Sivil pilotlara TSK görevi

Güncelleme Tarihi:

Sivil pilotlara TSK görevi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2016 22:32

15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle 265 pilotun ihraç edildiği Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, hizmetlerin aksamaması için başta THY olmak üzere özel hava yolu şirketlerinde çalışan TSK’dan yetişme pilotlar her yıl belli bir süre Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapacak.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TSK’nın pilot ihtiyacının karşılanması için alınan önlemleri Hürriyet’e açıkladı. Bakan Işık, “TSK’da yetiştikten sonra sivil havayolu şirketlerinde çalışan pilotların TSK’da yılda bir süre çalışması imkânını getireceğiz. TSK’da mecburi hizmetinin tamamladıktan sonra THY’de ya da sivil havacılıkta faaliyet gösteren diğer şirketlerde çalışan pilotlar yılın belli dönemlerinde TSK’da görev yapacak” dedi. Sivil havacılıkta faaliyet gösteren firmalarla görüştüklerini ifade eden Bakan Işık, “15 Temmuz’dan sonra bir milli seferberlik ruhu oluştu. Pilotlarımızla ve onları istihdam eden sivil havayolu şirketleriyle her yılın belli bir döneminde TSK’da görev yapmaları konusunda uzlaşmaya vardık” açıklamasını yaptı.

HER YIL 1 AY

Haberin Devamı

Sivil havayolu şirketlerinde çalışan TSK’dan yetişme pilotların 2 ayda 1 hafta ya da her yıl 1 ay TSK’da görev yapması planlanıyor. Bakan Işık, TSK’dan yetişen pilotların yoğun olarak görev yaptığı THY ile birlikte diğer havayolu şirketleriyle de bu konunun görüşüldüğünü ifade etti. TSK’dan kendi isteğiyle ayrılan, mecburi hizmetini tamamladıktan sonra sivil havayolu şirketlerine geçen ya da Balyoz ve Ergenekon davaları nedeniyle ihraç edilen 2 bin civarında pilotun bulunduğu tahmin ediliyor. 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı için 265 pilot, TSK’dan ihraç edildi. Darbe girişiminde görev üstlenen FETÖ’cü pilotlar bu planlamanın dışında tutuluyor. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ihraç edilen 265 pilotun yanı sıra mecburi hizmetini tamamlayarak ayrılanlarla birlikte TSK’da savaş pilotu ihtiyacı doğdu. Dünyada, koltuk sayısı/pilot oranı 1/1.5 olarak kabul edilirken Türkiye’de bu oran 1/0.8’e düştü.

MECBURİ HİZMET UZATILDI

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TSK’nın savaş pilotu ihtiyacını karşılamak üzere geliştirdikleri tedbirleri şöyle açıkladı: ”Dünkü KHK ile TSK’daki pilotların 14.5 yıl olan mecburi hizmet süreleri 18 yıla çıkarıldı. Ancak pilotların hak kaybı yaşamaması için maaşlarıyla ilgili düzenleme yapıldı. Mecburi hizmetin 18 yıla çıkarılmasıyla birlikte 250 pilot sistemde kalacak. TSK’da pilotlarla ilgili maaşlar hesaplanırken, uçuş tazminatı ve yıllık toplu ödenen uçuş tazminatı olmak üzere iki ayrı sistem kullanılıyor. Yeni düzenlemede pilot maaşlarını her iki sisteme göre yayınlayacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!