Kedi ve köpeklere el örgüsü sıcacık kazaklar

Kendi kedi ve köpeğine örgü kazaklar yapan Şeniz Mireli, sokakta yaşayan hayvanlara yardım etmek için hobisini ticarete dönüştürdü.

1,5 yıl önce kurduğu internet sitesi üzerinden satış yapan Mireli, yurt dışına da sipariş gönderiyor. En çok renkli, işlemeli, isim yazılı ve nazar boncuklu modeller tercih ediliyor. İsteyen kazağı şapka, atkı ve tozlukla takım yapıyor. Fiyatlar da 25 TL’den başlayıp, 60 TL’ye kadar çıkıyor.

Ankara’da yaşayan Şeniz Mireli, tam bir hayvan dostu. Evinde kedisi ve bir de köpeği var. Dışarda beslediği, yardım ettiği ve sahiplendirdiği sokak hayvanlarının sayısını hatırlamıyor bile.
Hobi olarak köpeği Tanya ve kedisi Muşi’ye kazak ören Şeniz Hanım’ın tasarımları çevresi tarafından o kadar beğenildi ki, o da 1,5 yıl önce işi ticarete dökmeye karar verdi. Amacı, elde ettiği parayla sokakta yaşayan hayvanlara yardım etmek ve onlara daha iyi yaşam imkanı sağlamak.
Önce, “Renki Patiler” isminde bir internet sitesi kurarak işe başladı. El ilanları ve broşürler bastırıp kendi tanıtımını yaptı. Sitesine, ördüğü kazak modellerini koydu. Zamanla kedi-köpek sahipleri tarafından tanınınca, talepler artmaya başladı. Şimdi Türkiye’nin birçok iline, hatta yurtdışına kazak örüp gönderiyor.

ATKI, ŞAPKA, TOZLUK TAKIMI
Petshop’larda satılan ürünleri pahalı bulan ve hayvanın rahat etmediğini düşünenler, el örgüsü kazakları tercih ediyor. Kıyafetler çorap gibi olduğundan bütün bedeni sarıyor. Giydirip çıkarması kolay. Fermuar, çıtçıt ve düğme gibi aksesuvarlar rahatsızlık verdiğinden kullanılmıyor.
Sipariş öncesi hayvanın ölçülerinin alınması gerekiyor. Kedi veya köpeğinizin kuyruk-tasMa mesafesini ölçüyor, göğüs çevresi, karın ve boyun uzunluğunu alıp gönderiyorsunuz.
Her renk ve modeldeki kazakları genellikle terrier, chihuahua gibi küçük cins köpek sahipleri tercih ediyor. İsim yazılı, çiçekli, kurdelalı ve nazar boncuğu işlemeli kazaklar gözde modeller arasında. Şeniz Hanım, bazen yolda insanların üzerinde, vitrinlerde gördüğü kazakları hayvanlara uyarlıyor. Tasmanın ve tüyün rengi model belirlemede önemli.
Fiyatlar 25 liradan başlayıp 60 liraya kadar çıkıyor. İsteyen kazağı, atkı, şapka ve tozlukla takım sipariş ediyor. Küçük bir köpek için bir takım 4 günde çıkarken, büyük cinsler için bu süre 10 gün oluyor. Bu kadar beklemek istemeyenlere de alternatifler sunulmuş. Eldeki hazır modellerin üzerine isterseniz kişisel bir işleme yapıp veya hayvanın ismini yazıp gönderiyor.

GELİNLİK GİYEN KÖPEK
Arada enterasan talepler geldiğini söylüyor Şeniz Mireli:
“Bir müşterimin rottweiler cinsi köpeği vardı. Dış görünüşü ürkütücü olduğundan, sahibi pembe ve eflatun renkli, üzerinde çiçek desenleri olan bir kazak yapmamı istedi. Bunu giydikten sonra çok sevimli oldu. Artık insanlar ona korkmadan yaklaşıyor. Bir keresinde de ekoseli ceketi olan biri, aynı desenden köpeğine kazak örmemi istedi. Şimdi ikisi bir örnek giyiniyor. Düğününde köpeğinin de gelin olmasını isteyen bir genç kız vardı. Terrier cinsi köpeği için gelinlik yaptım. Beyaz bir elbisenin üzerini tüller ve taşlarla kapladım. Trabzonspor’lu bir taraftar da köpeğine takım renklerinde atkı yapmamı istedi. Chihuahua (çok çok küçük bir cins) köpeğinin sırtına 15 harften oluşan ismini yazdırmak isteyen biri çıktı. Bazıları da köpeğinin burcunu, doğum tarihini ve kendi telefon numarasını yazdırmak istiyor.”

