Sokak hayvanları için eğitim çağrısı

SON günlerde hayvan severler yine ayakta.

Haberin Devamı

İzmir Torbalı’da işkence gören bir köpeğin resimlerini devletin tüm ilgili kurumlarına, idarecilerine gönderiyorlar.
Kulağı kesilen, tecavüz edilen, ayakları parçalanan köpeklerin fotoğraflarını servis ediyorlar.
Şikayet mektuplarını yağmur gibi yağdırıyorlar.
İşkence yapanların bulunup cezalandırılmasını istiyorlar.
Resimler yürek parçalayıcı, “Bunu yapan caniye aynısını yapın” dedirtecek kadar isyan ettirici...
Bunlar ne ilk ne son maalesef...
Çözüm?
Çözüm eğitimde, bilinçlendirmede.
Yüreklerde sevgi tomurcukları yeşertmede.
Onların da yaşam hakları olduğunu anlatmada.

* * *

Esin Önder, bir İzmirli...Sokak hayvanlarının annesi o.
Yüreği insan ve hayvan sevgisiyle dolu.
Boynu bükük kedi, köpek görmeye dayanamıyor.
Yaralı olanları tedavi ettirmeye, aç olanları doyurmaya koşuyor.
O kadar çoklar ki, yetişemiyor.
Belediye başkanlarını, sokak hayvanlarına sahip çıkmaları için göreve davet ediyor.
Bir de hayvan hakları kuruluşlarıyla birlikte çağrıda bulunuyor:
1. İzmir Müftülüğü, camilerde, şiddete ve hayvanların yaşam haklarına ilişkin düzenli vaaz versin.
2. Polis, hayvanlara işkence edenleri yakalasın. Toplum Destekli Polis Şubesi de hayvanların yaşam haklarına ilişkin söylemleri topluma iletsin.
3. Milli Eğitim Müdürlüğü, şiddete eğilimli çocukların yoğun olduğu bölgelerde bulunan okullarda hayvan hakları konusunda eğitsel çalışmalar yapılmasını sağlasın.
Nasıl, çağrılar yerinde mi?
Benim de bir önerim var.
Barınaklara öğrenci gezileri düzenlensin, çocukların hayvan sevgisi artırılsın.
Ama geziler düzenlenmeden önce, sokak hayvanları kısırlaştırılsın.
Gezi alanı, dinlenme parkı, yiyecek içecek bandı olan sağlıklaştırma barınakları yapılsın ve çip takılarak sokak hayvanları sahiplendirilsin.

Haberin Devamı

VETERİNERDEN

Kedi gözlerine ücretsiz tedavi

Hayvan Hakları için Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı Veteriner Hekim Kutlu Dayıoğlu, ev ve sokaktaki gözleri şiş ve çapaklı kedilerin tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Dayıoğlu, özellikle yeni doğan kedilerde çapaklanmanın enfeksiyon nedeniyle bir süre sonra bütün gözü sarıp dönülmez bir sürece girilmesine neden olduğunu belirtti.
“Uygun göz temizleme solüsyonlarıyla her gün hem yavru hem de yetişkin kedilerin gözlerini temizleyerek bu hastalığın önüne geçebilirsiniz” diyen Kutlu Dayıoğlu, “Sokakta gördüğünüz bu tür kedileri derhal veteriner kliniğine götürün. Veteriner hekim arkadaşlarımız bu tür vakaları ücretsiz bakacaklardır” dedi.

Haberin Devamı

Çocuklar meyve cipsi yesin

İzmir İl Genel Meclisi Enerji ve Doğal kaynaklar Komisyonu Kurucu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Makine Mühendisi Abdurrahman Atalar, çocuklara yağda kızarmış cips yerine meyve cipsi yedirilmesini önerdi. Şu anda piyasada satılan yağda kızartılmış cipslerin insan sağlığı acısından çok tehlikeli olduğunu, metabolizmayı bozup çocukları obez yaptığını tüm doktorların söylediğini belirten Atalar, “Meyve cipsinin, sağlık acısından hiçbir tehlikesi yok. Üstelik, doğal beslenme ürünü. Çocuklar kıtır olduğu için cipsi çok seviyor. Oysa meyvelerden de kurutularak aynı kıtırlıkta cips yapılabiliyor. Üstelik damak lezzeti, aroması meyve cipsini daha keyifli tüketilmesini sağlıyor” dedi.
Televizyona çıkan doktorların, sağlık programlarında bu konuyu da gündeme getirmesini isteyen Abdurrahman Atalar, “Meyve cenneti Türkiye’nin hem ürünleri çürüyüp heba olmasın hem de sağlıklı beslenme ürünü olarak halkla buluşsun. Meyve cipsinin mineral ve vitamin acısından da çok zengin, vücut direncini artırmak istiyorsak bu projeyi acilen uygulamaya sokmalıyız” diye konuştu.
Türkiye’de inanılmaz miktarda bir
meyve israfının olduğunu, memleketimizde yetiştirdiğimiz için kıymetini de bilmediğimizi söyleyen Atalar, “Bu iş çok büyük bir katma değer sağlar, istihdam yaratır. Ar-Ge’si yapılıp markalaştırılan meyve cipsi, yurt dışı pazarlarda da alıcı bulur, Türkiye’ye döviz kazandırır” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRECİLERE ÇAĞRI

Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve resimleri iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de... İbrahim IRMAK:  Tel: 0533 414 24 57 Mail: cevreciiirmak@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları