HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Projesi Açılış Töreni'ne katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "5 yıl boşa geçti. Niye birşey yapılmadı, yapamazlar. Yapmazlar. Bunların böyle bir derdi yok. İşte Sirkeci'den geldiğimiz noktaya kadar tüm binalar yıkık dökük. Surlar yıkık. İşte bunları da yine inşallah biz yapacağız. Bugün amacımızı gerçekleştirmenin sevincini yaşıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı'nın 15 gün ücretsiz olacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Tüm İstanbul'a en içten selamlarımı gönderiyorum. Şehrin ulaşımını rahatlatmanın yanında tarihi boyutu olan anlamlı açılışta bir aradayız. Kazlıçeşme-Sirkeci raylı sistemi ülkemizin en eski raylı sistemlerinden biridir. 153 yıl önce devreye giren hat Bakırköy ve Yeşilköy'ün büyümesine önemli katkılar sağlamıştır. İstanbul'un ihtiyaçları gözetilerek atıl vaziyette duran 8.3 kilometrelik bu hattı modernize etmeye karar verdik. Hattın üzerindeki gerekli iyileştirme ve değişimleri yaparak İstanbul'a kazandırmayı amaçladık. Hem demiryolu hem de yaya odaklı çevreci projeyi İstanbullu kardeşlerimizin istifadesine sunmak istedik.

Önümüzde bir karar, nedir bu inşallah Sirkeci garından bu istikamette tarihi eserler başta olmak üzere buraları sıfır kilometre yenilemeye ve buralardan inşallah sadece İstanbul'a değil tüm dünyaya mesajımızı vermeye kararlı mıyız? 5 yıl boşa geçti. Niye birşey yapılmadı, yapamazlar. Yapmazlar. Bunların böyle bir derdi yok. İşte Sirkeci'den geldiğimiz noktaya kadar tüm binalar yıkık dökük. Surlar yıkık. İşte bunları da yine inşallah biz yapacağız. Bugün amacımızı gerçekleştirmenin sevincini yaşıyoruz.

Şehrimize raylı sistem hattından öte kültürel turizm, spor, gezinti, bisiklet ve diğer imkanların da olduğu son derece modern ulaşım projesini kazandırmış olacağız. Bu hattın hizmete alınmasıyla birlikte İstanbul'daki raylı sistem hattının toplam uzunluğu 340 kilometreye çıkmaktadır. Demiryolu inşası yapmayıp çevrede yaşayan insanların konforunu artıracak düzenlemeleri gerçekleştirdik. Cerrahpaşa ve Samatya hastanelerine erişimi kolaylaştıracak yeni durağı mevcut hatta ilave ettik. Yaparsa AK Parti yapar.

"785 MİLYON EURO KATKISI OLACAK"

Hattın 30 yıllık süreçte ekonomiye toplam katkısının 785 milyon euro olacağını hesaplıyoruz. Yeni nesil ulaşım projelerimizin en güzel örneklerinden biri olan hattın ülkemize, şehrimize, ilçemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Hattın İstanbulumuza kazandırılmasında emeği geçen bakanlık, bakanımız ve ekibini gönülden tebrik ediyorum.

Bugün yeni tasarımıyla hizmete sunduğumuz bu hattın çok ibretlik hikayesi vardır. İlk bölümü 1871 yılında Yedikule-Küçükçekmece arasında hizmete girer. Yedikule'deki istasyon Eminönü'nden çok uzakta kalır. İş merkezi olan Sirkeci'ye kadar hattın uzatılması istenir. Uzantıların Topkapı Sarayı'nın sahil kesiminden geçecek olması tereddüt yaşatır. Durum Sultan Abdülaziz'e anlatıldığında şu sözleri ifade eder: Memleketime tren yolu yapılsın da isterse sırtımdan geçsin, razıyım der. 

"İSTANBUL BİZE NİYE DEVREDİLDİ, BU PİSLİKLERDEN KURTULMAK İÇİN"

Ecdat söz konusu vatana millete devlete hizmet olunca meseleye daima bu zaviyeden bakmıştır. CHP zihniyetinin husumet beslediği ecdadın tavrı işte budur. "Bugün halen kullandığımız pek çok eser kurum ve kuruluşun altında ecdadın imzası bulunuyor. Bizlere bu toprakları vatan olarak bırakanlara şükran borcumuzu başkaları gibi istiskal ederek değil yadigarlarını ihya ederek ödüyoruz. Geçmişte atalarımızın hayalini kurduğu Marmaray, Avrasya Tüneli gibi projeleri tek tek hayata biz geçirdik. Bizim siyasette tek ilkemiz vardır, o da millete hizmetkarlıktır. Bunun önemini tarihimize baktığımızda çok daha iyi anlıyoruz. Burada şu gerçeği tüm samimiyetimle ifade etmek istiyorum. Biz yaklaşık yarım asırdır siyaset yoluyla ülkemize hizmet etmenin mücadelesini veriyoruz. 30 sene önce İBB Başkanı olarak devraldığımız sorumluluğu taşımayı sürdürdük. Gençler bilmeyebilir. Anne babalar bilir. Şöyle bir hafıza kaydımızı tazeleyelim. 94'te göreve geldiğimizde İstanbul neydi çöp çukur çamur. Kim vardı iktidarda? CHP. Yani şu andakinin büyükleri. İstanbul bize niye devredildi, bu pisliklerden kurtulmak için. Rahmetli Kadir Bey, İstanbul'a yeni bir çehre verdi. İstanbul yeniden ayağa kalktı. Bizim devrettiğimiz o miras Kadir Bey'le ta bu şahsa kadar geldi. Bu şahıs nasıl olduysa bu görevi aldı. İstanbul yine çöp çukur çamur oldu mu, oldu. Diyoruz ki yeniden İstanbul. Durmak yok yola devam. Bunda kararlı mıyız? 

