isıtma ve Soğutmada: Çatı, cephe, zemin, kapı ve pencerelerde ısı yalıtımı yapılmalı, kapı ve pencere hava sızıntılarını önlemek için uygun conta kullanılmalı, pencerelerde en az çift cam kullanılmalı/mevsimsel ayarlara dikkat edilmeli, radyatör arkasına yalıtım levhası yerleştirilmeli, ısı transferi engelleri kaldırılmalı, radyatörlerin üzerini örtmeyen perde kullanılmalı, radyatörlerin önü mobilya ile kapatılmamalı, (Akıllı) termostat kullanılmalı,
- Ev işlerinde: Çamaşır, bulaşık, kurutma makineleri için yüksek enerji sınıfına sahip ürünler tercih edilmeli, makineler tam kapasite çalıştırılmalı ve gerekmedikçe ön yıkama yapılmamalı, ekonomik programlar kullanmalı, tavsiye edilenden fazla deterjan kullanılmamalı, mümkünse çamaşırlar asılarak kurutulmalı, kurutma makinesi kullanımının gerekli görüldüğü hallerde ise ısı pompalı yüksek verimli kurutucu modelleri tercih edilmeli, çamaşırlar mümkün oldukça düşük sıcaklıkta yıkanmalı, kısa süreli yıkama ve durulama özellikli bulaşık makinesi tercih edilmeli, torbalı süpürgeler yerine su hazneli süpürgeler kullanılmalı, daha az su tüketen duş başlıkları kullanılmalı, perlatör kullanılmalı, buzdolabı sıcaklığı +4 °C, derin dondurucu sıcaklığı -18 °C olarak ayarlanmalı, buzdolabı, fırın, radyatör gibi ısı üreten gereçlerden ve güneş ışığından uzağa yerleştirilmeli, duvar ile buzdolabı arasında 10-15 cm mesafe olmalı, yiyecekler buzdolabına konmadan önce soğuması beklenmeli, televizyon, multimedia ve oyun sistemleri bekleme konumunda bırakılmamalı ana düğmelerinden kapatılmalıdır.
Tavsiyelere uyulduğunda ulaşılacak tasarruf hem aile bütçemize, hem de gezegenimize büyük katkılar sağlayacaktır.
*
*Kaynak: Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı, https://aklinlaverimliyasa.com/

 

 

Bunları biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

-Geleneksel ampul enerjinin ısıya dönüşme oranı %80, enerji verimli lamba ile % 80 daha az enerji tüketim, 25 kat daha uzun ömür,
-Harekete duyarlı ışık sensörü ile ilave %75’e varan enerji tasarrufu,
-Oda ısıtma sıcaklığında 1 derece azaltım %7 tasarruf,
-Cephe yalıtımıyla en az %35 tasarruf,
-Radyatör arkasına konulan yalıtım levhası ile %6’ya kadar tasarruf,
-Lastiklerde 0,5 bar eksik hava %5 fazla yakıt tüketimi
-Elektrikli süpürgelerin filtrelerini düzenli temizleyerek %10 tasarruf,
-Saç kurutma makinelerinin enerji kullanımının %95’i havayı ısıtmak %5’i onu hareket ettirmek için,
-Fırın kapağının her açılışında %20 ısı kaybı,
-Buzdolabının fırın, radyatör gibi ısı kaynakları yakınında olması ile %10-20 fazla tüketim,
-Kapağı kapalı pişen yemekte %60 tasarruf,
-Buzdolabında F sınıfından E sınıfına tüketim azaltımı %20,
-İçten yanmalı motorlu araç 100 km başına 14 kg CO2, elektrikli araç 8 kg CO2 oluşturuyor.
*
Enerji verimliliğinin artırılması aynı zamanda ekonomi üzerinde ağır bir yük olan enerji kaynaklarındaki dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi temiz kaynaklardan sağlamak, kalkınma yolundaki en önemli hedeflerimizden biridir.
Tüketim alışkanlıklarımızdaki ufak değişiklikler bizlere çok şey kazandıracaktır.

Yazarın Tüm Yazıları