Tarihçi Cemal Kutay’ın oğlu ABD’de bar zinciri kuruyor

ÜNLÜ tarihçi Cemal Kutay’ın oğlu Ömer Faruk Kutay, Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Amerika temsilciliğini yürüttüğü Moldova devletine ait Cricova Şarapları için ABD’de bar zinciri kurmaya hazırlanıyor. Ömer Faruk Kutay, ayrıca Türkiye’de de şarap butikleri açacak.

ÜÇ yıl önce 97 yaşında kaybettiğimiz ünlü tarihçi-yazar Cemal Kutay’ın oğlu Ömer Faruk Kutay, ABD ve Türkiye’de Moldova şaraplarının satılacağı şarap butikleri ve barları açmaya hazırlanıyor. ABD’de kurulu Kimexco Uluslararası Ticaret’in patronu Ömer Faruk Kutay, 2003 yılından bu yana Moldova devletinin sahibi olduğu Cricova Şarapları’nın Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Amerika sorumlusu. Ömer Faruk Kutay, "Açacağımız şarap butikleri ve barlarında hem kadehle kahve fiyatına şarap-şampanya içilebilecek, hem de şişe bazında perakende satış yapılacak" diyor. 4.5 milyon nüfuslu Moldova, dünyanın en büyük şarap mahzenlerinden birine sahip. Yerin 80 metre altında, 70 kilometre uzunluğundaki bu mahzenin sahibi Cricova olan aynı zamanda şampanya üreticisi. Müzesi de olan bu ünlü mahzen, Putin, Yuri Gagarin, Kennedy Ailesi, Bill Gates, Süleyman Demirel gibi bir çok ünlü ismi ağırlamış. Ömer Faruk Kutay, Cricova’yı Türkiye pazarına Chandelier ismi altında ürettiği şaraplarıyla soktu. ABD ve Türkiye’de Moldova şaraplarının satılacağı şarap butikleri ve barları açmaya hazırlanan Ömer Faruk Kutay ile yeni yatırımını ve şarap sektörünü konuştuk.

Ne zamandır Moldova’daki şarap sektörünün içindesiniz?

- 2003 yılından beri Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Amerika benim sorumluluğumda. Cricova’nın benim sorumlu olduğum bölgedeki satışları 5 milyon litre civarında. Moldova’da aynı çatı altında şarap ve şampanya üretebilen Cricova’nın milyonlarca litrelik kapasitesinin olması bize ayrıcalık veriyor. Dünyada üretilen her şarabın üzümünü Moldova’da Cricova’nın devlet arazilerindeki kendi bağlarında yetişiyor.

Krizde şarap tüketimi artıyor

Kriz alkol tüketimini etkiliyor mu?

- En fazla içkinin kriz dönemlerinde satıldığı somut verilere dayanıyor. Kederlenen de içiyor, sevinen de içiyor. İki bardak kaliteli şarabın insan vücuduna faydalı olduğu da biliniyor. Bu trendden etkilenerek Amerika’da şarap şampanya butik ve barları açmaya başlayacağız. İlk şubelerimizi Chicago’da ve Florida’da bu yaz açacağız. Cricova Şarap Şampanya Butik ve Barı konseptini Cricova için ben geliştirdim, isim hakkı bende.

Türkiye’de de açacak mısınız?

- Türkiye’de de franchise vererek şarap butikleri ve barları açmak istiyorum. Önce İstanbul, daha sonra İzmir, Ankara, Antalya gibi büyük şehirlerde açmayı düşünüyorum.

ABD’de 500 şube açacağız

Amerika ve Türkiye’de kaç mağaza düşünüyorsunuz?

- Türkiye’de 30-40 civarında şube açmayı planlıyorum. Amerika’da ise en az 500 mağaza açabileceğimizi düşünüyorum. İlk yıl 25-30’unu açacağız. Amerika’da kişi başına şarap tüketimi Avrupa’ya göre düşük, ama son 10 yıldır pazar hızla büyüyor ve gelişiyor. ABD’de yıllık 35 milyar dolarlık şarap pazarı var. Bunun yüzde 30-35’ini ithal şarap oluşturuyor.

Dünyada kahve zincirlerine rakibiz

Kriz döneminde böyle bir yatırımın iş yapacağına inanıyor musunuz?

- Ekonomik krize rağmen şarap butiklerimizin iş yapacağına inanıyorum. Kahve zincirlerinin birbiri ardına kapandığı Amerika’da içki satışları özellikle şarap güzel gidiyor. İnsanlar krizi unutmak istiyor. Bu istismar olarak görülmemeli, sadece iki bardak şarapla insanlar rahatlıyor, ayrıca bağımlı da olmuyor. Amerika’da kahve zincirleri ard arda kapanıyor. Yakında kahve zincirlerinin yerini biz alacağız. Şarap barlarıyla kahveye rakip olacağız. Butik barlarımızın içinde tarih kitapları da olacak. Şarabın geçmişini, kültürünü, tarihini anlatan kitaplara yer vereceğiz.

Yerin 80 metre altındaki mahzen ünlüleri ağırlıyor

Moldova’daki Cricova tesislerinin özelliği nedir?

-Cricova, Moldova Devlet Başkanı’na bağlı bir tesis. Devletin tek yabancı ortağı benim. Moldova’ya gelen bütün devlet başkanları yerin 80 metre altındaki mahzende kurulan özel tesislerde ağırlanıyor. Putin, Chirac gibi devlet adamları bizim şarabımızı içiyor. Cricova’nın sahip olduğu mahzendeki galerilerin toplam uzunluğu 200 kilometre. Dünyanın en büyük şarap mahzeni olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Mahzende, 2 dolar ile 3 bin dolar arasında değişen fiyatlarda bir çok şarap var. Moldova, 1.4 milyar dolarlık ihracatının 500 milyon dolarlık bölümünü şarap ihracatından elde ediyor.

5 bin dolar ödeyen özel kava sahip olabilecek

Mahzendeki özel kavlar satılıyor mu?

- Evet, mahzendeki özel kavlar da bu yıl satışa çıkarılacak, özel izin alındı. Tanesi 5 dolardan en az bin tane alınan şaraplar özel kavda saklanacak. Böylece isteyen 5 bin dolara kendi kiraladığı kavda şaraplarını muhafaza edebilecek. Bu özel kavları genellikle Moldova’da iş yapan ve sürekli gelip giden işadamları tercih ediyor. İster alıp dışarıda içiyor, isterse mahzende konuklarına ikram ediyor.

ÖMER FARUK KUTAY

KIMEXCO Uluslararası Ticaret’in sahibi Ömer Faruk Kutay, geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz ünlü tarihçi-yazar Cemal Kutay’ın oğlu. 1948 İstanbul doğumlu. İngiltere’de Sussex Üniversitesi’nde İş İdaresi ve Amerika’da Indiana Universitesi’nde Uluslararası İşletmecilik okudu. Fransa’da Becanson Üniversitesi’nde turizm işletmeciliği eğitimi aldı. 27 yıldır ABD’de yaşıyor.
Yazarın Tüm Yazıları