Dikkat! Uçan Spagetti Canavarı tarikat oluyor

Uçan Spagetti Canavarı aslında, Darwin’in evrim teorisine karşı ortaya sürülen "akıllı tasarım"ın parodisi.

Daha doğrusu parodisiydi ama, şimdi iş bir çeşit tarikatlaşma yönünde ciddiye binmeye başladı. Uçan Spagetti Canavarı’nın kilisesi, ’İncil’i, taraftarları ve hatta karşıtları var. "Akıllı tasarım teorisini fen derslerinde okutacaksanız, alın size bir teori daha" diyerek köfte gözlü spagetti canavarını yaratan 25 yaşındaki Amerikalı fizikçi Bobby Henderson’un absürd parodisi, Yıldız Savaşları fanatiklerinin Jedi dini gibi kült oluyor. Ancak Spagetti Canavarı, iman sahibi Hıristiyanlar açısından, Jedi dini kadar zararsız değil.

Gerçi kimse sokaklara dökülüp bayrak yakmıyor ama, öfke birebir benziyor. Danimarka gazetesi Jyllands Posten o çirkin Hz. Muhammed karikatürlerini basınca İslam dünyasında yaşanan o öfke patlaması var ya, şimdi Amerika’daki inançlı Hıristiyanlar aynı infial içinde.
/images/100/0x0/55eb2ad9f018fbb8f8afaf00
İnfialin nedeni, Uçan Spagetti Canavarı. Ya da özgün adıyla Flying Spaghetti Monster (FSM).

Evrim teorisi-akıllı tasarım çatışmasının yarattığı bir fenomen bu FSM. Geçen yıl birkaç gazete haberine konu olmuştu.

Olay, geçen yıl evrim teorisi ile akıllı tasarımın mahkemelik olmasıyla başlıyor. Çocukları Dover Lisesi’nde okuyan bir grup veli, biyoloji dersinde öğrencilere ek kaynak olarak "Pandalar ve İnsanlar" adlı kitabın tavsiye edilmesi üzerine mahkemeye başvuruyor. Çünkü bu kitap Darwin’in evrim teorisini reddediyor ve üstün bir zeka tarafından tasarlanıp yaratılan canlıların aynı bugünkü halleriyle dünyaya geldiğini iddia ediyor.

Sonunda mahkeme akıllı tasarımın bilim olmadığına karar veriyor. Bush’un da desteklediği akıllı tasarımın taraftarları bozuluyor. Ancak bozuldukları başka bir şey daha var; Kansas’taki bir okulun akıllı tasarımı müfredata dahil etme girişimi üzerine, aniden peydahlanan Uçan Spagetti Canavarı.

Üniversiteden henüz mezun olmuş 25 yaşındaki fizikçi Bobby Henderson, okul yönetim kurulu üyelerine bir mektup göndererek, "Ben evreni bu spagetti canavarının yarattığına inanıyorum. Bunu da diğer iki teoriyle birlikte fen dersinde okutun" diyor ve kağıt parçasına "akıllı" yaratıcının arapsaçına benzeyen resmini de karalıyor. Yönetim kurulu akıllı tasarımın okutulmasını dörde karşı altı oyla kabul ediyor.

PASTAFARYANLAR

Henderson da o mektupla yetinmeyip bir web sitesi kuruyor: venganza.org. Uçan Spagetti Canavarı’nın müritleri bu sitede buluşuyor ve kendilerine "Pastafaryanlar" adını takıyorlar. Bu isim, Etiyopya’nın eski imparatoru Haile Selasiye’yi tanrı kabul eden Rastafaryanlara atfen, İtalyanca’da makarna anlamına gelen "pasta"dan üretilmiş. Web sitesindeki sohbet grubuna dünyanın dört bir yanından katılımlar oluyor. Derken hareket "Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi" adını alıyor. "Yüce Makarnaları" diye hitap ettikleri canavara dualarını "Ramen" diye sona erdiriyorlar. "Ramen" makarnadan yapılan bir Japon yemeği.

Sohbet grubunun yöneticisi olan Dee Dee McKinney şu anda kilisenin 3 bin 332 resmi üyesi bulunduğunu, ancak gerçek taraftar sayısının 10 milyonu bulduğunu iddia ediyor.

Hatta İtalya’dan başvuran bir şahıs, FSM Kilisesi’nin Avrupa’daki rahiplerini eğitmek için ilahiyat kürsüsü kurmak istediğini söylüyor, ancak FSM’de ruhban sınıfı olmadığı için reddediliyor.

FSM’nin tişörtleri, kahve kupaları, buzdolabı süsleri, bayrak ve stickerları, bilgisayar oyunları çıkıyor. Bu objeler üzerine basılan en tutulan desenlerden biri de 10 numara Buitoni tipi makarna yumağı ortasına oturtulmuş köfte gözlü yaratığı, Michelangelo’nun Yaratılış sahnesinde Adem’e dokunurken gösteren Photoshop resmi.

FSM taraftarlarının çoğu lise öğrencileri. Bilimin uyduruk teorilerle yazboz tahtasına dönmesine başkaldırdıkları için taraftar olduklarını ve FSM’nin "sözünü" yaymaya çalıştıklarını söylüyorlar. Amerikalı akademisyenlere göre de bu çocuklar, yaratılışla ilgili keyfi görüşlerin kendilerine dayatılmasına tepki gösteriyor. FSM’nin yaratıcısı Bobby Henderson "akıllı tasarımın" bu teoriyi savunanlar açısından da tehlikeli olduğunu belirterek "Öyle tehlikeli ki, her türlü yaratıcıya açık kapı bırakıyor; bir tabak makarna dahil" diyor.

KORSAN GEMİSİ ALACAKLAR

FSM’nin ateistlerin ürünü olduğunu öne süren bazı Hıristiyan grupları siteye lanetler yağdıran, "cehennemde yanacaksınız" diye kehanetler savuran mailler göndermeye başlıyor. İçlerinde ölüm tehditleri de var. Bunun üzerine Henderson Oregon’dan Arizona’ya taşınıyor.

Sonunda FSM’nin İncil’i de çıkıyor. Henderson’un mizahi bir dille yazdığı "The Gospel of the Flying Spaghetti Monster", geçenlerde Random House tarafından yayınlanıyor.

Şimdi FSM kilisesi bu kitabın geliriyle bir korsan gemisi satın alıp Yüce Makarnaları’nın sözünü yaymak için dünya limanlarını dolaşmayı planlıyor.

Neden korsan gemisi? Çünkü FSM kilisesi, korsanları da yüceltiyor ve global ısınmadan tutun da deprem ve kasırgalara kadar bütün doğal afetlerin korsan kıtlığından kaynaklandığına; 19. yüzyıldan başlayarak korsanları ortadan kaldıran insanoğlunun felaketlerle cezalandırıldığına inanıyor.

Bakalım Uçan Spagetti Canavarı furyası ne kadar sürecek? Taraftarları, Jedi dinine inananlar kadar sadık ve sebatlı olacak mı?

Hiç belli olmaz. 2001’de Avustralya’da yapılan nüfus sayımında 70 bin kişi din hanesine "Jedi" yazdırmıştı.
Yazarın Tüm Yazıları