Soros üniversitesi, Macaristan’ı gerdi

Güncelleme Tarihi:

Soros üniversitesi, Macaristan’ı gerdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 11:21

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı, Macaristan’da yabancı ülke diploması veren yüksek öğretim kurumlarının faaliyetini zorlaştırılan yasanın mecliste kabul edilmesini eleştiren Almanya ve ABD’ye nota verdi.

Haberin Devamı

MACARİSTAN Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede faaliyet gösteren tüm eğitim kurumlarının yasalara uyması gerektiği vurgulanarak, “Mecliste kabul edilen yasanın hedefi tamamen bu. Bunu reddeden tüm yaklaşımlar yanlış. Bu yüzden hem ABD, hem de Almanya’nın maslahatgüzarları bakanlığa çağrıldı” denildi.
ABD’nin Budapeşte Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise ABD’nin gelecekte de Orta Avrupa Üniversitesi’nin (CEU) bağımsızlığı ve Macaristan’da sorunsuz bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için yanında duracağı belirtildi. CEU’nun 26 yıldır ABD-Macaristan ilişkileri için önemli adımlar savunulan bildiride, CEU’yu hedef alan kanunun Macaristan meclisinde hızlı bir şekilde kabul edilmesinin ABD’yi hayal kırıklığına uğrattığı ifade edildi.

Haberin Devamı

STEINMEIER ELEŞTİRDİ

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise Avrupa’da her türlü konu hakkında tartışma yaşanabileceğini ama özgürlük, demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları gibi değerlerin tartışma konusu olamayacağını söyledi. Steinmeier, “Şu an Budapeşte’de CEU’ya karşı yapıldığı gibi sivil toplumu ya da bilimi nefessiz bırakmaya yönelik adımlara Avrupa sessiz kalamaz” dedi.

KANUNLA ZORLAŞTIRILDI

Macaristan meclisinde kabul edilen yasayla Macaristan’da yabancı ülke diploması veren yüksek öğretim kurumlarının faaliyeti zorlaştırılmıştı. Yeni yasaya göre, Avrupa Birliği üyesi (AB) bir ülkeye bağlı olmayan yabancı üniversitelerin Macaristan’da faaliyet gösterebilmesi için söz konusu üniversitenin bağlı olduğu ülke ve Macaristan hükümeti arasında anlaşma imzalanması gerekecek.
Muhalefet, hükümetin yasal düzenleme ile Macar asıllı ABD’li iş adamı George Soros’un finanse ettiği, ülkedeki en prestijli üniversitelerden Orta Avrupa Üniversitenin (CEU) çalışmasını imkansız hale getirmeyi amaçladığını iddia ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!