Ateş Yalazan - Arşiv Balıkçısı
Ateş Yalazan - Arşiv Balıkçısı
Ateş Yalazan - Arşiv BalıkçısıYazarın Tüm Yazıları

Erkek maçında 2 kadın futbolcu

KADINLARIN futbol oynamasının bugün yadırganacak bir yanı yok.

Haberin Devamı

Türkiye’de yüzlerce kadın profesyonel futbolcu olarak şampiyonluk için top koşturuyor.

Ama bugün için bile sıradışı olarak görülecek bir vaka tam 30 sene önce yaşandı. 20 Ocak 1993 günü spor sayfasındaki haber, Hürriyet’in özel haberiydi. Sadi Kemal Yaşar’ın imzasını taşıyordu.

Erkek maçında 2 kadın futbolcu20 ocak 1993

“Erkek takımında iki kız” başlıklı haber, iki kadın futbolcunun erkek takımlarının maçında forma giyeceğini söylüyordu.

İstanbul Birinci Amatör Küme’nin güçlü ekiplerinden Sitespor, rakibi Çeliktepe’ye karşı orta sahanın sağında Emine Yıldız’a, ileri üçlünün sağında da Havva Güneş’e yer verecekti.

Bu,Türkiye tarihinde ilkti. Kim bilir belki dünya spor tarihinde de...

Haberin Devamı

Hürriyet’in özel haberi gündeme bomba gibi düştü.

Erkek maçında 2 kadın futbolcuMaçtan bir enstantane

TOPU 90’A TAKTI

Ertesi gün saatler 14.00’ü gösterdiğinde Hürriyet’in haberi sayesinde Vefa Stadı’nda Emine ile Havva’nın yanı sıra 30’a yakın spor yazarı, fotomuhabiri ve televizyon kameraları vardı. Futbol tarihinde hiçbir amatör maç bu kadar ilgi çekmemişti. Emine, Sitespor’un kaptanı olarak çıktı sahaya. Çeliktepe kaptanıyla tokalaştı, flama değişimi yaptı. Maçın hakem triosu da kadınlardan oluşuyordu. Bugün Merkez Hakem Komitesi Başkanı olan Lale Orta, hakem olarak çıkacaktı sahaya. Yan hakemler ise Nuray Özön ve Buket Oral’dı.

Erkek maçında 2 kadın futbolcuMaçın hakem üçlüsü de kadındı

Maç başladı. Emine Yıldız 8 numaralı formasıyla sahada 14 kez topla buluştu, ikili mücadelelerin üçünü kazandı. İki kez gol pozisyonuna girdi, kaleye tehlikeli şut gönderdi. Ve 48’inci dakikada takımının penaltısını kullanıp topu 90’a takarak golünü de attı.

VEFA BÖYLE GÜN GÖRMEDİ

Havva Güneş’in sırtında 7 numaralı forma vardı. Genç sporcu 16 kez topla buluştu, rakipleriyle girdiği iki mücadeleyi kazandı, üç gol pası verdi, sadece bir hatalı pas yaptı.

Haberin Devamı

Havva 50, Emine 52’nci dakikada oyundan çıktığında amatör maçta alışık olmayan şekilde dolu olan Vefa Stadı’ndan da içten alkış geldi.

Erkek maçında 2 kadın futbolcu

Maçı izleyenler arasında Hürriyet yazarı Zeynep Atikkan da vardı. Notlarında şöyle yazıyordu:

“20 Ocak 1993, çok özel bir gün. Sitespor-Çeliktepe maçının orta hakemi Lale Orta doğum gününü kutluyor. Emine ve Havva, Sitespor’un yeşil beyaz formasıyla Vefa Stadı’nda İstanbul Birinci Amatör Küme’nin karşılaşmasında erkeklerle top koşturup, sporun kadın-erkek bir arada yapılabileceğini kanıtlıyorlar. Vefa Stadı stat olduğundan beri böyle bir gün yaşamadı. Basın yayın kuruluşlarının Çeliktepe-Sitespor maçına verdiği önem bakanları, sanayicileri kıskandıracak nitelikte. İngiliz televizyon ekibi de üç bayan hakemin yönettiği, iki genç kızın, erkek futbolcularla rakip kaleyi zorladığı maçı atlamamıştı.”

Haberin Devamı

Erkek maçında 2 kadın futbolcu21 Ocak 1993

Atikkan o gün seyircinin kadın futbolculara nasıl yaklaştığını da anlatıyordu:

“Emine topu iyice bir kavrayıp rakibini geçince Fenerli, Beşiktaşlı delikanlılar bir ağızdan bağırıyorlardı: ‘Şuna bak erkek gibi kız.’ Kaza ile Havva hatalı bir hareket yaparsa, aynı seyirci gene ayağa kalkıyordu: ‘Ne olacak, kadın bu kadar yapar.’ Aralarında daha adil olanları ise, ‘Takım arkadaşları egoist davrandılar, kızlara top vermediler’ diyorlardı.”

İster adil olsun, ister önyargılı. O gün sahada iki kadının futbol oynamasını hemen herkes yadırgamıştı.

Bunlar bize gösteriyor ki, bugün yadırganan birçok şey, yarın sıradan hale gelecek.

Yazarın Tüm Yazıları