Ali Ece

Neden Türk futbolu son 4'te olmaz?

13 Mayıs 2017
Türk basketbolu potanın Devler Ligi’nde son 4’te de olur defalarca olduğu gibi finale de çıkar, kupayı da alır.

Çünkü ‘Beyaz Gölge’ TV’de yayınlandığından beri defalarca yeni uyarlaması yapılmıştır. Türk Futbolu’nun sadece günde iki kez doğru zamanı gösteren durmuş bir saat olduğunu ise yıllar önce ‘Ya Ya Ya Şa Şa Şa’ filminde izlemiştik. Türk futbolu adına maalesef halen aynı filmi izliyoruz.

Türk basketbolunda futboluna göre dayanışma vardır. Yerel ligde zaman zaman her ligde olduğu ölçüde ezeli rekabet ezeli düşmanlığa dönüşme tehlikesi geçirse de son tahlilde Türk futbolundaki ezeli düşmanlıkların yanında en fazla ‘Leyla ile Mecnun’daki Arda ve Mecnun’un atışmaları gibi kalır: Bir şekilde birbirini besler. Misal Obradoviç övülürken “Ergin Ataman bile...” diye söze başlanır ya da tam tersi.

Ben hep futbolcu olmak istedim ancak ailem kekemeliğim geçsin diye basketbola verdi. Aydan Siyavuş-Aydın Örs ekolünde basketbol kadar hayatı da erken yaşta öğrendim, öğrettiler. Efes’in U12 takımındayken “Büyüyünce ne olacaksın?” anketinde cevapların % 90’ı Orhun Ene, Erman Kunter, Drazan Petroviç, Michael Jordan’dı. Amatörden profesyonel lige çıkış maçından bir hafta önce ise oynadığım futbol takımının en iyi oyuncuları benzer ankette “Parayı bulacağım, popçuyla aşk yaşayacağım” cevabını vermişlerdi! Basketbolda dünyaları kazandık, futbolda dünya kadar borç yaptık.

BORÇ NASIL ERİTİLİR?

Yazının Devamını Oku

 Sinir harbi ve Fabri

8 Mayıs 2017
ADVOCAAT’ın kupa maçındaki orta sahada adam adama kelepçe planını etkisizleştirmek için Şenol hoca ne gerekiyorsa onu yaptırdı.

Oyunun ortaya sıkışmasına izin vermedi: Gökhan ve Adriano hem bek hem de ekstra oyun kurucu olarak oyunu başlattılar, baskıyı etkili olmadan kırdılar.

O PASA YAZIK OLDU!

Atiba’nın yerine klasik önliberolardan biriyle değil derin oyun kurucu Tolgay’la başlamak çok doğru bir taktiksel tercihti. Pratikte de fark yaratan bir hamleydi. Tolgay sadece ilk golde asistin asistini yapmakla kalmadı. Bu kez teknik yeteneklerini çelik sinirle harmanlayan Oğuzhan’la beraber Tolgay, Beşiktaş’ın oyunun temposunu kendi lehine dikte etmesini sağladı.

Tosiç olmayınca yani Beşiktaş’ı 10 kişi bırakmayınca Talisca sahada kaldı. Bu kez Advocaat’ın adam adama hapishanesinden tünel kazan serbest gezgin rolünde çok doğru işler yaptı. İlk 45’te F.Bahçe’nin bir diğer sıkıntısı İsmail-Sow sol kanadının defansif açıdan kopuk kalmasıydı.

GÖKHAN-QUARESMA HATTI

Bundan da Gökhan Gönül-Quaresma sağ hattı ve en doğru zamanlarda onları görmeyi başaran Talisca-Oğuzhan-Tolgay üçlüsü Beşiktaş lehine faydalandılar. Quaresma driplingler ve çalımlardaki parlak başarısının 10’da 1’ini sonrasında doğru kararı verirken kullansa Beşiktaş daha fazla gol atabilirdi. İlk 20 dakikada Aboubakar biri çok net 2 pozisyon kaçırırken Oğuzhan’ın Dani Alves’e nazire yaparcasına attığı topukla anahtar pasa yazık oldu! Fenerbahçe ise ilk yarıda Atınç’ın hataları ve duran toplar dışında pozisyon üretemedi.