GELİR SOKAK HAYVANLARINA
Şimdiye kadar 400’ün üzerinde kedi ve köpek kazağı yapan Şeniz Hanım, hem Türkiye, hem de yurt dışından sipariş alıyor. Özellikle Amerika’dan köpek, İsviçre’den de kedi kazakları isteniyor. Yurt dışında örgü örme işi yaygın olmadığından tasarımlara ilgi yoğun. En çok köpekler için Noel Baba kıyafeti isteniyormuş. Hatta 2010 yılı için, şapka ve kazaktan oluşan 20 Noel Baba kıyafeti göndermiş.
Satıştan elde ettiği bütün geliri sokak hayvanları için harcıyor. Parayı onların aşısı, ameliyatı, maması ve diğer bakımları için kullanıyor. Elinde kalan fazla yünlerden de barınakta yaşayan kimsesiz kedi-köpeklere kazak örüyor. www.renklipatiler.com/index-4.htmlŞeyda İpek BAYKAL

Kış, evcil hayvanları da etkiliyor

Sizi etkileyecek derecede soğuk geçen kış aylarının evcil hayvanınız için de dikkat edilmesi gereken koşullar oluşturduğunu hatırda tutmalısınız. Hele de günün çoğunu dışarıda geçiriyorsa... Almanız gereken önlemleri şöyle sıralayabiliriz:
* Onu sıcak tutacak özelliklere sahip bir ortam yaratmanız, rutubetsiz ve sert soğuktan koruyacak barınaklar edinmeniz gerekir. Yatma zemini olarak saman veya sedir ağacı talaşları seçmeniz uygun olur. Havlu ve battaniye, suyu emeceği ve kolayca donacağı için sağlıksız bir ortam yaratır.
* Yaşlı hayvanların dışarıda geçireceği vakit mümkün olduğunca sınırlandırılmalı. Yaşı ilerlemiş hayvanlar soğuğa karşı daha hassastır.
* Akşam yemeğinde mama miktarının arttırılmasında da fayda var. Çünkü evcil hayvanınız, kendini soğuktan korumak için yılın diğer aylarında harcadığından daha fazla kalori harcar. Siz dışarıdan kalori alımını artırarak bu konuda ona yardımcı olabilirsiniz. Mama miktarını ne kadar arttıracağınızı öğrenmek için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
* Su kabını taze ve donmamış suyla dolu tutmalısınız. Su kaybı, yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da sıkça meydana gelen bir sorun.
* Patilerini düzenli olarak kontrol edin. Buz, kar ve karı eritmek amacıyla kullanılan tuz artıkları, ayak tabanlarında birikerek onları rahatsız edebilir ve yürürken zorluk çekmelerine sebep olabilir.
* Aracınızda kullanmak amacıyla aldığınız antifriz kutularını açıkta bırakmayın. Bu maddeler lezzet ve koku açısından evcil hayvanınız için çekici olabilir. Dikkat edilmediği durumlarda kedi veya köpeğinizin zehirlenmesine ve ölümüne yol açabilir. Eğer kusmaya başlarsa, halsiz ve hareketsiz görünürse, kasılmalar yaşarsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi arayın. Bunlar antifrizle zehirlenmenin başlıca belirtileri.
* Özellikle kısa tüylü hayvanlar, daha fazla ısıya ihtiyaç duyar. Bu amaçla yün süveterler ve soğuktan korunacağı giysiler giydirebilirsiniz.
* Sokak kedileri ısınmak için sıklıkla arabanızın ılık motoruna tırmanacaktır. Arabanızı çalıştırmadan önce motor kapağının altını kontrol edin.
* Azalan egzersiz, kedi veya köpeğinizin fazla kilo almasına sebep olabilir. Bunu önlemek için kış ayları boyunca düzenli yürüyüş programınıza mümkün olduğunca devam edin. Kedilerinizin de oyun oynayarak egzersiz yapmalarını sağlayabilir ve kilo almalarını önleyebilirsiniz.
* Cilt kuruması ve buna bağlı kaşıntı sorunları görülebilir. Bu dönemde onu sıklıkla taramaya ve bol miktarda su almasına özen göstermelisiniz. Tam ve dengeli bir diyetle alacağı uygun yağ asitleri, kedi veya köpeğinizin sağlıklı bir cilde sahip olmasını, soğuktan dolayı kuruyan cildinin yeniden canlanmasını sağlar.

PAKO PANO

* 22 Ocak Cuma günü bulundu. İstanbul Etiler’de, Belediye’nin ve Migros’un bulunduğu binanın bir alt sokağında.Yaklaşık 5 yaşında , dişi, kısır olmayabilir. Çok çok eğitimli, sınırsız komut anlıyor. Lucky adına tepki verdi, biz de lucky diyoruz. Golden ya da Golden Irish-setter kırma olabilir. Boynunda üstünde minik metal kemik ve köpekler olan yeşil bir tasması vardı. iletişim için: ozlememir@hotmail.com.

* Özenle büyütülen erkek ve dişi kardeşler 4 aylık oldular, iç dış parazit ilaçları yapıldı, ev adabını bilen bu yavrulara yuvanızı açar mısınız? İstanbul, tel: (532) 768 30 89.

* 4 aylık, gri beyaz inanılmaz uzun tüyleri var. Çok iyi huylu, sakin bir kedicik. Sokakta köpekler tarafından korkutulmuş, bir ağacın tepesinde saatlerce bekledikten sonra uyuklarken bulundu, geçici eve yerleştirildi. Tuvalet alışkanlığı var, ev adabına alışkın, yıkandı, temizlendi, aşıları yapıldı, yuvasını arıyor. İstanbul tel: (507) 244 65 10.
Yazarın Tüm Yazıları