SİNOPALE VE ANADOLU BİENALLERİ

İki yılda bir yapılan kültür ve sanat etkinlikleri olarak bilinen Bienaller, yapıldıkları kentleri sanat ve kültür dünyası ile tanıştıran uluslararası etkinliklerdir.

Haberin Devamı

 En eskisi 1895’ten beri düzenlenen Venedik Bienali’dir. Dünyada sayıları az olan özel kentlerin başarabildikleri bu Bienaller arasında, 1987 yılından beri İKSV’nin önderliğinde yapılan İstanbul Bienali dünyadaki yerini almıştır.
Bu yazımda Sinop’ta yerinde destek gören ve 4’üncüsü yapılan Sinop Bienali (Sinopale)’nin Anadolu Bienallerine önderlik yapması konusunu paylaşmak istiyorum. Sinop’lu Prof. Dr. Melih Görgün öngörüşleri ile Avrupa Kültür Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahir Namur Anadolu’da bir kıvılcım ateşlediler. Bu kapsamda Anadolu Bienallerini sağlam bir yapıda devam ettirmek; aynı yıl birkaç Bienal yapılması yerine tek ve çift yıllara dağılımlı olarak düzenlenmeleri ve ülkedeki kültürel bağları entegre etmelerine katkı sağlamaları gibi önlemlerin alınması gerekir.

Haberin Devamı

SİNOP ALAN YÖNETİMİ

Sinop’u bundan sonraki yıllarda Bienal yanında Alan Yönetimi alanında da örnek bir yapılanma içerisinde göreceğiz. Alan Yönetimleri yasalarda yapılan değişikliklerle Türkiye’ye kazandırılan yeni bir yönetişim modeli. Sinop’ta benim de bulunduğum bir toplantıda duyurulan Sinop Alan Yönetimi ise Türkiye için öncü ve örnek bir nitelik taşıyor. Liyakatli ve deneyimli Başkanları, o günden itibaren Sinop ve çevresi için turizm medyasında izlediğimiz, yeni ve özgün projeler üretiyorlar.

ANKARA BİENALİ, ANKYRALE

Başarıyı yakalayan Sinopale’den yola çıkarak bir önerim de Ankara için olacak. ANKYRALE’nin 2013’de yapılabileceğini ve Ankara’nın Bienal düzenleyen bir Başkent olarak dünya literatüründeki yerini alacağını düşünüyorum. Anadolu Kültür ve Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) olarak Ankara Bienali’nin düzenlenmesi için gerekli işbirliği ortamını oluşturmaya hazırız.

90. VE 100. YIL

Cumhuriyet’in kuruluşu ile beraber kültürün ilk adımlarının atıldığı Başkentimiz değerli yöneticilerimizin desteği ile dünyadaki yerini almalıdır. 2013 Cumhuriyetimizin ve Ankara’nın Başkent oluşunun 90’ıncı yılı. Bienallerin bir özelliği de uzun zamana ve kente yayılmaları nedeniyle kentlilere ve ziyaretçilere de katılabilme imkanı sağlamalardır. Ankara Bienali de 13 Ekim ve 29 Ekim tarihlerine tesadüf edecek projelerle Başkentlilerin ve dışardan geleceklerin içinde olacağı, birlikte yaşayacağı bir etkinlik haline gelebilir. 2023’e kadar 5 kez tekrar edilmesi Ankyrale’nin uluslararası karakterinin oturmasını sağlayacak; yüzüncü yılda ise zirveye ulaşacaktır.

Haberin Devamı

SAFAHAT ve KÜLTÜR ZAMANI
 
Sahillere veda ettiğimiz bugünlerde, kentlerimizde kültürle yaşamaya başlıyoruz. TOBB’un kuruluşunun 60’ncı yılı nedeniyle Başkan Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Ticaret Odası Meclis üyelerine bir plaketle beraber Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserini armağan etti. Şükranla aldığım bu başucu eseri ile, aynı zamanda Odalarımızda Kültür Komisyonları kurulması zamanının geldiği yönünde, bir mesajı da iletmiş oldu. Safahat’ın bu yeni baskısının en önemli özelliği, şairin “benim milletime hediyemdir” düşüncesi ile kitaplarında yer vermediği İstiklal Marşı ve diğer şiirlerinin ayrı bir bölüm olarak yer alması. TOBB’u bu anlayış nedeniyle kutluyor; büyük şairin tüm eserlerini ve özellikle İstiklal Marşı’nı ayrı bir bölümde bize tek kitapta ulaştırdığı teşekkürlerimi iletiyorum.

Yazarın Tüm Yazıları