İSMAİL İÇİN TALİHSİZ GECE

Advocaat

Yazının Devamını Oku

Beşiktaş’a çelik sinirli adam Fener’e Bursa’daki Ozan lazım

6 Mayıs 2017
Cezalı Tosic’in yerine kim oynarsa oynasın, öncelikle onun hatalarını yapmamalı.

Kupa maçında Van Persie’nin tuzağına düştü, yenilginin en büyük sorumlusu oldu. O yüzden kim daha ‘çelik sinir’liyse, o oynamalı. Lens, Fenerbahçe’nin en büyük hücum silahı. Dolayısıyla Beşiktaş’ın sol stoper oynayacak oyuncusu, Lens’in karşısındaki sol bek Adriano’nun kademesinde de oynayacak.

LENS’E FAUL VERME

Durmayan toplarda bu faktör Şenol Güneş’in tercihini belirleyecek. Lakin Lens, duran toplarda da F.Bahçe’nin en önemli silahı. Özellikle kendi oynadığı sağ kanattan çok etkili duran toplar kullanıyor. Tosic yerine oynayacak sol stoper Lens’e etkili duran top fırsatları yaratacak faul yapmamalı.

Atınç, hava toplarını karşılamada en iyi opsiyon olsa da yere yatarak müdahale kasınca, bu tip fauller yapabiliyor. Mitrovic, Beşiktaş formasıyla en iyi maçını kupadaki Fenerbahçe maçında oynamıştı, ama gerisi gelmedi. Maç eksiği, uyum sorunu, Marcelo’nun partneri değil de oyuncu tipi olarak alternatifi gibi olması en büyük dezavantajı olarak gözüküyor. Necip oraya monte edilirse, Atiba idmana çıksa da % 100 fit değil ve Şenol Hoca son zamanlarda İnler’dense Necip’i önliberoda oynatıyor.

F.BAHÇE’NİN EN ÖNEMLİ EKSİĞİ TOPAL MI?

F.Bahçe’ye kupadaki Beşiktaş derbisini kazandıran 1 numaralı faktör Van Persie’nin Tosic’e yaptırttığı hata ise, 2 numaralı faktör Atiba-Oğuzhan-Talisca orta sahasına yaptıkları adam adama baskıydı. Bu oyunu en iyi oynayabilen Türk, önlibero Mehmet Topal. Onun yokluğunda Kadıköy’deki G.Saray derbisinde sarı-lacivertli formayla en iyi maçını önliberoda oynayan Neustadter oraya gelir.

Ancak F.Bahçe’nin en değerli üç oyuncusundan birisi olan Kjaer’in sakatlığı nüksederse Advocaat’ın Skrtel’in yanına koyabileceği tek stoper opsiyonu da Neustadter. Topal’ın yokluğu bu açıdan duble dezavantaja dönüşebilir. Yine de Advocaat, bu sezon İstanbul derbilerinde hiç yenilmemiş bir büyük maç taktisyeni. İlk geldiğinde “Gagarin gibi hoca: En yüksek seviyede maçlarda uçar, uçurur. Düşük seviyede Gagarin gibi kazalar yapabilir” demiştim. Hoca hiç değişmemiş!

HAKEM AYDINUS İÇİN NELER SÖYLERSİNİZ?

Yazının Devamını Oku

 18 dakikalık rezalet

1 Mayıs 2017
İlk 18 dakikada Beşiktaş tüm sezon başına bela olan savunma hatalarından en kötü numuneleri sergiledi. Savunma arkasına koşu yapan Başakşehirli oyunculara karşı Beşiktaş savunması trafiğin akmasını sağlayan ana cadde ortasındaki polisler edasıyla davrandılar.

