İstanbul'da çocuk büyütülür mü?

Dün İstanbul’ da yağmur yağmış, her yeri su basmış. Üsküdar’ da çekilen bir fotoğrafta minibüs mü denizde gidiyor yoksa vapur karaya mı çıkmış, anlamak mümkün değil. Trafik kilitlenmiş, her zamanki gibi… Ve daha bir sürü çile… Hepsini an ben an sosyal medyadan takip ettim.

Haberin Devamı

Takip ettim çünkü ben yağmur yağında hayatın bu denli felçolmadığı bir şehirde yaşıyorum. İzmir’ de… Çocuğumu burada büyütme kararı alarak ne denli iyi bir şey yaptığımı düşünüyorum.

Yağmur yağar, trafik felç…

Maç olur, trafik felç…

Sınav olur, trafik felç…

Kaza olur, trafik felç…

Sadece trafik mi?Hayır değil? Her yer beton bir kere. Anadolu yakasında, sahil dışında nefes alınacak tek yer Polonezköy. Gerçi, sahili doldurup, Polonezköy’ ü imara açtılar. Geçmiş olsun. Boğaz hattı, Sarıyer dışında Avrupa Yakası’ nda çocuklarla nefes alınacak bir yer var mı?

Okul seçimi de ayrı sorun. Bütçeyi denkleştirip iyi bir özel okula vermek istesen, yavrucağın ömrü yollarda geçecek. Henüz 5 yaşında günde 4 saat trafikte kalan çocuklar var. Yazık oluyor.

Haberin Devamı

Pazarda, manavda yiyecek olarak satın aldıkların tamamı başka yerlerden. Onların da iyisi mi bilinmez. Bir kere Malatya’ ya gitmiştim. Oradan meşhur cevizli sucuk alacaktım. Cevizli sucuğun rengi altın sarısıydı.. Daha önce hiç böyle nefis kayısı kuruları görmemiştim ayrıca. Esnaf bana, biz ürünümüzün iyisini Anadolu’ ya, gerisini İstanbul’ a göndeririz demişti. O gün bu gündür gıda konusunda daha çok çekincelerim var.

Sosyal yaşam konusu ise ayrı bir dosya konusu. Yan komşuyla dahi merhabalaşmadan geçip gidiliyor. Sağlıklı bir sosyalleşmeden nasıl bahsedilebilir?

İzmir’ de sorun yok mu? Var. Trafik yok mu var. Ama saatlerce yolda mahsur kalmıyorsunuz.İstanbul’ da olan etkinliklerin değil 10’ da biri, 50’ de biri yok.

Fakat;

İsteyince denize girme, isteyince şehrin nimetlerinden faydalanma şansı var.

Kocaman bir doğal yaşam parkı, kuş cenneti var.

Her yerde okul, kreş, ana okulu…

Kaldırımlar puset kullanımına uygun.

Otobüslerdepusetli yolculara her zaman yardım ediliyor.

Kime sorsanız yol tarif eder, vakti varsa size eşlik edebilir.

Metroya binip çocuğunuzla denize, Kordon’a Sasalı Doğal Yaşam Parkı’ na gidebilirsiniz. Çeşme 45 dakika… Karaburun, Foça, Gümüldür öyle yakın ki…

Doğal su kaynakları, bolluğu, bereketi desen destan yazdırır.

Haberin Devamı

Süt kuzusu projesi ile pek çok eve süt giriyor. Ne ala. Sadece bizim mahallede 3 tane park var. Daha büyük tesisleri saymıyorum.

İzmir’ in havasına ve kızına güven olmaz derler. Yanılıyorlar. Bunu diyenler İstanbul’u görmemiş, yaşamamış bence. İstanbul kariyer yapmak için önemli bir kent. Söz konusu olan çocuk büyütmekse bence bir daha düşünmeli.

İyi ki İzmir’ e yerleşmişiz. Ömrümüze ömür kattık doğrusu.

Yazarın Tüm Yazıları