Çocuklar için sağlıklı beslenme tüyoları

Sağlıklı beslenme, abur cuburdan uzak durma ve iştahsızlık bir anne olarak en çok sıkıntıya düştüğüm konu.

Haberin Devamı

Ata’ nın paketli gıdaları tercih etmemesi ve olabildiğince sağlıklı beslenmesi için strese girdiğim zamanları aynı derdi çekenler anlar.
Özelikle paketli gıdalar sayesinde keskin tatlara alışan çocuklar sebze tüketme konusunda sıkıntı yaşıyor. Yavan geliyor; brokoli, lahana, pırasa… “Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edindirirken çocuklarınıza doğru model olmaya çaba sarf edin” diyor Uzman Diyetisyen Aylin Aydın. Elimden geldiğince doğru model olmaya çalışan bir anne olarak, kendisinden her ailenin işine yarayacak pratik bilgiler aldım. İşte başlıklarıyla birlikte çocuklarda sağlıklı beslenme tüyoları

Paketli ürünler yerine çocuklarınıza daha sağlıklı atıştırmalıkları siz üretebilirsiniz.
Onlara ev cipsi yapabilirsiniz;
2 adet yufka, labne peynir bunun için yeterli olacaktır. 1 yufkanın içine labne peyniri sürün, ikinci yufkayı bunun üzerine kapatın ve bıçakla kare kare kesin . elde ettiğiniz kare yufka parçalarını yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine Çocuklar için sağlıklı beslenme tüyolarıkoyup daha önceden(180 c) ısıttığınız fırında 15-20 dakika pişirip sağlıklı cips olara çocuklarınıza sunabilirsiniz. Hatta bunun yanına 2 yemek kaşığı yoğurt+ 1 tatlı kaşığı fesleğenden müthiş bir sos hazırlayıp afiyetle cipslerini içerisine batırmalarını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çıtır elmalar; Yine elmaları ince ince dilimleyip üzerlerine toz tarçın serpip yağlı kağıdın üzerinde fırınlayıp süper lezzetler yakalayıp çocuklarınızın gönlünü fethedebilirsiniz.

Dondurma: Yoğurt ve çocuğunuzun sevdiği bir meyveyi buluşturup neşeli buz kaplarında bu karışımı dondurup sağlıklı dondurma olarak yavrularınıza sunabilirsiniz. Bu arada nefis oluyor kendinizi de unutmayın tadın bu güzel lezzeti.
Peynirli kanepeler hazırlayın. Kanepelerin yanına da ince ince dilimlediğiniz limonlu havuçları ve salatalıkları ekleyin
Kek – kurabiye: Onlarla beraber sağlıklı ev kekleri-kurabiyeleri hazırlayabilir, keyifle ve sağlıkla tüketmelerini sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çocuklarda sebze tüketimini sağlamak ve arttırmak için tüyolar
Çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenmesi sağlıkla büyüyebilmesi için sebze tüketmesi şart. Belli dönemlerde sebze yemeyi reddeden çocuğunuz varsa aşağıda ki öneriler kulak verin
1- Çocuğunuzla sebze yeme konusunda inatlaşmayın. Ancak sevmediği sebzeleri farlı pişirme teknikleri ile ara ara deneyebilirsiniz.
2- Sebzeler ilgili boyama kitapları bulabilir , sebzeleri çocuğunuza tanıtabilir ve onu sebze yeme konusunda cesaretlendirebilirsiniz.
3- Çocuğunuza sebze yediremiyorsanız en sevdiği gıdaların içerisine sebze ekleyebilirsiniz. Mesela; çorbasına, makarnasına, böreğine...
4- Sebzeleri sunarken daha sevimli ve eğlenceli hale getirebilir, hazırladığınız sebzeyi sevdiği bir çizgi film kahramanı ile özdeşleştirip ilgi çekebilirsiniz. Örneğin; komik tabaklar, eğlenceli şekiller vb gibi..
5- Çocuğunuza örnek olup aile sofrasında sebze tüketip, yararlarından konuşup onu özendirebilirsiniz
6- Sofranızı renkli sebzelerle süsleyip onun ilgisini çekebilirsiniz. Unutmayın çocuklar masaya oturduklarında ilk önce besinin görünümünden etkilenirler.
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, yemek yerken çocuklara karşı gülümsendiğinde yemeğe karşı olan ilgileri artmakta, yemek yemek için cesaretlenmekteler. Aile sofrası; yemek yemekle ilgili olumlu düşüncelerin aşılandığı anlardır. Bu anlar özel ve önemlidir.

Haberin Devamı

Aylin Aydın’ ın önerileri bu şekilde. Çocuğa sebze yedirmeyi büyük bir başarı olarak gören anneler için oldukça pratik bilgiler verdi, teşekkür ederim.
Şimdiki aklım olsa; kesinlikle bu kadar strese girmez, onu yemek tabağıyla başbaşa bırakırdım. Ayrıca paketli gıda yememesi için cehennem azabı çekmez ona da bu kadar baskı yapmazdım. Çünkü bir konuda ne kadar tutucu olunursa, o konuda çuvallama riski daha fazla oluyor. Bkz: ben.
O nedenle bu önerileri iyi dinleyin. Kasmayın, gülümseyin ?

Yazarın Tüm Yazıları