Hâlbuki Beşiktaşlı oyuncular sadece birkaç gün önce Başakşehir’in Fenerbahçe’yle oynadığı kupa maçını izlemiş olsalar, rakibin benzer bir tam saha presle başlayacağını tahmin edip ona göre hazırlanırlardı. Ancak birçoğu maça uzun süredir hiç futbol izlememiş, oynamamış gibi başladılar. İlk golde Cengiz kademeli kontrol edilmeli, bu kadar gözden kaçırılmamalıydı. Aslında sezon başında fellik fellik kenar forvet ararken Altınordu harikası bu genç, bonservisi 700 bin Euro’yken kaçırılmamalıydı. 2. golde Visca ofsayttı lakin U15 savunmacısı dahi hakem bayrağı kaldırsa bile koşmaya devam edilmesi gerektiğini bilir!

İlk yarıdaki kadar kötü bir Marcelo daha önce hiç izlemedik, ayağında pranga varmış kadar yavaştı. Tosic’in kademe hataları bir yana, pas hataları diğer yana. Bazı maçlarda Beşiktaş forması giymesi en büyük hata! 3. golü ise Fabri’ye sormak lazım!

ABDULLAH AVCI’YA TEBRİKLER

Şenol hoca takımı bu maça alışılmış yüksek teknik adamlık kalitesinde hazırlayamamış. Abdullah Avcı’ya ise tebrikler: Bu sezon sadece Türkiye’de değil Avrupa’da gücünü herkese kabul ettiren Beşiktaş’ı yenmek çarpıcı bir başarı. İlk yarıda yaptırdığı hücum pres ve neredeyse 15 metrelik takım boyu teknik adamlık hüneridir.

Beşiktaşlı oyuncular ise kalan haftalarda şunu unutmamalı: 7 puan farktan şampiyonluk verirsen, Napoli’yi yendiğin muhteşem gece dahil olmak üzere bu maç öncesine kadar harika gözüken sezon külliyen çöpe gider. Napoli’yi yenen harika takım değil 7 puandan şampiyonluk veren şaşkınlar olarak hatırlanırsın!

Yazının Devamını Oku

 Derwall’in Dursun Özbek’i

30 Nisan 2017
DURSUN Özbek, derbi yenilgisi sonrası gelmiş geçmiş en iyi G.Saray 11’ini yapınca tepki gördü. Son 4 maçta 3 yenilgiye, ligdeki sıralamaya, transferdeki başarısızlığa kim tepki gösterirse eyvallah. Hatta bu yazı o eleştirilerin %99’unun ne kadar haklı olduğunu vurgulamak için.

Ama %1’lik itirazım var. Özbek’in en iyi 11’indeki Dursun Özbek, kendisi değil. Başkanlıkta başarısız Özbek, G.Saray’da hiç oynamadı. O ilk 11’deki Dursun Özbek, 1986’da rahmetli olan Dursun Özbek’tir.

KiTABINI ADADI

1986 kışının son günlerinde tüm spor sayfalarında o başka Dursun Özbek vardı. Geleceğin yıldızı genç yetenek olarak Dursun Özbek, G.Saray antrenmanda hayatını kaybettiğinde 17 yaşındaydı. O dönem G.Saray’ı çalıştıran tarihin en büyük hocalarından Jupp Derwall, daha sonradan yazacağı kitabını Dursun Özbek’e adayacaktı.

Başkanın öz yeğenini 11’e koyması, Derwall’in saygı duygusu artı bir. Başkanın ilk 11 tercihi hariç, en büyük sorunu akrabalarını kulüpteki kilit görevlere getirmesi. Daha doğrusu bu akrabaların o görevlerde çok başarısız olmaları! Hadi, genç yeğenin üstlendiği e-spor görevi ülkemiz için çok yeni olsun, ama futbol şubesi halen ülkenin en çok kupa kazanan takımlarından biri. Aynı Galatasaray, uzun süre sonra başkanın kardeşinin de belirleyici olduğu futbolda sezonu kupasız kapatacak!

