Bana bir aşk masalı anlat Venedik...

Rengârenk sıra sıra dizili yapılar, evlerin at nalı şeklinde yapılmış kemerli kapıları, Büyük Kanala bakıyor. Kapının önünde suyun sesine saygı duyarcasına Yüzlerce saray, asırlık evler, balkonlarında her bir evin rengine uygun yetiştirilmiş ve gondol turu esnasında gözüme hemen ilişiveren pembe, al, mor sardunyalar. Bana "Hoş geldin" dercesine beni selamladılar... İşte masalsı şehir Venedik...

Haberin Devamı

Biasio Nehri’nde her bir sembol, her bir nesne tam bir uyum içinde. En güzel aşk şarkıları burada bestelenmiştir bence. Romantik ve nostaljik şehir Venedik'te... Kim bilir?

Kanallara bakan eski yapılara giriş, kanaldan su yoluyla sağlanıyor. Bu açıdan bakarsanız apartman girişinizin denizden olduğunu varsayın. Bu özellik bile Venedik’i orijinal kılıyor. 118 ada üzerine kurulu İtalya'nın doğu Akdeniz'e açılan kapısı ve kuzeydoğu  İtalya'da yer alan Veneto bölgesinin başkenti Venedik 10. Yüzyılda bağımsız bir Bizans Devleti iken o tarihlerde doğuyla sürdürdüğü ticarî ilişkiler ve Haçlı Seferleri’yle elde ettiği zaferler ve ganimetlerle büyük bir zenginlik ve güç kazanmış. Zenginliğin ve gücün örnekleri şehrin dört bir alanında yer alan etkileyici yapılarda yansıtılmış. 

Haberin Devamı

Bana bir aşk masalı anlat Venedik...

Kentin iki yakasını birbirine kavuşturan Rialto Köprüsü, Büyük Kanal'ın üstünde "Ben burada en eski, en romantik, en değerliyim" dercesine kendini nasıl da belli ediyor! Kanalda tam da Rialto Köprüsü’nü geçtikten sonra La Volta düzlüğünden bir kıvrımla geriye dönüş başlar ve San Marco'da güzel ve ihtişamlı tarihî şehir kendini gösterir. Gondol sefamda kaptana eşlik ediyorum… İtalyanca aşk şarkılarındaki kahramanlara şâhit oluyorum. Açık hava müzesinde, açık hava konseri bana çok ama çok iyi geldi.  Sür kaptan gondolu Büyük Kanal'da,  süzüleyim martılar eşlik etsin şarkılara. Büyük Kanal, gondolların sığınacak limanı, ne güzel de sahiplenmiş bağrına basmışsın onları, büyüklüğünün adı kenti sahiplenmiş olmandandır mutlaka. Gondol sefası sırasında âşıklar her köprüde öpüşme ritüeli yaparak aşklarını ölümsüzleştiriyormuş. Sonsuza dek süren aşklar, şehri masallaştırıyor adeta... Kanalın "Riva del Vin"  kıyısında çekilip dinleneyim öylece bakayım şehre, dinleyeyim kayıkçının küreklerinin fışırtısını ve seslerden yükselen serenatları...

Bana bir aşk masalı anlat Venedik...

Piazza San Marco'dan Rialto'ya kadar uzanan Mercerie, her daim kalabalık olan Larga XXII Marzo, zaman tünelinin içinde hem alışveriş etmek hem tarihî yaşamak adına Venedik’in Orta Çağ’dan bu yana süregelen "alışverişin merkezi". Size bir de Ahlar Köprüsü’nün de hikâyesini anlatayım: Köprünün bağlandığı Dükler Sarayı’ndaki eski hapishanede yatan mahkûmların ızgara kaplı pencerelerinden hayatlarına gözlerini yumarken gördükleri tek yer "Ahlar Köprüsü". Hafızalarda bir anı olarak kalan ve bu köprüyü ölümsüzleştiren bir kare oluşuyor gözümde sanki! Ve yine hapishaneden kaçan genç kızların sevgilisi ünlü macera düşkünü çapkın Casanova, sanki buradan bize göz kırpıyor ve usulca sesleniyor: "Nasıl ama kaçtım ya!"

Haberin Devamı

Bana bir aşk masalı anlat Venedik...

