Bir taşla iki devekuşu vurmak

YENİ yılla birlikte Türkiye’nin en belalı, içinden çıkılması en zor siyasi meselesine el tekrar atıldı. İnşallah bu sefer hayırlı bir sonuç alınır.

Haberin Devamı

Pek tabii Kürt sorunundan ve onun türevi olan PKK’nın silahlı eylemlerinden bahsediyorum. Adına Kürt sorunu denilen “çözdükçe dolanan” ikilemin ne olduğu herkes bal gibi biliyor, ama açık konuşmuyor. Bunu da en iyi bir cümlede beş defa “demokratik” kelimesi kullananlar biliyor. Hatırlamakta fayda var. 1980’den önce Komünist Doğu Almanya’nın resmi adı “Demokratik Almanya” idi. Ayrıca “Demokratik Yemen” ve “Demokratik Kongo”yu akılda tutun. Sonra varın siz demokratiğin ne anlama geldiğini anlayın.

BANA ÇÖZÜMÜN RESMİNİ YAPABİLİR MİSİN ABİCİM

Türkiye’de, biri çözümden yana, diğeri çözüme karşı diye iki vatandaş kümesi yoktur. Hele, hele silahlar bırakılmasın diyen hiç yok. Buna PKK savaşçıları da dâhildir. Zaten silahları bırakmak isteseler, o saniye mesele biter. Ama bırakmıyorlar. Çünkü çözüm, yani müzakere sonunda orta çıkacak “final resim” konusunda anlaşmazlık var. Hükümetimiz bu resmi yapsa da herkes ona göre pozisyonunu netleştirse daha iyi olmaz mı? Neyse. Ülkemiz, iki üç yıl önce, bir 23 Nisan töreninde kendisi tarafından söylendiği şekliyle  “astığı astık, kestiği kestik” bir başkan tarafından yönetiliyor. Arkasında yüzde 60 oy desteği var. Ana muhalefet partisi de istenmeyen bir “kredi açtı”. Hâlâ resim ortada yok, ama niyet var. Haydi hayırlısı.

Haberin Devamı

I HAVE A DREAM

Bu, Nobel Barış ödülü almış zenci rahip King’in ünlü sözüdür. Din Doktoru rahip King, Protestanlığın kurucusu rahip Martin Luter’i kendine örnek aldığı için adını değiştirip, Martin Luter yapmıştır. Dr. King, siyah ve beyazların kardeşçe yaşacağı bir Amerika tahayyül ettiğini terennüm ediyordu. Ben de onun bir toplantısına katılıp, haleluya çekmiştim. Netice de King’in rüyası büyük çapta gerçekleşti. Şimdi bizler de Orta Doğu’daki tüm Kürtlerle Türklerin kardeşçe yaşadığı bir dünya hayal ediyoruz. Nitekim Türk Hükümeti, Barzani’nin başkanı olduğu Kuzey Irak “Bölgesel Kürt Yönetimine” eğer petrol parasının paylaşımı yüzünden papaz olduğunuz Bağdat yönetimindeki Irak ordusu (Yani Araplar) hücum ederse, sizi biz koruruz dedi. E, bedava koruma olmaz.

Haberin Devamı

KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜMÜ, CARİ AÇIK SORUNUNU DA HALLEDER

Irak’ın Kuzey’inde Kürtlerin yönetimindeki bölgede ibadullah petrol; Türkiye’de de tüm Kuzey Irak’ı kalkındıracak kadar sanayi bilgisi, becerisi ve üretimi var. Bu “Bölge Yönetimi” ile Türkiye bir “ekonomik birlik” kurarsa (ki bu konuda epey mesafe alındı) Türk ekonomisinin en yapışkan meselesi olan dış açık da sürdürülebilir düzeye geriler. Bu da benim vizyonum. Barışa bir katkıda bulundu isem ne mutlu bana. Son sözü Rahmi Koç’tan devşirdim.
Son Söz: Gerçekçi olmayan vizyon, illüzyona dönüşür.

Yazarın Tüm Yazıları