BÖYLE GiTMEZ

“Bir sezon da kupasız olabilir” diye itiraz eden az sayıdaki Özbek taraftarı, kendi kalene gol atıyorsun! Çünkü G.Saray yıllar sonra ilk kez kendi sahasında oynadığı 4 derbide rakiplerine gol bile atamadı!

Özbek, hayatında ilk kez başarısız oldu. Hayata eksiden başlayıp hep çok başarılı olan bir Özbek var. Duygun Yarsuvat’ın Özbek’e kefil olmasının sebeplerinden birisi de bu. “Parayı veren düdüğü çalar”, bazı sektörlerde geçerli olabilir, ama futbolda parayı doğru kullanmayan sadece parayı harcar!

Hiç, “

Yazının Devamını Oku

 Talisca’nın stoper versiyonunu bulmalı

25 Nisan 2017
LYON maçı sonrası fiziksel yorgunluk kaçınılmazdı. Lyon da Monaco karşısında aynı dertten mustarip oldu. Ancak iki Lyon maçında da gördüğümüz gibi Beşiktaş’ın kadro derinliği kalitesi maalesef penaltılar sonucu elendiği rakibinin seviyesinde değil.

Atiba’nın 45 dakikalık enerjisi kalması, Tosiç’in sol bek, Atınç’ın stoperde, Talisca’nın kanatta, Quaresma’nın ise yedek kulübesinde başlaması bunun en net kanıtı. Bu yüzden Beşiktaş, Adana karşısında ilk yarıda kolektif mental yorgunluktan da mustarip oldu. Tolgay’ın harika asisti hariç ligde lider olmasını sağlayan dik oyunu tempolu olarak sergileyemedi.

SAVUNMA ZAAFLARI

Can derdinde olan Adana ise attığı ilk golde Beşiktaş savunmasının yerleşim zaafından faydalandı: Atınç ilk topa basmak için stoperdeki tandemi Marcelo’nun o kadar önünde pozisyon alıyorsa tek hamlede rakip tehlikeyi kökünden savuşturacak bir müdahale yapmalıydı.

2. yarıda Atiba ilk kez çıkmak zorundaydı çünkü 15 saatin üstünde süren Kanada dönüşlerinden sonra bile bu kadar yıpranmış, halsiz vaziyette değildi. Oyuna ise Beşiktaş’ın gerçek dik oyununu oynatacak sahici bir kanat oyuncusu girmesi gerekiyordu. Quaresma girdi ve en azından hücumda kolektif denge yeniden kuruldu. Quaresma girince asıl yeri olan merkeze geçince Talisca yine klasını konuşturdu. Süper solak, 5 günde sağ ayak içiyle 2. golüne imza attı. Sakatlığı geçtikten sonra duran toplarda olduğu kadar durmayan toplarda da lig ortalamasının bayağı üstündeki özel yetenekleriyle fark yaratan Talisca, rakipleri soluyla süründüyor, kafasıyla dağıtıyor, sağıyla nakavt ediyor!

İdeal geri 4’lüsü sahada olmayınca ise Beşiktaş’ın savunma kalitesi lig için bile yetersiz kalabiliyor. Roni, Magaye gibi driplingciler rakibinizken savunmada daha temaslı oynamanız gerekir. Yoksa başınız belaya girer! Beşiktaş’ın bir dahaki sezon mutlaka savunmadaki derinlik kalitesini arttırması gerekiyor!