Venedik eşsiz ve sanatsal başarının dorukta olduğu bir şehirdir ve dünyanın en büyük sanatçılarına esin kaynağı olmuş. Altın yerkürenin üstünde bir rüzgârgülüyle taçlandırılmış gümrük binası "Punta Della Dogana". Bir milyondan fazla ağaç kazığının desteğiyle ayakta duran görkemli barok kilise Santa Maria Della Salute Kilisesi, şehrin 1630 yılında veba salgınından kurtulmasıyla minnet ve şükranla andıkları esenlik ve kurtuluş anlamına gelen "Salute"  kelimesiyle binayı inşa etmişler. Kurtuluş gününe inananlar, her yıl kasım ayında mumlar yakarlar ve  Büyük Kanal’da sıralanmış teknelerden oluşan köprüyü aşarak o günü anarlar... 

Bana bir aşk masalı anlat Venedik...

1730'lardan kalma zarif ve şık, bugün ise sanat eserlerini ağırlayan "Palazzo Grassi" en güzel renkteki mermerlerin oluşturduğu, rivayete göre lânetli sayılan, görkemli bir ön cepheye sahip Dario Sarayı "Palazzo Dario"… Daha önce ünlü Gritti ailesinin yaşamış olduğu bugün ise lüks bir otel olan Gritti-Pisani Sarayı" Palazzo Gritti Pisani".

Dünyanın en büyük resim koleksiyonlarının sergilendiği fevkalâde tasarlanan ön cephesiyle dikkat çeken Accademia ve Ponte Accademia Köprüsü… Gotik üslûbun güzel bir örneği Garzoni Sarayı,  yazar Henry James'in "Aspern'in Mektupları’’nı kaleme aldığı saray Palazzo Barbaro… Adı sağlam omurga anlamına gelen Dorsoduro bölgesinde Venedik’in en eski manzarasının oluştuğu ayrıca renkli meyve ve sebzelerin satışının yapıldığı yüzen tezgâhların bulunduğu San Barnaba ve yakınında bulunan Köprü  "Ponte Dei Pugni"de turistler kadar yerli halkın da ilgisini çeken güzel ve tarihi mekânı ziyaret etmenizi öneririm. Yine San Barnaba boyunca akan sempatik kanallardan biri olan "Fondamenta Gherardini" tabloluk bir bölge! Bizans rölyefleriyle süslü Gotik sanatın en güzel örneklerinden Santa Maria Dei Carmini… Benzersiz Rönesans eserlerinden Santa Maria Gloriosa dei Frari'deki "Madonna ve Çocuk" tablosu görülmeye değer.

Haberin Devamı

Bana bir aşk masalı anlat Venedik...

Pescheria 600 yıl boyunca süregelen hareketli balık pazarı ön cephesi altın varaklar kırmızı ve mavi renkli değerli taşlarla süslü etkileyici Gotik mimarî malikâne Ca d'Oro’ya (Altın Ev) uğrayın. Cam sanatlarının yapıldığı Burano Adası’nda hem cam sanatları tekniklerini öğrenin hem de minik de olsa cam sanatlarından güzel renkli hediyelikler alın. 

Şehirde Cocaeta adlı şirin minik dükkânda ister somonlu ister çikolatalı krepin tadına bakın. Suşi ve değişik kokteyller için Il Mercante ideal, ambiyansı ve atmosferi ilginç. Cantina Arnaldi mükemmel bir bar peynir ve şarküteri tabağını güzel bir İtalyan şarabıyla (ben kırmızı şarap tercih ederim) mutlaka deneyin. Trattoria Bar Pontini’de deniz mahsulleri spagettiyi mutlaka beyaz şarap eşliğinde deneyin. Tiramisu sevenler varsa tiramisu yemek için burası ideal. Manzara müthiş mutlaka yer ayırmalısınız!

Haberin Devamı

Bana bir aşk masalı anlat Venedik...

Murano Adası'nda yerel el işçiliğinin güzel örneklerini bulabilirsiniz. Adada bulunan minik dükkanlarda sergilenen kadınların yapmış olduğu nakışlı masa örtülerinden alabilirsiniz. Adada bulunan Versus Meridianem restoranda pizzanızı veya deniz mahsulleri tagliatellenizi beyaz şarap eşliğinde yiyerek gününüze tatlı bir dokunuş yapın. Yaz veya kış bir aşk masalı yaşamak isterseniz Venedik sizi bekliyor!

Bana bir aşk masalı anlat Venedik...

Fotoğraflar: Filiz GÜLTEN, Vikipedi, Telegraph

Yazarın Tüm Yazıları