Siviller iki ateş arasında

Güncelleme Tarihi:

Siviller iki ateş arasında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2016 23:01

Suriye’nin Halep kentinin doğusunda rejim güçlerinin, havadan ve karadan operasyonu devam ederken, muhalif savaşçılar Halep’in doğusunun yüzde 93’ini kaybetti.

Haberin Devamı

Kentteki siviller ise Suriye ordusu ile muhalif savaşçılar arasında sıkıştı. İsviçre’nin Cenevre kentinde brifing veren BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden rejimin ele geçirdiği mahallelere yüzlerce erkekten haber alınamadığını kaydetti. Colville, “Hükümet yanlısı güçler, kuzeyden doğuya doğru ilerlerken, silahlı muhalif grupları desteklediği düşünülen sivillere karşı misilleme yapıldığı suçlamaları var. Bunun yanında erkeklerin kadın ve çocuklardan ayrıldığı haberleri de var” dedi.

ATEŞKES KISA SÜRDÜ

Hükümet kontrolündeki bölgelere geçen çoğu 30 ile 50 yaş arasındaki yüzlerce erkeğin kaybolduğu haberleri aldıklarını da söyleyen BM yetkilisi, bu kişilerin ailelerinin bir hafta ile 10 gün arası geçen sürede kayıplardan haber alamadıklarını belirtirken, kayıp kişilerin sivil olup olmadığının ise net olmadığını ekledi. Colville, bu kayıp kişilerin öldürülmüş olmasından ya da keyfi şekilde gözaltında tutulmasından endişeli olduklarını da ifade etti. Rejimin yanı sıra muhalif savaşçılarla ilgili de suçlamalara da değinen Colville, çatışma bölgelerinden uzaklaşmak isteyen sivillerin muhaliflerce engellendiği, bazı durumlarda üzerlerine ateş açıldığı yönünde haberler aldıklarını da aktardı. BM yetkilisi, “Siviller rehine olarak kullanılıyor. Ayrılmaları engelleniyor” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Halep’te askeri operasyonların tamamen sona erdiğini söylemedim. Sivillerin şehirden ayrılabilmesi için geçici olarak durdurulduğunu söyledim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!