Yargıtay onayladı, Bahçeli 'seçim' dedi

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay onayladı, Bahçeli seçim dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2016 21:42

Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi, dün Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’de olağanüstü tüzük kongresi toplanması için çağrı heyeti görevlendirilmesine ilişkin kararını oy birliğiyle onadı. Bunun hemen ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin de aday olacağı seçimli kurultayın 26 Haziran veya 10 Temmuz’da toplanacağını açıkladı. Tüzük gereği olağanüstü kurultaylarda seçim yapılamadığına dikkat çeken muhalefet, “Genel Merkez bu kararı aldıysa seçimli kurultay için Bahçeli’nin istifa etmesi gerekir” görüşünü savundu.

Haberin Devamı

OYBİRLİĞİYLE ONAMA

Muhaliflerin davası üzerinde 8 Nisan’da, Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi, tüzük değişikliği gündemiyle MHP’nin büyük kongresinin olağanüstü toplantıya çağrılması konusunda üç kişilik çağrı heyeti görevlendirmişti. MHP Genel Merkez yönetimi, bu kararı temyiz etti. Çağrı Heyeti 15 Mayıs’ta kongre kararı aldı ancak Tosya ve Gemerek’teki yerel mahkemelerden alınan tedbir kararlarıyla bu kongre yapılamadı. Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Aysal, tetkik hâkimin çalışmasını tamamlamasının ardından dosyayı incelemek üzere üye Mahmut Kamacı’yı görevlendirdi. Aysal, dün 5 kişilik heyeti topladı. Kamacı’nın anlatımının ardından dosya görüşülerek karara bağlandı. 5 kişilik heyet oybirliği ile kararı onadı.

KARAR DÜZELTME YOK

Haberin Devamı

Daire’nin ‘onama’ kararına karşı ‘karar düzeltme’ isteminde bulunulamıyor. Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sağır Hürriyet’e, en kısa sürede toplanıp yeni kongre tarihini belirleyeceklerini söyledi. Muhalifler, önce tüzük kurultayı toplayarak bu hükmü değiştirmeyi, ardından da seçimli kurultayı toplamayı planlıyorlardı. Genel Merkez yetkilileri ise “Olağanüstü kongre toplanır, sabah tüzüğü değiştiririz. Bu değişiklik işari oyla kolayca yapılabilir. Öğleden sonra da seçim yapılır. Buna engel durum yok” görüşünü bildirdiler.

BAHÇELİ ADAY OLACAK

YARGITAY’ın kararı onamasının ardından genel merkezden karşı hamle geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın şunları söyledi: “Genel Başkanımız biraz evvel bir karar almak suretiyle 26 Haziran veya 10 Temmuz tarihlerinde MHP’yi olağanüstü ama seçimli kurultaya götürme kararı almıştır. Kendi teklifinin yetkili organlardan geçmesini talep edecektir. Tüzük kongresi değil, seçimli kongre olacaktır. ”

SEÇİMLİ KURULTAY OLMAZ

MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan, CNNTürk’e MHP Genel Merkezi’nin seçimli kurultay kararı almasını değerlendirdi. Oğan, “Bu kararla bizi şaşırttılar. Önümüzde tüzük maddeleri durduğu sürece MHP seçimli kurultay yapamaz. Bunu aşmanın bir tek yolu var. Genel başkan koltuğunun boşalması. Öyle anlaşılıyor ki genel başkan istifa edecek. Ya genel başkan istifa eder veya tüzük kurultayına gidilip o madde değiştirilir. Bunun dışında başka bir yolu yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!