Yazının Devamını Oku

 Video hakem Türkiye için çok gerekli

22 Nisan 2017
CUMARTESİYE kadar dayanamadım.

Bu yazıyı Salı gecesini Çarşamba sabahına bağlayan saatlerde yazdım. Real Madrid-Bayern Münih çeyrek finali estetik futbol açısından ne kadar şahaneyse, maçın hakemi Kassai de bir o kadar felaketti. Maçı izlemeyenler için şöyle açıklayayım: Viktor Kassai, Dinamo Kiev-Beşiktaş maçının düdüğü Craig Thomson, Braga-Fenerbahçe karşılaşmasının düdüğü Ivan Bebek ve Galatasaray-Atletico Madrid maçının düdüğü Gianluca Rocchi kadar felaket hatalar yaptı.

VİDEOLU KASSAİ ŞAHANEYDİ!

 Hâlbuki aynı hakem Kassai, Bebek, Rocchi ve Thomson’dan farklı olarak son FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda yarı final yönetmeye layık görülecek kadar iyi hakem performansları sergilemişti. O yarı final maçı tarihe yardımcı video hakeminin skora tesir eden hatayı düzelttiği ilk üst düzey maç olarak geçti. Maçın orta hakemi Kassai, ilk kararında hata yaptığı pozisyonu video hakemden faydalanarak tekrar gözden geçirerek Japon ekibi Kashima’nın hak ettiği penaltıyı verdi ve Kashima finale çıktı!

VİDEO HAKEMSİZ REZALET!

 Salı gecesi ise video hakemden mahrum Kassai skora direkt tesis eden 4 büyük hata yaptı. Eğer Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde de video hakem olsaydı gollerden en az biri açık ofsayt nedeniyle iptal edilirdi. Ya da Vidal haksız ikinci sarı karttan atılmazdı. Veya 2. yarının başında Vidal, Casemiro’nun ayağına açıkça bastığı için 2. sarıdan kırmızıyı görüp atılırdı.

PSG VE BAYERN ‘BİLE’ MAĞDUR

Real Madrid-Bayern maçındaki hakem hatalarından sonra Barcelonalı Pique Twitter’dan verdi veriştirdi: “İşte tüm dünya Real Madrid’in nasıl kayırıldığını gördü!” Pes be Pique! Aynı dünya 2. turda Barcelona, PSG’yi 6-1 ile elerken Deniz Aytekin’in felaket hatalarını da gördü. Bana inanmıyorsan, takım arkadaşın Mascherano’nun maç sonunda yaptığı “PSG’li forvete arkadan yaptığım müdahale penaltıydı” itirafını tekrar izle!

Aslında her iki maçta olağanüstü futbol yetenekleri de hakem hataları kadar sonuçları belirledi. Ancak bu sezon oynanan en iyi 10 maçtan ikisi bile hakem hatalarıyla anılmaya devam edecek. Girişte

Yazının Devamını Oku

Teşekkürler Beşiktaş

21 Nisan 2017
LACAZETTE tam anlamıyla bir komple forvet.

Klas bir açık oyuncusu kadar iyi dripling yapabiliyor, adam eksiltebiliyor; ofansif merkez orta saha gibi oyun kuruluşunda pasörlüğe soyunabiliyor. En fenası uzaktan veya yakından, ayak içiyle plase ya da gelişine sert vurabiliyor.

Böyle bir oyuncuyu etkisizleştirmek için birebir pozisyon almak yetmez. Kompakt bir anlayışla Lacazette’in oynadığı alanı kolektif kademeyle savunmak gerekir.

Misal çift bıçaklı jilet gibi yapmak gerek: 1. bıçak kılı koparacak 2.si kalanı kökünden kazıyacak!

Beşiktaş’ın ilk yarıdaki en önemli eksiği bu oldu. Bu yüzden Lacazette rahat dripling ve verkaç yapabilecek boş alanlar buldu, topu sürdü şut pozisyonlarına girdi, defalarca tehlike yarattı. Bunlardan biri direkten döndü, diğeri maalesef gol oldu.

Yazının Devamını Oku