#plastiksiztemmuz

PLASTİKSİZ temmuz, yani dünyadaki adıyla “Plastic Free July”, ilk olarak 2011 yılında Avustralya’da tek kullanımlık plastik ürünleri kullanmayı reddetmek amacıyla başlatılan küresel bir kampanyadır.

Haberin Devamı

Hafif, ucuz ve dayanıklı olması nedeniyle ambalaj malzemesi olarak plastikler tercih ediliyor. Ne yazık ki, bu plastiklerin yüzde 40’ından fazlası sadece bir kez kullanılıp atılıyor. Geri dönüşüme gittiğini sandığımız ürünlerin de aslında sadece yüzde 9’u geri dönüşüm için uygun olmakta ve uygun olanların yüzde 90’ı ise tesis imkanı olmadığı için çöpe gidiyor.
*
Bilimsel çalışmalar, plastiklerin deniz ortamında ortalama 450 yıl kalabileceğini ortaya koyuyor ve bu süre de plastik problemini daha ciddi boyutlara taşıyor. Hemen önlem alınmaz ve harekete geçilmezse 2050 yılında denizlerde ağırlıkla balıktan çok plastik olacağı öngörülüyor. Plastik kirliliği biyoçeşitliliği de olumsuz etkiliyor. Her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşu, 100 bin memeli ve deniz kaplumbağası deniz çöpleri sebebiyle ölüyor.
Uluslararası araştırmalara göre yediklerimizde, içtiklerimizde ve hatta soluduğumuz havada dahi mikroplastikler bulunmaktadır. Plastikler, içerdikleri kimyasallarla vücudumuzdaki hormonları bloklamakta veya taklit etmektedir. Plastiklerin yapısında bulunan BPA, ftalat ve PAH benzeri kimyasallar, ısı değişimleri sonucunda içecek ve gıdalara sızarak vücudumuza girmektedir. Bu nedenle, Dünya Sağlık Örgütü, plastikleri ve yapılarındaki kimyasalları endokrin sistem bozucu olarak tanımlamaktadır.

Haberin Devamı

NELER YAPABİLİRİZ?

Plastiksiz bir hayat tam anlamıyla mümkün olmasa da en azından plastik kullanımını mecbur olmadığımız alanlarda azaltarak hem kendimize hem de kendimizden sonraki nesillere fayda sağlayabiliriz. Özellikle tek kullanımlık plastikleri hayatımızdan çıkarmak bu noktada çok büyük önem taşıyor. İşte birkaç öneri;
- Mümkün olabildiğince plastik kullanımını azaltın. (Tekrar doldurmayı tercih edin, yeniden kullanılabilir alışveriş çantalarınızı unutmayın)
- Tek kullanımlık plastikleri kullanmamaya çalışın. (Ör. Pipetler, paketlenmiş bardaklar, tek kullanımlık mutfak eşyaları/sünger/streçfilm, buzdolabı poşeti, bardak, çatal-kaşık vb...)
- Plastik ambalajlı ürün kullanmaktan kaçının. (Alternatifleri seçin)
Ayrıca plastik ayak izinizi hesaplayıp, haftalık hedefler veren bir uygulama var. (https://mylittleplasticfootprint.org/index.html) Bu uygulama çevreye verdiğimiz etkiyi minimum düzeye indirmemize yardımcı olabilir.
Plastiksiz temmuza var mısınız?

Yazarın Tüm Yazıları