"BUNLARA GEREKEN DERSİ 31 MART'TA VERMEYE HAZIR MIYIZ?"

30 yıllık süreçte nelerle karşılaştığımızı milletimiz çok iyi hatırlıyor. Terör örgütlerinden 15 Temmuz ihanetine İstanbul'un sokaklarından tarumar edildiği Gezi vandallığına kadar nice saldırılara maruz kaldık. Uyduruk gazete küpürleri üzerinden partimiz kapatılmaya çalışıldı. Doğrudan şahsımız ve hükümetimiz hedef alındı. Attığımız her adım bu ülkenin ana muhalefet partisi tarafından iptal edilmek üzere mahkemelere götürüldü. Ülkemize kazandırdığımız vizyon projeleri engellenmek istendi. İşte Marmaray. Kim yaptı bunu, biz yaptık. Ya bir de sen birşey yap. Sancaktepe'de mevcut metronun açılmış kuyusunu doldurmak suretiyle hizmet ettiğini zanneden, Kağıthane'de temel atma değil, temel atmama töreni yapacak kadar zavallı yönetim var. Bunlara gereken dersi 31 Mart'ta vermeye hazır mıyız?

Tek tek saymaya kalksak saatler sürecek sayısız engelle karşılaştık. Tüm bunlara rağmen ülke ve millete hizmetten sapmadık. Bugün geriye doğru şöyle baktığımızda Fatih'in emaneti olan bu aziz şehirde değil vatan toprağının her bir karışında eserimizin mührü olduğunu görüyoruz. 

"SULTAN FATİH'İN EMANETİ OLAN İSTANBUL, AŞKIMIZ, SEVDAMIZ, İLK VE SON GÖZ AĞRIMIZDIR"

Her beşer gibi bizim de eksiklerimiz olmuş olabilir. Ancak Türkiye ve Türk milletinin esenliği ve huzuru için verdiğimiz hasbi mücadelenin şahidi bu ülkenin tamamıdır. Şimdiye kadar şerefle taşıdığımız emaneti aydınlık yarınlarımızın Teknofest gençliğine gururla teslim edeceğiz. Tıpkı ecdat gibi şükranla yad edilecek güzel bir miras bırakabiliyorsak ne mutlu bize. İnşallah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da halka hizmet, hakka hizmettir düsturuyla gönüller kazanmak için koşmaya koşturmaya devam edeceğiz. Sultan Fatih'in emaneti olan İstanbul, aşkımız, sevdamız, ilk ve son göz ağrımızdır. Hangi görevde olursak olalım İstanbul'dan hiçbir zaman kopmadık. Bugün de İstanbullu olarak tüm dünyanın göz bebeği olan bu şehrin meselelerini takip ediyor, İstanbul'u garip bırakmamak için çalışıyoruz. İstanbul'a hizmet sorumluluğu yarı zamanlı yapılacak bir iş değildir. İstanbul'a emanet olarak değil de nimet olarak bakanlar ihmalkarlıklarıyla bu güzel şehrin bitkisel hayata girmesine sebep oldu. Trafik sorunu. Ulaşım sorunu ne durumda görüyorsunuz değil mi? Attığı adım var mı? Toplu taşımacılıkta her taraf rezillik. Bu noktalarda ne yaparız ederiz de bu işi çözeriz böyle bir dert yok. Metrobüsler yok. 2019'da yüzde 47 olan trafik yoğunluğu bugün yüzde 64'e yükseldi. İstanbul halkı ailesiyle birlikte geçirmesi gereken zamanı trafikte bekleyerek boşa harcıyor.

"FETRET DEVRİNİ SONA ERDİRECEĞİZ"

Uğraştıran değil, ulaştıran İstanbul parolasıyla yeni hatları, ulaştırma projelerini hayata geçirmeye devam edeceğiz. Murat Kurum kardeşimizin şehrin emanetini almasıyla birlikte projelerimiz hızlanacaktır. İstanbul'da bulunan zat veya zevat böyle bir imkana sahip mi? Değil. 31 Mart'tan itibaren Murat Kurum kardeşimizle birlikte Cumhur İttifakı Ankara'da el ele verdiğimiz zaman herhangi bir sarkma söz konusu olmayacak ve yola emin adımlarla yürüyeceğiz. Kaldığımız yerden yeniden bismillah diyerek işe koyulacak fetret devrini sona erdireceğiz.

"ALGI VE SOSYAL MEDYA BELEDİYECİLİĞİ YAKINDA ZAMANDA SONA ERECEKTİR"

Kentsel dönüşüm başta olmak üzere çevre ve şehircilikte hayata geçireceğimiz projelerle inşallah daha da güzelleştireceğiz. Deprem gelmeden önce İstanbul'un yapı stokunu yenileyeceğiz. Aralık ayının son haftasında yüzyılın dönüşümü İstanbul'u paylaşmıştık. Hibe haricinde kiracılara 100 bin lira tahliye desteği sağlıyoruz. Toplam hibe miktarımız 800 bin liraya ulaşıyor. Yalancının mumu yatsıya kadar yanarsa algı ve sosyal medya belediyeciliği yakın zamanda sona erecektir.

İLK SÜRÜŞÜ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAPTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışı yapılan Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattında ilk sürüşü yaptı.
Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı bugün düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan ve çok sayıda siyasi katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören öncesi vatman koltuğuna geçerek ilk sürüşü gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından törenin yapılacağı alana geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı'nın 15 gün ücretsiz olacağını açıkladı.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler